IMAMO ODGOVORE

Što je zbilja potrebno držati u smočnici i kako je održati organiziranom baš uvijek

 Olenamykhaylova
Donosimo odgovore na pitanja koje su to osnovne namirnice koje bi trebala imati svaka smočnica te kako ih čuvati

U želji da u vlastitoj kuhinji baš uvijek sve imamo nadohvat ruke, rješenje najčešće pronalazimo u zatrpavanju smočnica. Upravo je zato važno znati koje su namirnice zbilja nužne, a koje tek nepotrebno gomilamo, kada je pravo vrijeme te kako zapravo izgleda dobra organizacija smočnice. Uzmite si vremena, izbacite sve ono što vam više ne treba ili nikada nećete koristiti i napravite mjesta za ono što vam zbilja koristi u svakodnevnom životu.

image
Valeriy_g

Što bi svaka smočnica trebala imati?

Živite li u manjem prostoru s istom takvom smočnicom, najvažnije je među namirnicama odabrati favorite koji su u upotrebi barem jednom tjedno. Volite li kuhati, u vašoj će se smočnici zasigurno naći barem jedna, a najvjerojatnije nekoliko vrsta ulja kao što su maslinovo, suncokretovo i kokosovo. Također, ocat i začini su važan dio smočnice pa tako obavezno napravite mjesta za skladištenje omiljenih aromatičnih dodataka jelima. Svaka smočnica, vjerujemo, sadrži i dio s konzervama. Ovdje se mogu naći limenke graha, kokosovog mlijeka, slanutka ili kukuruza, no svakako pripazite da ne pretjerate s količinama i nepotrebno zauzmete mjesto istim namirnicama. Osim limenki, ne smijemo zaboraviti niti staklenke u kojima se često nalaze različiti namazi, džemovi, zimnica i umaci.

image
Olga Peshkova

Još jedna važna stvar koju možete držati u smočnici svakako su žitarice i grahorice, suha tjestenina te orašasti plodovi. Također, ako je dovoljno velika, u smočnicu možete spremiti i povrće koje zahtjeva držanje na hladnom i tamnom mjestu kao što je krumpir, češnjak ili luk ili pak voće poput jabuka, krušaka ili limuna.

Uz navedene namirnice, u smočnici je neophodno još i brašno te nekoliko dodataka za pečenje slastica, ali i pića poput mineralne vode, sokova ili vina.

Sve ostalo što se možda nalazi u vašoj smočnici bit će ono bez čega, kada bolje razmislite, možda i možete ili pak namirnice stvorene za male užitke. Kako biste provjerili jesu li vam zbilja potrebne, najbolje će biti odvojiti vrijeme, pregledati smočnicu, provjeriti rokove trajanja pa odvojiti onu hranu koju u posljednjih šest mjeseci niste koristili. Takva hrana često je višak i bez nje se može, posebice u situacijama kada vam u smočnici kronično nedostaje prostora.

image
Valeriy_g

Kako spriječiti zatrpavanje?

U slučaju da vam se učini kako ste u vječnoj borbi s viškom namirnica, svakako razmislite o svojim shopping navikama te pri idućem posjetu trgovini ili tržnici pokušajte biti realističniji, sastavite popis svega što imate u smočnici ili onoga što vam nedostaje i pokušajte ne odstupati kako se namirnice u vašoj smočnici uvijek iznova ne bi duplicirale ili, u najgorem slučaju, nepotrebno propadale.

Kada su u pitanju začini, uvijek se možete okrenuti specijaliziranim trgovinama ili web shopovima te, u slučaju da niste sigurni hoćete li neki začin zaista koristiti, kupiti ga u manjim količinama. Organizirajte ih zatim u odvojenu kartonsku ili plastičnu kutiju i držite na jednom mjestu nadohvat ruke. Osim toga, dobra ideja uvijek će biti kupovina svježih začina. Naravno, ako sezona i vremenske prilike to dopuste. Svježe začinsko bilje možete držati u vodi i u hladnjaku kako bi dulje ostalo svježe ili u teglicama na kuhinjskom prozoru ili balkonu.

image
Okrasyuk

Dobra ideja bit će i zapisivanje datuma na naljepnice koje možete staviti na staklenke sa zimnicom ili domaćim umacima. One čiji rok istječe najprije svakako stavite ispred onih koje još uvijek imate vremena potrošiti, a svakako razmislite i o tematskom grupiranju namirnica. Na taj ćete način baš uvijek znati gdje stoji koja vrsta te izbjeći nered.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:27