VELIKI TEST JOGURTA

Što jedemo kad kupujemo voćne jogurte? Neki imaju šećera koliko stane u pet paketića za kavu

 Neja Markicevic/Cropix
Gusti, kremasti, tekući, slađi, s manjim ili većim komadićima voća, ili posve bez njih... Upitnika je mnogo, a izbor nepregledan

Potraga za najboljim voćnim jogurtom, shvatili smo to već na početku testiranja, iznimno je težak posao. Naime, praksa kojom se vodimo i pri kupovini klasičnog tekućeg, čvrstog ili grčkog jogurta, vrlo je lako primjenjiva i kod voćnih primjeraka. Formula je jednostavna: kad jednom pronađete onaj koji vam odgovara, vrlo teško ćete se natjerati na testiranje drugih primjeraka i upustiti u rizik koje ono donosi, pa čak i ako vaš favorit kroz vrijeme izgubi na kvaliteti. No, upravo kako biste baš uvijek uživali u kremastim jogurtima s taman dovoljno voća i najbolje teksture, u testiranje čak 33 različita primjeraka za vas smo se upustili mi. Srećom, niti jedan član žirija nije pretjerani ljubitelj voćnih inačica jogurta pa je testiranje bilo u najvećoj mogućoj mjeri objektivno, nitko nije imao favorita kojeg bi prepoznao već po boji ili mirisu, već su svi jogurti dobili jednak tretman i testirani su na slijepo.

image
Neja Markicevic/Cropix

Testirane primjerke pronašli smo u supermarketima i specijaliziranim trgovinama, a okuse smo odabrali nasumično. Ipak, odabir se uglavnom svodio na klasičnu jagodu, šumsko voće ili borovnicu, a potkrao nam se i pokoji egzotični plod poput manga ili marakuje. Također, na kraju testiranja zaključili smo kako su pri odabiru najboljeg važnu ulogu odigrala tri ključna faktora: slatkoća, voćna kiselina i tekstura. Dok su pojedini jogurti bili jednostavno preslatki, kao da su napravljeni od šećernog sirupa i u potpunosti su prekrili onaj nalet voćnog osvježenja koji u dobro ohlađenom jogurtu najčešće tražimo, oni drugi, nezaslađeni, bili su pak previše neutralnog okusa. (Usputna napomena o činjenici koju rijetko razmatramo: s obzirom na to da 100 g voćnog jogurta prosječno sadrži 12-13 g šećera, u čaši od 2 dl krije se čak i do pet vrećica šećera za kavu!). Također, čini se kako su najviše pohvala dobili upravo oni u kojima se osjetila doza voćne kiseline koja je pojedinim pakiranjima jogurta dala još jednu, zanimljivu dimenziju okusa i pozivala na još.

image
Neja Markicevic/Cropix

Najveće smo razlike primijetili u teksturama jogurta. Isprobali smo tako one u potpunosti tekuće poput kakvog voćnog soka, kremaste poput pudinga, guste i rijetke, zrnate i glatke, s većim i manjim komadima voća. Najviše su nam se svidjeli, sasvim logično, taman kremasti jogurti s pravim, izdašnim komadima voća punog okusa, koji se osjete pri svakom zalogaju. Takvih je, kada sve zbrojimo, bila samo šačica pa smo, uz ponovno kušanje petorice veličanstvenih, na kraju ipak uspješno pronašli svog favorita.

image
Neja Markicevic/Cropix


Dukat voćni jogurt vrtna košarica (jabuka, breskva, kruška)
150 g, 3,49 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 9,5 g
Udio mliječne masti: 3,9%

image
Neja Markicevic/Cropix


Dosta gust jogurt, mora se jesti žlicom. Ima ogromne komadiće voća pa čovjek ima što žvakati. Dođe kao obrok. Doista kremast, masniji u ustima. Malo "veže" usta i nema izraženu slatkoću. Sigurno ima svoju publiku.

OPG Jurkas voćni jogurt od trešnje i čokolade
500 ml, 15,90 kn, Mrkvica
Udio šećera na 100 g: 10,5 g
Udio mliječne masti: min. 3,5%

image
Neja Markicevic/Cropix

Lijepe ružičaste boje. Sam jogurt je fin, tekuć i ima lijepu teksturu. Kakao je premoćan i preuzima. Voće se nažalost izgubilo.

