LIJEPA PRIČA

Studenti osnovali pivarsku udrugu pa prvo Studentsko pivo rasprodali u rekordnom roku

 Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Studenti PBF-a, ali i drugih zagrebačkih fakulteta, udružili su se i u suradnji s domaćim crafterima skuhali čak dva piva

Prošle godine na pivskoj sceni pojavio se jedinstven projekt koji je oduševio domaće craftere - skuhano je prvo Studentsko pivo. Kako slogan na mladenački dizajniranoj etiketi kaže, u boci se našlo popularno piće od hmelja i ječma koje su skuhali, pogađate, “studenti za studente”. Ideja za projekt potekla je s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je pretočena u Studentsku pivarsku udrugu i pretvorena u pivo.

Budući da je sam PBF više okrenut industrijskim metodama proizvodnje, kao i da brojne studente zanima kako nastaje piće bez kojeg ne može proći niti jedan studentski tulum, inicijativu za pokretanje udruge preuzeo je Marijan Klinar, student posljednje godine PBF-a. Ubrzo se pročuo glas o udruzi i oko njega se okupilo znatiželjno, ali i ambiciozno članstvo s različitih fakulteta i sa željom da se prihvate posla, “zaprljaju” ruke i osvježe pivom koje su sami skuhali.

image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix

- Budući da baš volim pivo, kulturu oko njega i cijeli craft pokret, razmišljao sam o tome kako bi nam dobro došlo nešto što bi nas potaknulo na istraživanje. Udruga je osnovana 2021. godine, a imamo podršku i profesora Šanteka i docenta Novaka koji su inače zaduženi za pivarske vježbe i sam pogon naše male pivovare, koja je trenutno u remontu. Generalna ideja nam je ostvariti suradnju sa što više domaćih pivovara i kuhati pivo. Pritom pivovara s kojom radimo uzima na sebe cijeli trošak proizvodnje i sam proizvodni proces, ali i prihode od piva - ispričao nam je Klinar.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Poteškoće s proizvodnim pogonom, ali i želja da vide kako postupak proizvodnje funkcionira u stvarnoj, aktivnoj i uhodanoj craft pivovari, potaknuli su ih da svoje prvo pivo pokušaju skuhati izvan fakulteta. U tome su im pomogli Međimurski Lepi Dečki, koji su ih vodili kroz cijeli proces osmišljavanja, kalkulacije, kuhanja i flaširanja Studentskog piva u njihovu pogonu u Čakovcu. Dvije tisuće litara koje su skuhali brzo se rasprodalo, a dio prihoda u obliku donacije dobila je i sama udruga kako bi mogla dalje razvijati svoje planove. Iza cijelog projekta stoji želja da studenti upoznaju domaće pivare, istražuju stilove, umrežavaju se i uče o svemu što pivarstvo uključuje, bilo da je riječ o kreativnom dijelu posla, samoj kemiji i fizici kuhanja ili pak o marketingu i širenju vijesti o novom pivu na društvenim mrežama.

- Kao bazu za Studentsko 1.0 koristili smo blonde ale Lepih Dečkiju, no nismo htjeli da to bude rebrendirano pivo koje već postoji, nego da bude baš naše pivo. S njima je stvarno bilo super surađivati jer su bili otvoreni za sve - komentirao je prvo službeno kuhanje.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Tisuću litara Studentskog 2.0 zakuhali su pak na Ksaveru i to u pivovari Mlinarici, u suradnji s pivarima Edijem Jendrićem i Dimitrom Jovanovskim. Dok je Studentsko pivo bilo laganiji ljetni blonde ale, Studentsko 2.0 je raskošni tropical stout, pivo punijeg tijela i jačih aroma, idealno za zimsko razdoblje kada bolje sjedaju teža i konkretnija piva.

- Nismo znali što ćemo sa Studentskom 2.0, a htjeli smo nešto što Mlinarica nema u ponudi. Na kraju smo kod njih skuhali tropical stout na kojem je Dmitar već radio u homebrew varijanti, a mi smo ga doradili i skuhali u većoj količini - objasnio je Klinar.

Udruga organizira i Dane piva koji traju od 28. veljače do 11. ožujka i uključuju brojna predavanja, kušanja, radionice, posjete pivovarama i slične aktivnost namijenjene i široj javnosti, a ne samo studentskoj populaciji, iako su članovi udruge isključivo studenti. Ne propustite kušati Studentsko 2.0 u Mlinarici, a možete ga naći i u specijalnim dućanima kao što je Pomalo na Trešnjevci ili u dućanu Goblet Beer Store.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:00