Na tržištu 2024.

Stigla je revolucionara inovacija! Njemački redovnici proizveli su prvo pivo - u prahu

 Unspalsh
Za sad su proizveli bezalkoholno, ali najavili su kako već rade i na "pravoj stvari"

Samostanska pivovara u Istočnoj Njemačkoj došla je do revolucionarne inovacije - napravila je prvo pivo u prahu. Samo mu trebate dodati vodu i zapjenit će se te dobiti, za pivu karakterističan, puni okus. Veliko je to otkriće, jer rezultat obećava velike uštede na transportu i vodi koja čini 90 posto ovog proizvoda.

Klosterbrauerei Neuzelle radio je s tehnološkim partnerima i koristio financiranje BMWi-ja za stvaranje svog prvog proizvoda u prahu, bezalkoholnog piva koje je kuhano konvencionalnim metodama, zatim "prerađeno i pripremljeno u prah piva koji je topiv u vodi (granule)."

image
Unsplash

Prah je ušao u završnu fazu testiranja, ali plan je Neuzellea uskoro početi proizvoditi alkoholna piva i proširiti ponudu. Tim vjeruje da postoji šansa da se odbace i tradicionalne tehnike proizvodnje piva te kako bi sažimanjem procesa proizvodnje piva smanjilo upotrebu sirovina, rada, ali i energije.

"Sazrelo je vrijeme da klasičnu proizvodnju piva i logistiku stavimo na test s obzirom na način na koji se odnosimo prema našem okolišu", rekao je glavni dioničar samostanske pivovare Neuzelle, Helmut Fritsche. “Milijarde litara vode transportiraju se do potrošača diljem svijeta. S ekološkog gledišta, već štedimo na transportu, ali još ne na korištenju resursa i troškovima proizvodnje.”

"Znamo da će ljubitelji klasičnog pilsnera i svi ljubitelji craft piva, posebno u Njemačkoj, isprva biti skeptični prema našem proizvodu", dodaje izvršni direktor Stefan Fritsche i nastavlja: "Ne radi se samo o donošenju novog proizvoda na tržište, već o novom poslovnom modelu proizvodnje piva. Stoga su naša primarna ciljana skupina globalni preprodavači, koji ne moraju nužno imati znanje o pivarstvu, ali mogu napraviti granule prikladne za primjenu krajnjeg potrošača."

Stoga će, najavili su, pivski prah prvo usmjeriti na daleka tržišta poput Azije i Afrike, dakle za tržišta gdje su im troškovi transporta najviši, piše Newatlas.

Ovaj proizvod znači da ćete moći kupiti prah i uz dodatak vode pivo napraviti kod kuće bez ikakvog predznanja. Međutim, dok ne dođe na police trgovina proći će još neko vrijeme jer Neuzelle još uvijek traži investitore, a nadaju se da će se pivo moći kupiti najkasnije do početka 2024.

"Tehnološki razvoj treba obuhvatiti više procesnih faza, koje će se ispitati s obzirom na njihovu znanstveno-tehničku mogućnost realizacije u okviru studije izvodljivosti", napisali su na službenim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 03:01