
1/13
Foto: Shutterstock
• 1,5 kg janjetine
• ružmarin
• crni papar
• zeleni papar
• 2 dl svijetlog piva
• sol
• maslinovo ulje
• 2 češnja češnjaka
• 1 kg mladog krumpira
Otkošteni komad janjetine, odnosno janjeći but posolite i natrljajte mješavinom nasjeckanog ružmarina te zelenog i crnog papra koji se prethodno izrade u mužaru. But stavite u posudu za pečenje na malo maslinova ulja, ulijte i malo janjećeg temeljca ili vode te stavite uokolo cijele oguljene češnjeve češnjaka i grančicu ružmarina. Pecite poklopljeno ili prekriveno folijom na 150 °C oko sat i pol do dva, ovisno o količini mesa i svakako meso podlijte tijekom pečenja s pivom. Pola sata prije kraja uokolo mesa dodajte cherry rajčice i mladi krumpir koje samo dobro operite pod vodom, ne morate ih guliti i ako su manji, ostavite ih cijele. Posolite povrće. Otklopite posudu i ostavite da se sve malo zapeče. Ako želite kuhani krumpir, možete ga do pola skuhati te samo dovršiti u pećnici. Poslužiti s matovilcem ili miješanom lisnatom salatom u koju narežite i mladi luk.

2/13
Foto: Shutterstock
• 500 g janjećeg mesa
• janjeće kosti
• celer
• 2 peršina, korijen i list
• 3-4 mrkve
• 1 glavica luka
• sol
• pola žličice papra u zrnu
Janjeće meso ostavite u komadu i stavite ga u lonac zajedno s kostima. Ulijte hladnu vodu i dodajte glavicu luka koju ste prvo ispekli (možete ispeći u plehu u pećnici ili na kuhinjskoj ploči) jer okus juhe će biti bolji, no taj postupak možete i preskočiti. Kada voda zakuha, odvojite pjenu koja će se skupiti na površini pa u lonac stavite i celer, mrkvu i peršin, papar u zrnu i kuhajte oko dva sata na laganoj vatri dok meso ne omekša. Pred kraj posolite. Ako želite da vam peršin i mrkva budu malo tvrđi i da se ne raskuhaju, dodajte ih kasnije u juhu. Kada je meso omekšalo, izvadite ga zajedno s povrćem iz juhe, a tekućinu procijedite. U juhi tad zakuhajte rezance ili griz knedle, dodajte nasjeckan peršinov list, a meso, mrkvu i peršin narežite te vratite u juhu.

3/13
Foto: Shutterstock
• 1 cijelo pile ili 4 batka s karabatkom, količinu prilagodite broju ukućana
• 1 žlica senfa
• sol
• papar
• 1 glavica češnjaka
• 6 cherry rajčica
• 8-10 zelenih maslina
• začinsko bilje po želji; mažuran, majčina dušica, ružmarin
• 5 većih krumpira
Piletinu posolite, namažite senfom i popaprite. Stavite u veći pleh za pečenje nauljen maslinovim uljem, podlijte i s malo bijelog vina ili piva (pivo je neutralnije), dodati cijele neoguljene češnjeve češnjaka, masline, cijele cherry rajčice. Peći na 180 °C (cijelo pile može na 150 °C pa zatim pojačati da se zapeče kožica), dok meso ne dobije lijepu zlatnu boju. Pola sata prije kraja pečenja uokolo mesa poslagati narezane posoljene, malo nauljene krumpire sa začinima. Ako meso bude pečeno prije krumpira, izvadite ga pa dopecite krumpire. Meso do tada čuvajte pokriveno na toplome.

4/13
Foto: Shutterstock
• pola vezice šparoga
• 4 rotkvice
• 100 g matovilca (manja zdjelica)
• 100 g zelene salate (manja zdjelica)
• 2 jaja
• sol
• papar
• jabučni ocat ili kvasina
• maslinovo ulje
Šparoge kratko blanširajte u kipućoj vodi. Prvo stavite tvrđi donji dio stabljike, a nakon minutu, dvije dodajte vrhove. Ocijedite ih. U zdjelu stavite opranu lisnatu salatu i narezane rotkvice pa začinite solju, octom i maslinovim uljem, umiješajte lagano i šparoge, doradite okus ako je potrebno. Tvrdo kuhana jaja prerežite ili svako jaje narežite na četiri dijela, posolite ih i malo popaprite. Servirajte salatu kao zaseban obrok ili s kuhanom šunkom ili mesnim pečenjem.

