SPONZORIRANI SADRŽAJ

SURADNJA KAUFLANDA I SLAVONSKE OBITELJSKE FARME: Najukusnije meso dolazi od sretnih svinja, a na ovoj farmi izrađuju im čak i igračke!

 Ustupljene fotografije
U sklopu projketa pružanja podrške domaćim proizvođačima, Kaufland od 2018. surađuje sa slavonskom farmom svinja obitelji Kolesarić

Da Hrvati vole svinjetinu, dobro je poznata stvar, vidljiva pogotovo kada počne lijepo vrijeme i svi izvade rešetke na sunce i najfinije meso iz paca. U slučaju da vas treba dodatno uvjeriti, dovoljno je samo pogledati statistike koje kažu da prosječan Hrvat godišnje pojede 32 kilograma svinjetine, dok je perad na drugome mjestu s 24 kilograma po stanovniku. Pritom nam je posebno važno da meso koje jedemo bude domaće i ukusno pa pažljivo biramo kako bismo svojoj obitelji ponudili najfinije namirnice. Kada je o kvaliteti svinjetine riječ, najveću razliku radi ishrana životinja pa je posebnu pozornost potrebno posvetiti proizvođačima koji se trude svoje svinje hraniti zdravom hranom s hrvatskih polja, uzgojenu bez modifikacija i pesticida. Pritom je ključna podrška velikih sudionika na tržištu, kako bi se uzgajivačima i proizvođačima olakšala proizvodnja po svim pravilima struke i kako bi im se omogućio napredak.

Ustupljene fotografije

Upravo jedan od takvih sudionika je i Kaufland koji podržava domaće proizvođače pa su u sklopu projekta “Naše mi najbolje paše” pokrenuli suradnju s gospodarstvima u Slavoniji koja na svojim farmama uzgajaju svinje. Jedna od njih je i farma Mire Kolesarića, čija se obitelj već generacijama bavi uzgojem svinja.

Od 12 krmača s kojima je ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo započelo, broj životinja s vremenom je porastao na impozantnih 350, od čega godišnje dobiju 8500 tovljenika, koji se hrane isključivo hranom proizvedenom na vlastitom imanju. Svinje su, kao što znamo, svejedi, stoga mogu jesti i biljnu i životinjsku hranu.

Ustupljene fotografije

Ipak, važno je da je prehrana raznovrsna i kvalitetna. Na OPG-u Kolesarić sva stočna hrana korištena u uzgoju svinja proizvedena je u Hrvatskoj, prirodno i bez uporabe GMO-a. Sami sade žitarice i soju, ključnu u prehrani svinja, pa meso njihovih životinja odlikuje odlična kvaliteta i sočnost.

Kvaliteta svinjskoga mesa ovisi o mnogim genetskim, ali i negenetskim čimbenicima, a tu je posebno izražen utjecaj stresa. Pravilnim postupcima prilikom uzgoja svinja negativne se posljedice stresa mogu svesti na minimum čime se, osim poboljšavanja dobrobiti za samu životinju, utječe i na zadovoljstvo kupca. Na farmi obitelji Kolesarić svinje se upravo iz ovog razloga - igraju. Imaju posebne igračke, napravljene od kombinacije konopa i drvenih dodataka, kako bi im se umanjio, odnosno spriječio stres. One su sretnije, manje nervozne, a bolji život svinje znači i bolje, kvalitetnije meso.

- Naš put do uspjeha nije bio nimalo lagan. Nakon otkaza u tvrtki u kojoj sam radio dugi niz godina odlučio sam pokrenuti vlastiti posao uz pomoć investitora. Da bih uopće ostvario suradnju s Kauflandom, bilo je potrebno zadovoljiti uvjete od 18.000 svinja na godišnjoj razini, što sam uspio uz podršku supruge i sinova, koji su od početka uključeni u obiteljski posao. Danas mogu reći da sam jako zadovoljan ostvarenom suradnjom jer mi omogućava lijep život i stabilnost - kaže Miro.

Ustupljene fotografije

Partnerski odnos Kauflanda i OPG-a Kolesarić počeo je 2018. godine na obostrano zadovoljstvo, a zahvaljujući radu i uloženom vremenu, obitelj Kolesarić danas kupcima osigurava domaću svinjetinu, uvijek dostupnu u trgovinama. S ciljem da svinje dobiju najbolju hranu, velik je dio resursa uložen i u mehanizaciju, pa tako Kolesarići trenutačno posjeduju 12 traktora i tri kombajna.

- Ima posla od jutra do sutra, jedino mi malo nedostaje slobodnog vremena - zaključuje u šali Miro Kolesarić, svjestan da samo predanim radom može osigurati kvalitetu koju želi održati na zavidnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:24