Također, spremite marinadu od svježeg začinskog bilja, maslinova ulja ili maslaca Kako bi meso bilo mekanije, možete dodati i krišku limuna. Ako volite slatkast okus, možete utrljati i malo meda. Pripazite da meso odstoji na sobnoj temperaturi prije pečenja. Stavite li u pećnicu hladno meso, neće se ravnomjerno ispeći. Zato ga izvadite iz hladnjaka dva sata prije. Posuda u kojoj ćete peći meso ne bi trebala biti puno veća od pečenke. Kada ste jednom stavili meso u pećnicu, nemojte često otvarati vrata pećnice, jer to dodatno produžuje vrijeme pečenja. Meso je dovoljno dvaput okrenuti, tako će ravnomjerno porumeniti, a sokovi i masnoća rasporedit će se po cijeloj pečenki. Pečenka je gotova kad meso dosegne temperaturu od 170°C. Ne budite nestrpljivi - kad je pečenka pečena, pustite nekih 20 minuta da odleži da se svi sokovi, začini i masnoća prožmu.
Janjetina u mlijeku
1 janjeći but (oko 1 kg)
1 jušna žlica maslinova ulja
25 g maslaca
750 ml mlijeka
1 list lovora
1 manja glavica ljubičastog luka
malo timijana
malo muškatnog oraščića
sok pola naranče
sol i papar

Zagrijte pećnicu na 160°C. Začinite janjeći but solju i paprom. Na ugrijanoj tavici na maslacu zapecite meso sa svih strana (morate dobiti lijepu zlatno-smeđu boju). Tako pripremljeno meso premjestite u protvan. U lonac stavite mlijeko, dodajte začine kao što su lovor, timijan, muškatni oraščić i narančin sok, a zatim i ljubičasti luk prethodno izrezan na ploške. Ako želite, možete ubaciti i koji češanj češnjaka koji prethodno lagano zgnječite. Tekućina neka zavrije, a zatim ju maknite s vatre. Prelijte mlijeko sa začinima i lukom preko mesa, a zatim ga pecite na 160°C 3 sata. Meso se na kraju mora odvajati od kosti. Poslužite sa šparogama, pire krumpirom ili čime vam drago.
Svinjska potrbušina s krumpirom
obrađena potrbušina jedne svinje (oko 2,5 kg)
tri ljutike
1 svežanj medvjeđeg luka (ako nemate, koristite mladi luk)
šaka suhog začinskog bilja
sol i papar
1 svježa paprika
5 češnjeva češnjaka
svinjska mast
1 kg krumpira

Svinjsku potrbušinu dobro nasolite i popaprite. Ljutiku, divlji luk, suhe začine i češnjak sitno nasjeckajte. Svinjsku potrbušinu okrenite na stranu bez kože i dodajte začinsko bilje. Zarolajte ju i premažite svinjskom masti s jedne i druge strane. Sada ju možete zavezati kuhinjskim užetom, ali i ne morate. Ako ćete ju vezati, učinite to tako da na vrhu rolade napravite čvor te oko ruke napravite omču kroz koju ćete provući potrbušinu i zategnite. Nastavite tako do kraja. Završite tako da roladu prebacite na drugu stranu i provučete preostali konac kroz napravljene omče na roladi. Pecite 6 sati na 100°C. Krumpir izrežite na četvrtine i ubacite ga u protvan s mesom 45 minuta prije nego što je meso gotovo. S
Pečeno pile i sataraš
ZA SUHU MARINADU:
1 žlica sušenog češnjaka
1 žlica sušenog luka
1 žlica čilija (ili ljute mljevene paprike)
1/4 žlice soli
malo papra
rastopljeni maslac ili ulje za premazivanje
ZA SATARAŠ:
2 tikvice
3 srednje paprike
1 konzerva pelata
2 glavice luka
ulje ili mast
ljuta papričica
1 češnjak

Sve sastojke za marinadu pomiješajte, a zatim obilno natrljajte pile s unutarnje i vanjske strane. Ostavite ga preko noći u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 180°C i stavite pile peći. Pecite ga oko sat i pol, povremeno podlijevajući sokovima iz protvana. Za sataraš na malo masti ili ulja ubacite čili papričicu, a zatim prodinstajte luk. Kad je omekšao, dodajte prethodno narezanu papriku. Prije ubacivanja paprike po želji možete ukloniti čili papričicu ili je pustite u loncu do kraja kuhanja ako volite intenzivnije okuse. Dodajte potom protisnuti češnjak i tikvice narezane na kockice. Nakon kojih 5 do 7 minuta ubacite pelate pa sve zajedno dobro promiješajte i pustite da se kuha kojih 20-ak minuta. Začinite solju i paprom kad je jelo gotovo i poslužite uz pečeno meso.
Komentari
0