PREPORUKA SAŠE ŠPIRANCA

Što poslužiti uz šunku i pečenje? Tri izvanserijski dobra vina naših vinara s kojima bi se trebali počastiti ovog Uskrsa

Ovaj izbor vina bi na svakog istinskog ljubitelja trebao ostaviti veliki dojam i blagdanski objed mogao učiniti dodatno svečarskim

Doba oko Uskrsa je vrijeme kada veliki broj bijelih i ružičastih vina iz prethodne berbe poprima svoj konačan oblik. Trenutak je to kad mlada, prošlogodišnja vina odišu mladenačkim mirisom, intenzivnije nego ikad kasnije u njihovom životnom vijeku i takav tip vina je u ovom trenutku prilično sigurna oklada ukoliko je u planu veće obiteljsko druženje. Međutim, za one željne drugačijih, slojevitijih vina nesvakidašnje kvalitete, onih koja su višegodišnjim dozrijevanjem došla blizu svog vrhunca i koja imaju puno više toga za dati od svježine i primarnih aroma, a koja se istodobno uklapaju u sezonu proljetnih namirnica i tip jela koji nas očekuje u danima koji slijede, pripremili smo izbor od tri vina koje bi na svakog istinskog ljubitelja vina trebala ostaviti veliki dojam i koja bi uskršnje objede mogla učiniti dodatno svečarskima.

1. Miloš, Rose Stagnum 2022

Cijena: 14 eur (Miva)
Kvaliteta: 91/100

image

Press

Rosé obitelji Miloš je kategorija za sebe. Ne uklapa se u standardnu predodžbu o ružičastim vinima koja su obično lepršava i aromatična i pršte voćnim notama poput malina. Ovaj rosé je napravljen da traje, ima strukturu krepkijih bijelih vina, a istovremeno suptilnu voćnost slojevitijih rosea. Već ružičasto crvenkasta boja s nijansom narančaste na obrubu sugerira da se radi o razvijenijem vinu, koje nije zamišljeno da osvaja na prvi dojam. Miris odiše mediteranskim travama sa zavodljivom voćnosti trešnje u pozadini. Krasi ga postojan i živi okus, blagi dodir tanina koji strukturi okusa daju dodatnu čvrstoću i produžuje trajanje, srednje puno tijelo, te zrela slast plavca malog s dodirom mineralnosti i slankastosti na samom finišu. Impresivan rose koji se može trošiti nekoliko godina od berbe. Miloši ga dozrijevaju godinu i pol od berbe prije nego ga puste na tržište.

2. Korak, Sauvignon Kamenice 2021

Cijena: 22 eur (Luma)
Kvaliteta: 94/100

image

Press

Vjerojatno najbolji sauvignon porijeklom iz Hrvatske u ovom trenutku. Također kao i Milošev rosé izlazi iz okvira standarda za taj tip vina. Drugim riječima, dramatično se razlikuje od aromatičnih, živahnih i mladih sauvignona kojih ne nedostaje na domaćem tržištu. Izričajem koji nije podređen primarnim aromama i brzoj potrošnji te potencijalom za čuvanje i dodatni razvoj do osam godina od berbe pripada klasi slojevitih i ambicioznih autorskih bijelih vina. Stilski je sličan Tementovim ili Grossovim sauvignonima grosse lage razreda kvalitete. Dakle s naglaskom na mineralnost i strukturu, a ne na aromu. Herbalna strana mirisa podsjeća na šparoge i koprive, dok na nepcu vladaju agrumi i breskva. Odiše kompleksnošću i strukturiranošću. Zrelijeg je, punijeg, slankastog i intenzivnog okusa. Ozbiljne dužine. Radi se o impresivnom vinu koje je u ovoj berbi ponudilo jedno od najboljih izdanja te etikete do sada.

3. Galić Crno 9 2017

Cijena: 20 eur (Vrutak)
Kvaliteta: 93/100

image

Press

Vinarija Galić je dugo razvijala svoj crni cuvée do ovako visoke razine kvalitete. Trenutno se radi o jednom od najboljih red bordeaux blendova u Hrvatskoj, o vinu za posebne trenutke čija cijena zapravo nudi izvrstan omjer vrijednosti i kvalitete. Dobiven od 55% cabernet sauvignona i 40% merlota s začinskih 5% cabernet franca. Kao i svaki dobro školovani i dozreli bordeaux blend nema voćnost kao udarnu odliku već daleko slojevitiji začinsko-herbalno-voćni profil. Koncentracija i punoća okusa su impresivni, istovremeno bez prezrelosti i suvišnih mišića. Tanini su uglađeni, okus je dugačak, dubina je jasna, a trajanje impresivno. Zrelost mu je glavna odlika, kiseline su umjerene, savršenog je balansa i klasične bordoške ljepote. Berba je ovo koja je u svojim ranim danima pokazivala koncentraciju i potencijal, ali koja je tek sada, s odmakom vremena, izbrusila svojstva i ponudila doživljaj blizu savršenstvu, koje samo odležano crno vino može dati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 10:38