Zott Jogobella breskva i marakuja
250 g, 5,49 kn, Konzum
Udio šećera na 100 g: 13,6 g
Udio mliječne masti: 3,5%

image
Neja Markicevic/Cropix

Osobito tekući jogurt, ali lijepe teksture. Izrazito se osjeti voće i to intenzivna breskva. Nije lošeg okusa, no ipak presladak. Podsjeća na gusti sok od breskve sa šlagom. Okus dugo ostaje u ustima.

Meggle Joghurt Chia šumsko voće
330 g, 9,99 kn, Konzum
Udio šećera na 100 g: 11,5 g
Udio mliječne masti: 1,5%

image
Neja Markicevic/Cropix


Lijepo je tekuć, nije presladak. Dobar konfekcijski jogurt. Chia daje malo sluzavost odnosno utječe na teksturu i to ne odgovara svim kušačima. Za ljubitelje chia sjemenki. Kao da nije mliječni jogurt nego na bazi vode.

Vindija Fresca voćni jogurt šumsko voće
150 g, 3,59 kn, Konzum
Udio šećera na 100 g: 12,7 g
Udio mliječne masti: 2,8%

image
Neja Markicevic/Cropix


Izrazito pudingast i kremast. Djeluje kao sirup za djecu za utjehu. Nema baš velike komade voća i doima se kao da je voće s vodom pomiješano. Pomalo umjetan.

Dukat Jogo jagoda
150 g, 2,49 kn, Dukat - Dolac
Udio šećera na 100 g: 15,5 g
Udio mliječne masti: 3,2%

image
Neja Markicevic/Cropix


Bljeđe ružičaste boje. Nevjerojatno sladak i ostaje u ustima trag slatkoće. Ne bismo ga kupili da je zadnji na polici.

Danone Danonino jagoda (pakiranje 4 kom/100 g)
400 g, 16,49 kn, Konzum
Udio šećera na 100 g: 11 g
Udio mliječne masti: 1,6%

image
Neja Markicevic/Cropix


Umjetnog i preintenzivnog okusa jagode, preslatki jogurt. Baš kao slatkiš.

Milbona Dessert jogurt jagoda
500 g, 6,99 kn, Lidl
Udio šećera na 100 g: 13 g
Udio mliječne masti: 2,8%

image
Neja Markicevic/Cropix


Za djecu. Posebno sladak. Čovjek uz jagode očekuje slatkoću, ali ovaj jogurt je ima i previše. Ima komadiće voća. Tek je dobar, ali je teško u njemu dugo uživati jer brzo stvara osjećaj zasićenosti okusom.

IZNENAĐENJE U MALOM PAKIRANJU:
K Plus Aktiv šljiva

125 g, 3,49 kn, Konzum
Udio šećera na 100 g: 11 g
Udio mliječne masti: 3,3 %

image
Neja Markicevic/Cropix


Očito je u ovom jogurtu suha šljiva i to prava. Dosta je dobar i intenzivan okus po suhom voću, ali nije umjetan. Malo je kiselkast, neobičnog mirisa koji je pojedince i odbio, ali većina bi ga s užitkom pojela.

Dukat Dukatino voćni jogurt od banane
125 g, 3,79 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 10,1 g
Udio mliječne masti: 3,9%

image
Neja Markicevic/Cropix


Jogurt je gelast po teksturi, poput gela ili maske za kosu. Dok se jednom dijelu kušača to nije svidjelo, drugom dijelu je to bila ugodna kremastost. Nenametljiv jogurt. Okus je blag i neutralan. Što se dulje jede, to se manje osjeti banana.

Spar Natur Pur jogurt kruška i smokva
200 g, 5,99 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 11,4 g
Udio mliječne masti: 3,6%

image
Neja Markicevic/Cropix


Gust jogurt nježnog, medenastog okusa. Osjeti se suha smokva i pod zubima krckaju sjemenke smokve. Drugo voće u jogurtu nije izražajno, ne razaznaje se vrsta. Dio kušača ga nikad ne bi kupio, a nekoliko je reklo da im se sviđa.

Spar Natur Pur jogurt od borovnice

200 g, 5,99 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 11 g
Udio mliječne masti: 3,6%

image
Neja Markicevic/Cropix

Uočljivo tamne boje, ali osim boje, nije nešto impresivan. Ima malo kiseline. Kod njega nema ništa osobito negativno za istaknuti, ali isto tako nema ni ništa posebno upečatljivo. Za zaboraviti.


