DOBRI SAVJETI

Što koristiti kada vam ponestane praška za pecivo, jaja, meda ili krušnih mrvica?

 Deposit Photos/
Koliko vam se puta dogodilo da poželite skuhati omiljeno jelo, no nedostaju vam sastojak ili dva?

Često nam se pojavi želja za određenim jelom, a onda, kada krenemo pregledavati namirnice u hladnjaku ili smočnici, shvatimo kako ipak nemamo sve sastojke za pripremu. U slučaju da odmah ne odustanemo, krenemo razmišljati, kako i čime mogli zamijeniti ono što nam nedostaje. Koja je alternativa maslacu, jajima, krušnim mrvicama ili majonezi? Kako bismo vam pomogli baš u takvim situacijama, sastavili smo listu zamjena koje bi vam mogle spasiti obrok. Spremite je na sigurno, vjerujemo kako će vam još trebati.

KOD PRIPREME KOLAČA...

Žličicu praška za pecivo možete zamijeniti s pola žličice sode bikarbone koju ćete dodati suhim sastojcima i malo jogurta, koji ćete dodati mokrim sastojcima, a ako vam recept to dopušta, umjesto sode bikarbone i praška za pecivo u smjesu za, primjerice biskvit ili punjenje od svježeg sira, možete dodati i tučene bjelanjke. Rezultat će biti prozračnija tekstura i laganiji kolač, pita ili štrudla.

image
Deposit Photos/

U slučaju da volite pretraživati recepte na internetu, vjerujemo kako često nailazite na buttermilk kao jedan od sastojaka. U pitanju je mlaćenica koju možete nabaviti u većim trgovinama, ali i zamijeniti kombinacijom mlijeka i jogurta (u odnosu ¾ mlijeka i ¼ jogurta) ako radite slastice. Dobra ideja bit će i žlica limunova soka ili octa na oko 230 ml mlijeka. Ostavite da kratko odstoji i koristite po potrebi. Naravno, ove kombinacije ne mogu u potpunosti zamijeniti mlaćenicu, ali će biti dobra alternativa kada vam nije pri ruci.

Poželite li napraviti cheesecake, a ponestalo vam je krem sira, koristiti možete kombinaciju ricotta sira s običnim jogurtom, zatim blendanog svježeg sira ili grčki jogurt. Dobra ideja mogao bi biti i jogurt ili kefir koji ste pomiješali s chia sjemenkama (dovoljna će biti 1/4 sjemenki na količinu kefira koju koristite).

U receptima za slastice koji od vas traže med, vrlo lako možete dodati i javorov i agavin sirup.

image
Oksana Bratanova/

JOŠ BOLJI RUČAK

Tanjur tjestenine s kakvim dobrim mesnim umakom gotovo da i ne možemo zamisliti bez malo ribanog sira, no ako vam baš i nije pri ruci, koristiti možete i prehrambeni kvasac. Dostupan je u specijaliziranim trgovinama hranom. Kada se pak zaželite slasnih pohanaca, krušne mrvice možete zamijeniti mljevenim krekerima ili usitnjenim kukuruznim pahuljicama. Osim što su dobra zamjena, vaše meso, riba ili povrće bit će još hrskaviji.

image
Federica Fortunat/

U slučaju da pripremate vegansko jelo u kojem, logično, ne možete koristiti jaja, jednostavna zamjena bit će žlica mljevenih lanenih sjemenki s tri žlice vode. Pomiješajte sastojke, pričekajte da stoje 15 minuta i koristite po potrebi. Sličan učinak imat će i kombinacija žlice chia sjemenki s tri žlice vode. U receptima za slastice, umjesto jaja možete dodati i banane koje ste usitnili, a ako recept od vas traži snijeg od bjelanjaka, koristiti možete i vodu od slanutka, aquafabu, koju ste također smiksali u snijeg.

Dobro je dodati i kako, kada recept od vas traži svježe začinsko bilje, a vi na raspolaganju imate samo suho, na količinu od jedne žlice svježeg koristite jednu žličicu suhog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 06:56