Zaboravite zlatne vilice

Skromni okusi velikog čovjeka: Što je papa Franjo volio jesti?

Hrana u njegovom životu nikad nije bila pitanje luksuza - bila je nostalgija, radost i onaj topli trenutak svakodnevice

Papa Franjo, čovjek koji je Vatikanu udahnuo duh jednostavnosti i skromnosti, preminuo je u 89. godini, na Uskrsni ponedjeljak - simbolično i tiho, u Kući svete Marte, gdje je odlučio provesti svoj pontifikat. Njegov izbor nije bio samo simboličan, bio je odraz čovjeka koji je vjerovao da su skromnost i pristupačnost važniji od titula, pa čak i od protokola. Ta ista filozofija ogledala se i na njegovom tanjuru.

image
Dorsteffen/Getty Images

Hrana u njegovom životu nikad nije bila pitanje luksuza - bila je nostalgija, radost i onaj topli trenutak svakodnevice. Kad bi govorio o stvarima koje ga vesele, među njima bi se uvijek našli jednostavni obroci: kriška dobre pizze, nešto slatko i nešto što ga podsjeća na dom. U jednom je razgovoru iskreno priznao da bi volio "jednom samo otići van i pojesti komad pizze, među običnim ljudima, u tišini". Taj mali san - gotovo djetinje skroman - više govori o Franji nego deset govora s balkona bazilike svetog Petra.

image
Gmvozd/Getty Images

Njegovo argentinsko porijeklo u prehrambenom smislu bilo je itekako prisutno. Posebno je bio slab na empanade - punjena peciva koja se pripremaju s raznim slanim ili slatkim nadjevima. To jelo za prste polizati, koje potječe iz kuhinje Latinske Amerike preraslo je u važan simbol okupljanja, stoga nije teško zamisliti mladog Jorgea Bergoglija kako u bučnoj kuhinji Buenos Airesa grabi još jednu empanadu.

image
Patricia Vottero/Getty Images

Kad je riječ o slatkom, njegovo lice bi se uvijek razvedrilo pri spomenu dulce de leche - mliječno-karamelastog namaza koji se u Latinskoj Americi maže na kruh, stavlja u kolače, miješa u sladoled. Upravo sladoled s okusom dulce de leche bio mu je omiljeni desert, a na jednom papinskom letu iz Azije, u avionu su putovala čak tri različita okusa filipinskog sladoleda - mala gesta koja dokazuje da čak i u najstrožem rasporedu papa nije zaboravljao male užitke.

image
Bartosz Luczak/Getty Images/istockphoto

Nisu ga zanimali raskošni meniji, rijetki sastojci, spektakularna gastronomske kreacije. Više od svega cijenio je toplinu domaće kuhinje i iskrenost jednostavnog jela. U tome je bio dosljedan: bio je papa koji se rado šalio, koji je volio djecu, koji se često zaustavljao na ulici kako bi pozdravio nekoga iz mase i koji bi, da nije morao nositi bijelu haljinu i podnositi sigurnosne protokole, vjerojatno sjedio s nekim nepoznatim gostom u pizzeriji, razmjenjujući osmijehe preko komada pizze.

U svijetu u kojem moć često dolazi sa zlatnim priborom i višeslojnim jelovnicima, Papa Franjo ostao je vjeran svojoj južnoameričkoj jednostavnosti. I upravo su ti skromni zalogaji, ti svakodnevni užici - empanada u ruci, sladoled na povratku s puta, maštanje o kriški pizze - činili ga bližim, ljudskijim i, za mnoge, još svetijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
05. srpanj 2025 20:12