Vindija Fresca tekući jogurt malina i kupina
330 g, 5,99 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 13,7 g
Udio mliječne masti: 2,5%

image
Neja Markicevic/Cropix


Malo je gušći jogurt i ima dobru teksturu. Kiselkast i baš svjež. Zbog svježine se ne čini presladak. Dobro je izbalansiran.

Landliebe jogurt s pripravkom od maline
150 g, 4,79 kn, Kaufland
Udio šećera na 100 g: 13 g
Udio mliječne masti: 3,8%

image
Neja Markicevic/Cropix


Tamnije boje. Miješa se sloj voća s jogurtom. Ima komadiće voća, ali kao da je baza sirup od maline. Presladak jogurt.

K Plus Yoghi Fruits jagoda
150 ml, 1,99 kn, Konzum
Udio šećera na 100 g: 14 g
Udio mliječne masti: 3,5%

image
Neja Markicevic/Cropix


Ne izgleda obećavajuće, dosta je gust jogurt, ali nije loš. Ima velike komade voća. Prvo pomisliš da je presladak, ali onda udari kiselina koja mu daje dobar okus. Nema dojam umjetne arome.

Spar voćni jogurt bez laktoze s okusom višnje
150 g, 4,49 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 11 g
Udio mliječne masti: 3,6%

image
Neja Markicevic/Cropix


Snažno se osjeti miris višnje, gotovo kao parfem ili gel za tuširanje. Kao da je u jogurtu puno prezrele maraske. S obzirom na miris, očekuješ pun okus, no lagane teksture. Nije loš, ali bismo na prvu rekli da je pun umjetne arome.

Dukat Triple 0% jabuka, malina, jagoda
190 g, 5,99 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 10,3 g
Udio mliječne masti: 0,1%

image
Neja Markicevic/Cropix


Dosta gust, izgleda kao puding, ali nema tu teksturu. Osobito se osjeti jabuka. Fali mu ipak masnoće. Očito je ovo jogurt za one koji paze na zdravu prehranu. Bio bi dobar da ga smrzneš u sladoled ili uz granolu izrađenu s medom. Ima dosta kiseline, možda je čak i pretjerana.

NAJBOLJI DOMAĆI JOGURT:
Vedrine voćni jogurt od šumskog voća

700 g, 30 kn, Mrkvica
Udio šećera na 100 g: nije navedeno
Udio mliječne masti: min 5%

image
Neja Markicevic/Cropix


Potrebno izmiješati kako bi se voće s dna pomiješalo s jogurtom. Autentičan, s komadićima voća i bez umjetnih aroma. Nije sladak, a dijelu kušača ipak je falilo malo slatkoće. Posebno zasitan, vjerojatno je jogurt od punomasnog mlijeka. Podsjeća na bakin jogurt.

S-budget voćni jogurt jagoda
150 g, 1,99 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 13 g
Udio mliječne masti: 2,8%
image
Neja Markicevic/Cropix


Podsjeća na dječje odmaralište po ljeti. Ima neki konfekcijski, umjetan okus. Ima komadiće voća, ali je presladak. Ima neku kiselkastost, ali isto tako i puno šećera.


Dukat voćni jogurt od marelice
150 g, 4,79 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 12,5 g
Udio mliječne masti: 4,1%

image
Neja Markicevic/Cropix


Bljedunjav izgledom. Laganiji i blagog okusa. Ima neku svježinu i što ga dulje jedeš, to je bolji i jače se osjeća okus voća, podsjeća na pekmez od marelica. Dobar je.

Vindija Vindino jogurt s okusom jagode
200 g, 3,69 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 11,3 g
Udio mliječne masti: 3%

image
Neja Markicevic/Cropix


Intenzivnog mirisa i okusa, ali pitak i ugodne teksture. Ukrao bi ga vlastitom djetetom, ali ga sam sebi ne bi nikad kupio jer je ipak presladak.

OPG Latus jogurt od jagode
500 ml, 12 kn, Mrkvica
Udio šećera na 100 g: 7,8 g
Udio mliječne masti: min 3,2%

image
Neja Markicevic/Cropix


Gušći tekući jogurt. Mliječni dio je jako dobar. Ima neobičnu aromu gotovo prezrelih jagoda, nije umjetna i nije nabrijano sladak. Nije loš, zapravo vrlo korektan jogurt.