5/13
Foto: Shutterstock
• raženi ili bijeli kruh
• pola vezice šparoga
• 2 kuhana jaja
• malo kopra i peršinova lista
• 4 kockice sira
• sol
• maslinovo ulje
Kruh narežite na tanje šnite i malo ga prepecite na grill tavi ili na rešetki u pećnici tek toliko da dobije hrskavost. Ako želite, još topao kruh možete natrljati češnjom češnjaka koji će se pod toplinom kruha rastapati na njemu. Šparoge ostavite malo dulje, nemojte ih sjeckati na manje komade, pa ih ispecite na grill ili običnoj tavi na maslinovu ulju. Na svaku šnitu kruha stavite pečene šparoge, malo nasjeckanog kuhanog jajeta, namrvljene kockice sira i pospite koprom i peršinovim listom. Posolite i popaprite po želji te pokapajte maslinovim uljem.

6/13
Foto: Shutterstock
• 10-ak šnita pureće šunke
• 250 g vježeg krem sira
• 1 žlica punomasnog kiselog vrhnja
• 3-4 kisela krastavca
• 1-2 žlice hrena
• malo svježeg kopra i peršinova lista
• sol
• papar
Pomiješati svježi sir s vrhnjem, na sitno nasjeckanim krastavcima, hrenom, nasjeckanim koprom i peršinovim listom. Posoliti i popapriti te pomiješati da se sve lijepo spoji i da ne ostanu grudice u siru. Na svaku šnitu šunke staviti otprilike žlicu nadjeva, zarolati i servirati kao rolice ili ih narezati na kolutove. Poslužiti za uskrsni doručak uz kuhana jaja i mladi luk te uskrsnu pogaču. U nadjev možete dodati začine po želji, poput mljevene crvene paprike, češnjaka, možete nasjeckati i mladi luk i rotkvice.

7/13
Foto: Shutterstock
• 2 kg svinjskog karea u komadu
• 150 g mesnate slanine
• 4-5 češnjeva češnjaka
• sol
• papar
• mast ili ulje
• vrhnje
• hren
• peršinov list
• rotkvice
Za salamuru:
• 4 l vode
• pola žlice papra u zrnu
• 300 g soli
• 150 g šećera
• kora nešpricane naranče
• 4-5 lovorovih listova
U duboku posudu stavite vodu i sve ostale sastojke navedene za salamuru pa ostavite na vatri dok se ne otope sol i šećer. U ohlađenu salamuru uronite meso pa ostavite barem preko noći. Izvadite meso te kuhinjskim ručnikom pokupite suvišnu tekućinu. Probodite meso na nekoliko mjesta pa u rupice stavite komadiće špeka i pola češnja češnjaka. Slaninom zatim omotajte meso. Stavite meso u posudu za pečenje, ulijte temeljac ili vodu i malo bijelog vina pa poklopite i pecite na 150 °C oko dva i pol sata. Podlijte tijekom pečenja s još malo temeljca i vina ako je potrebno i okrenite meso. Krumpire dodajte pola sata prije kraja pečenja. Za meso pripremite umak od vrhnja, hrena, soli, nasjeckanog peršina i rotkvica, promiješajte i doradite okus po želji. Servirajte sa salatom od kupusa začinjenom jabučnim octom i bučinim uljem.

8/13
Foto: Shutterstock
• pureća prsa
• 500 g šampinjona
• 1 češanj češnjaka
• peršinov list
• 4 šnite kuhane šunke
• suhi mažuran i ružmarin
• crni i crveni papar
• sol
• maslinovo ulje
• maslac
• pileći temeljac
• 1 dl bijelog vina
Pureća prsa istući da se dobije što veća površina, da bi se lakše rasporedio nadjev. Posoliti meso. Na mješavini maslaca i maslinova ulja dinstati luk pa mu dodati narezane šampinjone i peršinov list te prodinstati dok ne ispari tekućina koju će gljive pustiti. Posoliti i malo popapriti. Na puretinu poslagati šnite kuhane šunke i gljive pa pažljivo zarolati i povezati kuhinjskim koncem ili samo čačkalicama na krajevima. Namastiti meso maslinovim uljem i natrljati mješavinom začina; ružmarinom, mažuranom, crnim i crvenim paprom. Staviti u posudu za pečenje, podliti temeljcem, vinom, poklopiti i peći na 150 °C oko sat i pol do dva. Pretkraj otklopiti da se malo zapeče izvana. Rezati na šnite i servirati s pečenim krumpirom i batatom ili pireom od krumpira i batata.

