Što nam to prodaju

Strogi uvjeti, loša kvaliteta: Gotovo polovica uvoznog meda sumnjiva je i ne udovoljava kriterijima

 Boogich/Getty Images/istockphoto
Sada se govori o reviziji postojećih tržišnih standarda za niz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Nedavno istraživanje Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije o medu pokazalo je alarmantne rezultate. Čak 46 posto ispitanih uzoraka meda uvezenog u Europsku uniju označeno je sumnjivim jer ne udovoljava kriterijima iz Direktive o medu. Istraživanje je utvrdilo da su medu dodavani nedozvoljeni sastojci kao što su sirupi riže ili šećerne repe, piše Slobodna Dalmacija.

U okolnostima u kojima je prosječna cijena uvezenog meda iz trećih država 2,56 eura po kilogramu, odnosno 1,60 eura po kilogramu za med uvezen iz Kine, domaći proizvođači se slažu kako je potrebno dodatno raditi na jačanju pozicija hrvatskih pčelara. S druge strane, revizijom tržišnih standarda Europska komisija predložila je nova pravila i za neke proizvode od voća, a cilj je smanjiti količinu šećera u hrani i poboljšati prehrambene navike potrošača, što je također u interesu hrvatskih proizvođača i potrošača kako bi se bolje nosili sa uvoznom konkurencijom.

image
Unsplash

"Med je jedan od proizvoda koji se najčešće patvori, a Europska unija je zbog velike potražnje prisiljena na uvoz meda. Do sada je situacija bila takva da su se potrošači pri kupnji meda susretali s oznakama ‘mješavina meda iz EU-a‘, ‘mješavina meda koji nije iz EU-a‘ i ‘mješavina meda iz EU-a i meda koji nije iz EU-a‘. Od početka pregovora tvrdio sam da potrošač prilikom kupnje mora znati točno iz koje države dolazi med, a ako se radi o mješavini meda, mora znati i o kojem postotnom udjelu meda iz koje države se radi. Novim pravilima neodređene oznake o mješavini meda šaljemo u povijest" pojašnjava EU zastupnik Tomislav Sokol.

Dodao je i kako će u Europskom parlamentu raditi na tome da utječe na poboljšanje prijedloga Komisije jer je to važno zbog naših potrošača ali i hrvatskih proizvođača meda koji se svakodnevno susreću s nelojalnom konkurencijom, odnosno pojavom patvorenog meda na tržištu Europske unije.

Europska komisija predložila je reviziju postojećih tržišnih standarda za niz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao što su voće i povrće, voćni sokovi, džemovi, med, perad i jaja.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:48