Milbona Skyr breskva i marakuja
330 g, 7,49 kn, Lidl
Udio šećera na 100 g: 4.5 g
Udio mliječne masti: 0,2%

image
Neja Markicevic/Cropix


Pitak i doista tekući jogurt. Okus je ugodan, malo intenzivniji. Mogao bi biti dobar dobro ohlađen. Dijelu se kušača činio brašnast.

Dukat Dukatos grčki jogurt od jagode
150 g, 5,99 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 14,7 g
Udio mliječne masti: 6%

image
Neja Markicevic/Cropix


Masniji gusti jogurt. Ima velike komade voća i naglašenu slatkoću. Izrazito se osjeća jagoda, ali malo na umjetan način. Kao da sadrži sirup od jagoda. Preintenzivna aroma voća, ali okus dugo ostaje u ustima.

Pilos tekući jogurt jagoda
400 g, 5,49 kn, Lidl
Udio šećera na 100 g: 10,9 g
Udio mliječne masti: 1,5%

image
Neja Markicevic/Cropix


Tekući jogurt bez komadića voća. Malo grebe u grlu i presladak je. Nije baš oduševio.

NAJBOLJI NA KUŠANJU:
Kärntnermilch Bio Wiesen Milch jogurt s borovnicama

150 g, 7,90 kn, bio&bio
Udio šećera na 100 g: 11 g
Udio mliječne masti: 3,6%

image
Neja Markicevic/Cropix


Lijepe tamno ljubičaste boje. Ima velike komadiće voća i nije presladak. Doista osvježavajući jogurt, prirodnog okusa. Želiš ga i znaš da ćeš imati "brkove" od njega, baš za na plažu.

Dukat b.Aktiv jogurt trešnja
330 g, 9,99 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 10,2 g
Udio mliječne masti: 1,5%

image
Neja Markicevic/Cropix


Osobito tekući jogurt, pitak. Intenzivan, jako umjetan okus trešnje, iako sam jogurt nije presladak.

Zott Jogobella voćni jogurt od manga
150 g, 3,99 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 11,2 g
Udio mliječne masti: 3,5%

image
Neja Markicevic/Cropix

Dosta gust jogurt. Zaista se osjeti voćni okus i ima komadiće voća. Malo je preintenzivan okus pa se čini umjetno. Kiselkast je, što stvara slinu u ustima.

OPG Vrhovec voćni jogurt s pečenim jabukama
200 ml, 8 kn, Mrkvica
Udio šećera na 100 g: 4,2 g
Udio mliječne masti: nije navedeno

image
Neja Markicevic/Cropix


Potrebno promiješati da se jogurt spoji sa slojem voća. Drugačiji je. Ima teksturu kiselog mlijeka, pjenast je. Sam jogurt nije izražajnog okusa i nije zaslađen. Ima velike komade voća i ima okus po kompotu od jabuka. Ostaje okus jabuke u ustima.

Andechser Natur Bio Lassi jogurt od manga
250 g, 15,90 kn, bio&bio
Udio šećera na 100 g: 12,7 g
Udio mliječne masti: 3,5%

image
Neja Markicevic/Cropix


Iznimno tekući jogurt izražajno žute boje. Jako je sladak i intenzivno se osjeti mango. Nije se svima svidio, ali bi mogao biti dobar osobito ohlađen.

Spar voćni jogurt ananas mango
500 g, 7,99 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 11,5 g
Udio mliječne masti: 3,2%

image
Neja Markicevic/Cropix


Malo grudast od komadića voća, optimalno sladak, ali malo i tup. Nema svježinu. Čudan okus ostavlja u ustima, gotovo povrtni. Komadići ananasa kao da su iz kompota, a da ih nema, ne bi se ni skužilo da se radi o voćnom jogurtu.

Dukat SenSia jogurt od borovnica
250 g, 6,49 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 13,9 g
Udio mliječne masti: 2,8%

image
Neja Markicevic/Cropix


Pretjerano sladak jogurt, pomalo ošamuti slatkoća. Okus vuče na šumsko voće.

NAJBOLJI TEKUĆI JOGURT:
Vindija ’z bregov Fortia tekući jogurt višnja

330 g, 8,49 kn, Spar
Udio šećera na 100 g: 12,4 g
Udio mliječne masti: 2,5%

image
Neja Markicevic/Cropix


Dobre gustoće, s okusom koji je autentičan, uravnotežen i ima punoću. Nije intenzivan umjetni okus višnje. Doista dobar jogurt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 15:29