Što s vrećom punom bazge?

Photo©right MARIO KUCERA
Donosimo nekoliko provjerebnih recepata što s vrećom punom bazge!

snima: Mario Kučera

Zadnji je čas za branje mirisne bazge ili zove, kako se još u narodu naziva. Ako još nikada niste pripremili sok od bazge, sada je vrijeme: zaobiđite boce iz supermarketa koje bazgu možda nisu niti vidjele i napravite svoj najmirisniji sok koji će svi obožavati.

Recept je toliko jednostavan da ga i dijete može savladati: ubrane cvjetove bazge samo treba potopiti u vodu i ostaviti stajati dan i pol uz povremeno miješanje. Slijedi procjeđivanje kroz gazu, dodavanje šećera i limunova soka te punjenje u sterilizirane boce. Ako ste na selu, u šumi, nećete morati daleko, dok nama ostalima iz grada valja pronaći nezagađenu, “čistu” bazgu kako sa sokom ne bismo ujedno pili i razne kemikalije. Bazgu nikad ne berite nakon kiše jer ona spere svu pelud pa joj miris i aroma nisu više tako intenzivni, zato je prije upotrebe nemojte niti prati.

Foto: U klasični recept za sladoled od jagoda ubacite malo koncentriranog soka od bazge!

Bazgini cvjetovi zamirisat će svaki kompot, možete ih osušiti za čaj ili pohati. Sirup možete dodati u pjenušac, napravite sladoled ili sorbet od bazge, dodajte je u kolač s jagodama, u slatki kruh… Ma, samo zamirišite kuću, a na jesen navalite na bazgine bobice. Dotad bacite oko na našu fotogaleriju!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:55