IZ SVIJETA SLAVNIH

ŠTO SE NALAZI NA MENIJU JENNIFER ANISTON? "Kruh, šećer i prženo su strogo zabranjeni! Postim 16 sati svaki dan, a vježbam po 8 minuta."

 Mario Anzuoni / REUTERS
 

‘’Često postim, stoga to za mene znači da ujutro nema hrane. Doista sam primijetila veliku razliku kada 16 sati ne jedem ništa’’, izjavila je Jennifer Aniston (50) za ovotjedno izdanje magazina Radio Times, a Reese Witherspoon (43) u istom je tom intervjuu, kojim su promovirale novu, zajedničku seriju “The Morning Show”, nadodala kako se i ona drži ovog discipliniranog pristupa, posta, te ne doručkuje! Jen je također otkrila da se ne budi prije devet ujutro kako bi lakše izdržala 16 sati bez hrane, a Reese je rekla kako ujutro pije zeleni sok i crnu kavu te kako uz post obje predano i naporno vježbaju čak šest dana tjedno.

Tako su ove glumice svijetu objelodanile tajnu svog vitkog i mladolikog izgleda te ponovno potaknule raspravu o učinkovitosti 16:8 dijete, koja je još 2017. godine punila novinske stupce jer su se u nju kleli glumci Nicole Kidman i Hugh Jackman. Glumice su, naime, na prehrani koju preporučuje David Zinczenko, autor popularne knjige “Eat This Not That”, koji zagovara “isprekidani”, odnosno “povremeni” post, što podrazumijeva da 16 sati u danu “gladujete”, a osam jedete. Zinczenkova je osnovna teza da naše tijelo jednostavno nije programirano da konstantno probavlja hranu, zato njegova dijeta uključuje konzumiranje kalorija tijekom ciklusa od osam sati, a zatim slijedi period posta od 16 sati. U razdoblju posta ljudsko tijelo treba biti usmjereno na oporavak i odmor.

Actor Jennifer Aniston poses as she attends Variety's 2019 Power of Women: Los Angeles, in Beverly Hills, California, U.S., October 11, 2019. REUTERS/Mario Anzuoni
Mario Anzuoni / REUTERS

Osim toga, Zinczenko preporučuje da se jede samo u razdoblju od 10 ujutro do 18 sati, tvrdeći da naša tijela ne mogu procesuirati hranu koja se jede u kasnijim satima dana pa te kalorije završavaju gdje ne bi trebale - na stražnjici i trbuhu. Po njemu, svakodnevni post je učinkovito sredstvo za mršavljenje jer u periodu dok posti, tijelo gladuje i počne sagorijevati nakupljene masnoće. Gubitak težine, poboljšana kontrola šećera u krvi, niži krvni tlak i mladolik izgled po Zinczenku su rezultati ovog 16:8 režima.

Osim toga, osoba koja je se pridržava ne treba se zamarati brojanjem unosa kalorija, ovakvim dijetama vježba se disciplina, a osoba postaje svjesnija onoga što jede pa najčešće postiže svoje ciljeve.

Što kaže znanost?

Neke od ovih tvrdnji potvrđene su i istraživanjem koje je provelo Sveučilište u Illinoisu u Chicagu, u kojem su sudjelovale 23 žene, u prosjeku od 45 godina i indeksa tjelesne mase oko 35. Između 10 i 18 sati jele su bilo koju vrstu hrane u željenoj količini, no preostalih 16 sati smjele su samo piti samo vodu ili napitke bez kalorija. Istraživanje je trajalo 12 tjedana.

Actor Jennifer Aniston poses as she attends Variety's 2019 Power of Women: Los Angeles, in Beverly Hills, California, U.S., October 11, 2019. REUTERS/Mario Anzuoni
Mario Anzuoni / REUTERS

Žene koje su se dijete pridržavale izgubile su oko tri posto tjelesne mase, snizio im se i krvni tlak, a mnogo manji broj sudionika napustio je istraživanje u usporedbi s istraživanjima drugih vrsta dijeta. Iako vas ovaj režim prehrane neće striktno ograničavati u tome što jesti u tih osam sati, ipak se preporučuje umjerena hrana, lagani i zdravi obroci, a Zinczenko naglašava da ova dijeta nije izgovor za prejedanje. Dopušteno je povremeno uživanje u omiljenim slasticama. Tako su, primjerice, Jennifer i Reese otkrile kako je pržena hrana nepoznanica u njihovim životima. Sebi dozvoljavaju “cheat day” jednom tjedno kada konzumiraju ono što vole, a u Jenniferinom slučaju to je - sok od celera.

“Moja filozofija je da jedem zdravo organsko voće i povrće te izbacujem šećer. Pijem jako puno vode, ali povremeno si priuštim neke izlete u nezdrave poslastice. Ne volim ugljikohidrate i pokušavam izbaciti bijeli škrob iz prehrane što je više moguće pa ako ne moram, uz obroke ne jedem kruh”, priznala je Aniston još prije nekoliko godina.

Ono što je zapravo jedino zabranjeno konzumirati u 16:8 dijeti su pića s visokim udjelom šećera kojim, prema riječima autora, u tijelo unosimo pretjerani unos kalorija koje nas uopće ne čine sitima. Kako uopće krenuti? Na početku biste trebali minimalno tri puta tjedno prakticirati ovu dijetu te broj dana postepeno povećavati do krajnjeg cilja, a on je pridržavanje režima osmosatne dijete svaki dan u tjednu. Zinczenko preporučuje da se dan započne sa šalicom čaja, vode ili crne kave bez mlijeka te laganom tjelovježbom od osam minuta, s kojom, ako je svakodnevno prakticiramo, možemo postići iznimne rezultate. Jenn i Reese drže se ovih zakonitosti, a otprije je poznato da Jennifer nakon buđenja i prije tjelovježbe odradi i 15-minutnu meditaciju.

Dakle, tijekom osam sati koje sami sebi odredite, preporučuje se konzumacija voća i povrća, mliječnih proizvoda, masti i ulja (nerafiniranih bolje), proteina iz mesa i ribe, ali i slastica. Ako tijekom dana pojedete odgovarajuće namirnice koje drže sitost (s dosta proteina i vlakana), nećete osjetiti jaku glad navečer.Ako je osjetite-popijte šalicu čaja.

Primjer jelovnika

Rano ujutro - crna kava bez mlijeka ili nezaslađeni zeleni čaj

Doručak (oko 10) - omlet sa sirom ili muesli, čaša mlijeka i jedna voćka

Užina (dva sata nakon doručka, oko 12 h) - integralni keksi

Ručak (dva sata nakon užine, oko 14 h) - juha, piletina s grila i salata ili dva komada pizze, salata i jedna jabuka

Užina (dva sata nakon ručka, oko 16 h) - šaka oraha ili neko voće

Večera: (dva sata nakon užine, u 18 h) - riba na žaru i salata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:23