9/13
Foto: Shutterstock
• 4-6 odrezaka vratine
• sol
• papar
• maslinovo ulje
• 2-3 krumpira
• 1 batat
• 1 luk
• 3 češnja češnjaka
• 1 mrkva, 1 peršin, korijen i list
• 1 vezica uzgojenih šparoga ili pola vezice divljih
• ružmarin, mažuran, majčina dušica
Vratinu posolite i popaprite. Ispecite je s obje strane na naglo da dobije boju izvana pa poslažite vratinu u nauljen pleh za pečenje i prelijte tekućinom iz tave. Pospite mješavinom začina, dodajte uokolo narezanu mrkvu i peršin, peršinov list u komadu, luk narezan na veće komade i cijele oguljene češnjeve češnjaka. Zalijte vodom ili temeljcem te podlijte s malo piva ili bijelog vina. Pecite na 150 °C oko sat i pol da meso bude potpuno mekano. Krumpire skuhajte do pola pa ih zatim stavite u pećnicu da se dopeku zajedno s narezanim batatom. Uzgojene šparoge ispecite na tavi, posolite ih i pokapajte maslinovim uljem ili blanširajte divlje te ih pripremite na salatu s kuhanim jajima.

10/13
Foto: Shutterstock
• janjeći but
• 500 g mladog krumpira
• 2 ljubičasta luka
• sol
• ružmarin
• timijan
• maslinovo ulje
• 1,5 dl bijelog vina ili piva
Janjeći but nasolite i stavite u posudu s maslinovim uljem pa ga zapecite u pećnici na 220°C s obje strane desetak minuta, da na površini dobije boju. Ulijte zatim temeljac ili vodu te pola vina ili piva, dodajte grančicu ružmarina i par grančica timijana pa poklopite ili prekrijte folijom te pecite na 150 °C sat i pol do dva uz povremeno podlijevanje. Pola sata prije kraja pečenja uokolo mesa rasporedite krumpir te na četvrtine narezan luk koji ste prethodno posolili. Pecite dok meso i povrće ne budu mekani i poslužite s kuhanim šparogama na salatu ili nekom lisnatom salatom s mladim lukom.

11/13
Foto: Shutterstock
Za palačinke:
• mlijeko
• 1 jaje
• glatko brašno
• malo gazirane vode
• prstohvat soli
Za nadjev:
• kuhana ili pečena šunka
• 250 g svježeg sira
• 2-3 žlice kiselog vrhnja ili milerama
• 2-3 mlada luka ili 1 poriluk
• sol
• papar
Za preliti palačinke:
• 400 ml kiselog vrhnja
• 1 jaje
Zamutite smjesu za palačinke, ne smije biti rijetka, ali ni pregusta te ne smije imati grudice. Ispecite palačinke, nešto deblje, jer će se puniti nadjevom. Na malo maslinova ulja prodinstajte nasjeckani mladi luk ili poriluk, i to i bijeli i zeleni dio. U posudu stavite sir, dodajte vrhnje, sol, papar, prodinstani luk pa promiješati da se dobije jednolična smjesa. Na svaku palačinku stavite žlicu, dvije nadjeva, ovisno o veličini i debljini palačinke. Zarolajte palačinke i poslažite ih u posudu za pečenje. Umutite vrhnje s jajetom pa prelijte smjesu preko palačinki. Pecite na 200 °C dok ne dobiju zlatnu boju. Servirajte uz lisnatu salatu s dresingom od hrena; pomiješajte maslinovo ulje i ocat s hren umakom i malo jogurta te prelijte po zelenoj salati.

12/13
Foto: Shutterstock
• 250 g kuhane šunke
• 2-3 kuhana krumpira
• 3 kuhana jajeta
• 2 mlada luka
• šaka matovilca
• malo rikule
• parmezan
• sol
• papar
Krumpir skuhati cijeli u kori, oguliti ga kad se ohladi i narezati na kockice. Narezati i šunku na kockice. U zdjelu staviti krumpir, nasjeckani mladi luk, oprani matovilac i rikulu pa začiniti solju, paprom, maslinovim uljem i s nekoliko kapi jabučnog octa. Nježno promiješati pa u zdjelu dodati šunku, kuhana jaja te grublje nariban ili na listiće narezan parmezan. Jesti kao zaseban obrok ili dodatak nekom pečenju ili uskrsnoj šunki.

13/13
Foto: Shutterstock
• 800 g krumpira
• 4 žlice naribanog hrena
• 1 čaša vrhnja
• pola šalice narezanog mladog luka
• 2 1/2 šalice pilećeg temeljca
• tanko rezana mesnata slanina ili šunka
• sol
U pilećem temeljcu skuhati na kockice narezan krumpir pa ga izraditi štapnim mikserom ili u blenderu. U tavu staviti mladi luk, vrhnje i naribani hren i uz miješanje kuhati na laganoj vatri 15- ak minuta. Izraditi sve skupa štapnim mikserom i dodati u juhu od krumpira. Skuhati prepeličja jaja i prepoloviti ih. Servirati juhu s pečenom slaninom ili na kockice narezanom kuhanom šunkom i prepeličjim jajima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....