KAD CHEFOVI KUHAJU

STARA GODINA KOD ŽMIRE I STIPE: Hrskava svinjetina s nezaobilaznim krumpir-polama!

 Tom Dubravec / Hanza Media
Neka dignu ruke oni koji ne obožavaju hrskavu zlatnu koricu na savršeno pripremljenoj svinjetini. Nema takvih? Slažemo se!
Neka dignu ruke oni koji ne obožavaju hrskavu zlatnu koricu na savršeno pripremljenoj svinjetini. Nema takvih? Slažemo se!

Robert Predrag Žmire i Stipe Šušnjara su nam pripremili svinjetinu na malo drugačiji način s nezaobilaznim policama krumpira koja je odlična za večeru koju možete pripremiti na Staru godinu.

Na trogirskom pazaru su nabavili nešto ljutike, začina, još pokoju zanimljivu mirodiju i bacili se na pripremu ove miljenice mnogih. Meso su nabavili u mesnici pokraj pazara u kojoj Žmire nabavlja svo svoje meso koje priprema, a ništa nije moglo proći ni bez domaće svinjske masti.

Svinjetinu možete napuniti i drugim začinskim biljem po želji. Sve je u polaganom pečenju, oboružajte se strpljenjem i gledajte kako vaša svinjska potrbušina polako postaje savršeno hrskava i zlatna. U nastavku je recept.

Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: kupovina namirnica na trogirskom pazaru
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Svinjska rebarca u sezonskom bilju

1 svinjska rebarca
1 svežanj ljutike
1 svežanj divljeg luka
šaka mente
sol
papar
1 svježa paprika
5 češnjeva češnjaka
svinjska mast
1 kg krumpira

Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: rolana svinjetina nadjevena ljutikom 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Priprema:

Svinjska rebarca dobro nasolite i popaprite. Ljutiku, divlji luk, mentu i češnjak sitno nasjeckajte. Svinjska rebarca okrenite na stranu bez kože i dodajte začinsko bilje. Zarolajte ih i premažite svinjskom masti s jedne i druge strane. Pecite 6 sati na 100 stupnjeva. Krumpir izrežite na četvrtine i ubacite ga u protvan s mesom 45 minuta prije nego je meso gotovo.

Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: rolana svinjetina nadjevena ljutikom 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

  • Imajte strpljenja i nemojte doći u iskušenje pojačati temperaturu prije vremena.
  • Umjesto mente možete koristiti ružmarin, kadulju, origano ili bilo koje drugo začinsko bilje.
  • Svinjska mast je nezaobilazna jer daje na hrskavosti tako da ju svakako nabavite za ovaj recept.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 15:53