S JUGA SRBIJE

Spoznaja o prokupcu prešla je granice i širi se svijetom globalnih ljubitelja vina

Igor Luković, vinski publicist iz Beograda koji nas je na Grand Tastingu u Zagrebu upoznao s prokupcem, jedan je od najzaslužnijih za promociju sorte
 Rene Karaman
U golemi potencijal sorte prokupac, otrgnute od zaborava, uvjerili smo se na 5. Danima prokupca u Beogradu

Razvojni put sorte prokupac u Srbiji neodoljivo sliči onom terana u Istri. Na početku je bilo samo nekoliko zanesenjaka, a tisuće skeptika. Novi poduzetnici u vinarstvu uglavnom nisu vjerovali u tržišni potencijal te stare sorte s juga Srbije i prednost pri sadnji novih vinograda davali su popularnijim i globalno uhodanim francuskim sortama, uostalom, kao i potrošači koje ništa dalje (ili u ovom slučaju bliže) od chiantija ili bordeauxa nije zanimalo. Ipak, nekolicina vinara s područja Župe kod gradića Aleksandrovca ustrajala je na vinima od te tradicionalne sorte, čije su čokote starosti čak i do 100 godina još uvijek imali u svojim vinogradima.

Među tom nekolicinom vizionara i pandana istarskom Coronici ili Benvenutiju bile su i vinarije Ivanović i Budimir. Iako se radi o dva diskursom različita pogleda na prokupac, jer Budimir njeguje vino u podrumu dulji niz godina prije puštanja na tržište, a Ivanović se drži standardnijih rokova od nekoliko godina, obje su vinarije napravile nekoliko vina od prokupca najviše klase.

Ostalo bi to postignuće vjerojatno neprimijećeno da se još dva literarna zanesenjaka nisu susrela s tim vinima. Radi se o Igoru Lukoviću i Tomislavu Ivanoviću, vinskim publicistima iz Beograda, koji su potom svoje oduševljenje pretvorili u neumoran višegodišnji rad na afirmaciji ideje da je prokupac neka vrsta enološkog blaga dostojnog svake restoranske vinske liste u Srbiji. Kampanja entuzijastičnog dvojca urodila je plodom i prokupac je danas ponovno aktualan te je tih samo nekoliko etiketa prokupca s početka priče danas preraslo u nekoliko desetaka, a trend ne pokazuje tendenciju usporavanja. Javnost polako shvaća da to više nije beskarakterno vino iz nekadašnjih zadružnih kombinata, nego trenutku primjereno, moderno vino visoke kvalitete s jasnim pečatom autentičnosti.

Vrhunac projekta prokupac je manifestacija Dani prokupca, u organizaciji spomenutog dvojca, ove godine peta po redu, koja je održana 14. listopada u Beogradu uz popratni koncert Vasila Hadžimanova i njegovog fusion jazz banda. Njoj je prethodila turneja po Srbiji, po vinarijama koje se bave njegovom proizvodnjom, te konferencija s internacionalnim predavačima dan uoči Dana prokupca. Spoznaja o prokupcu sada je prešla granice i koncentrično se širi svijetom globalnih ljubitelja vina.

Temet, Tri Morave Rezerva 2017.

Ocjena: 91/100

Blend cabernet franca i prokupca. Visoke koncentracije, superzrelo i snažno vino. Bogatog okusa, s dosta topline, umjerenih kiselina te s jakim utjecajem slatkih i zadimljenih začina iz drva. Koncentriranog voća u ustima koje podsjeća na kolač od višnje. Punog tijela, dugačkog trajanja, zrnatih tanina, pikantne završnice. Masivno vino po karakteru. Trenutno je u idealnoj formi. 15,5% alk. Najbolje od 2020. do 2027.

Uz hranu:pašticada, divljač na gulaš, dugo pirjano crveno meso poput goveđeg repa.

image
Fotografija je simbolična (Temet, Tri Morave Rezerva 2017)
Temet

Ivanović, Prokupac 2017.

Ocjena 92/100

Vino je još radno pa je etiketa na slici samo informativnog karaktera. Zrelijeg mirisa na trešnju, borovnicu, uz suptilne tragove drva u pozadini i tračak zemljanosti. Okus odiše zrelošću, čvrstih je tanina, blago stežućih na finišu. S druge strane, u sredini je mekan, gotovo džemast, ali još s dovoljno svježine, to jest balansa. Radi se o slojevitom vino impresivne kvalitete čije najbolje izdanje tek dolazi s dodatnim dozrijevanjem. Stilski, izvrstan primjerak zrelog župskog prokupca. 14% alk. Najbolje od 2022. do 2029.

Uz hranu: Slani i zreli kravlji sirevi, janjetina s ražnja, crveno meso s roštilja s krupnom soli.

image
Ivanović, Prokupac 2017
Ivanović

Doja, Breg 2017.

Ocjena 93/100

Prokupac 100%. Sjajno vino, krcato voćnim aromama, visoke koncentracije, savršene zrelosti, izvanrednog balansa između punoće i svježine. Na nosu dominiraju začinske arome porijeklom iz drva, kao i blago zadimljene note. U ustima je pak eksplozija voćnosti, prije svega šumskog voća. Okus je baš intenzivan, moćan i dugotrajan, a odiše i svježinom. Dugačkog je trajanja, čistog finiša. Najbolje od ovog vina, koje još djeluje mlado, tek dolazi za koju godinu, kad arome i okus izgrade finesu i dobiju dodatnu dimenziju. 14,5% alk. Najbolje od 2022. do 2023.

Uz hranu: Odležani biftek, juneći ili teleći obrazi, pašticada.

image
Doja, Breg 2017.
Doja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2021 11:54