GLAVATI, LISNATI ILI PUPČAR

SVA LICA KELJA: Sve što ste ikada željeli znati o ovom lisnatom povrću!

Ovo povrće pravi je izvor vitamina C pa se stoga njime treba vitaminizirati što češće za zimskih dana. Doze si odredite sami i zapamtite da je sve zeleno ono što našem tijelu baš sada najviše treba!

Malo koje dijete će reći da voli kelj i rijetko će se on naći na dječjem popisu omiljene hrane. U istu kategoriju vjerojatno spada i povrće poput poriluka, blitve, brokule, mahuna, zelja... No, to će se možda promijeniti odrastanjem kad se otkriju neki novi recepti i okusi. Onako na lešo s krumpirom zaliven maslinovim uljem, pa sarmice od kelja, a tek popečci od kelja s pire krumpirom - vege ručak koji bi mogao nahraniti i zagriženog mesojeda. No, prvo mjesto na popisu recepata s keljom svakako zauzima vječna klasika; najobičnije varivo od kelja s faširancima. No, zašto biramo kelj? Zato što spada u najzdravije namirnice na svijetu. Ima nevjerojatno mnogo vitamina C, ali i vitamina E, A, K i B6, prepun je minerala i dobar izvor dijetalnih vlakana. Idealno bi ga bilo ponekad pojesti sirovog u nekoj salati, u smoothieju ili ga marinirati. A ako ga kuhate, najvažnije je da ga se ne prekuha jer tada izgubi sve dobrote koje ima u sebi. Stoga čuvajte vitamine.

Art of raw food za Dobru hranu
Photo&copyright
Mario Kucera    mario_kucera@yahoo.com
Mario Kučera / Hanza Media

Glavati kelj

Najčešće se koristi u našoj kuhinji, i to za klasična variva, dodaje se u juhe, kuha se na lešo kao prilog mesu ili ribi uz obavezan dodatak češnjaka i dosta papra. Njegovi listovi mogu se puniti mesnim i vegeterijanskim smjesama te rolati i kuhati poput sarmica u temeljcu, a na kraju preliti vrhnjem i zapeći. Odličan je u kombinaciji sa žitaricama, slanutkom, grahom, može se zapeći s kobasicama i jajima u pećnici, dodati u složence. Napravite s njim kajganu, dodajte malo špeka ili pancete i tu je brzi zimski obrok koji dugo drži sitim. A u vege-varijantama super je s tofuom ili tempehom mariniranim u soja sosu.

Kelj pupčar

Mini glavice kelja koje još nazivaju i prokulicama kuhaju se, peku, a ono što je važno da ih se ne smije prekuhati jer će tada biti gorkaste. Odličan su prilog mesnim jelima, pogotovo svinjetini i puretini, a savršeno se slažu s mesnatijm špekom koji se popeče na maslinovu ulju ili mješavini ulja i maslaca, dodaju mu se polovice ili cijele male glavice pupčara, začine se peršinovim listom, solju i paprom. Umjesto špeka na komade se može nakidati i kuhani buncek, a u jelo se mogu dodati i kuhani kesteni ili grubo nasjeckani orašasti plodovi, pogotovo lješnjak i orasi. Kelj pupčar se blanširan može zapeći s kobasicama, preliti bešamelom...

Crni lisnati kelj

Zovu ga i toskanski crni kelj. Odlikuju ga dugi, uski listovi tamnozelene boje koji kuhanjem potamne, gotovo pocrne. Okus mu se ne razlikuje od običnog glavatog kelja. Odličan je u sokovima, pogotovo u kombinaciji s jabukom i mrkvom koje mu daju dozu slatkoće, ali i u svim kombinacijama variva i lešadama.

Čips od kelja

Super zdrava grickalica koju može svatko pripremiti kod kuće. Listove kelja treba oprati, natrgati ili narezati na komade čipsa veličine zalogaja, posoliti i dodati i druge začine kao što je češnjak u prahu, kurkuma, muškatni oraščić, mljeveni čili ili što već volite te kokosovo ulje. Kelj potom staviti na papir za pečenje i peći u pećnici na 170 stupnjeva dok se ne zahrskavi, oko deset minuta. Ako imate dehidrator, dobit ćete savršen čips.

Art of raw food za Dobru hranu
Photo&copyright
Mario Kucera    mario_kucera@yahoo.com
Mario Kučera / Hanza Media

Listove kelja dobro oprati, odstraniti tvrđi dio stabljike i izrezati listove na manje komade. Napraviti smjesu od kokosova ulja i začina poput kutrkume, češnjaka u prahu, čilija, curryja, muškatnog oraščića...te u nju uvaljati pripremljeni kelj. Staviti kelj na papir za pečenje na peh za pečenje i peći ga na 170 stupnjeva oko desteka minuta. Provjerite kad je gotv, mora biti hrskav. Čips je najbolje napraviti u dehidratoru ako ga imate Jedite ga kao zdravu grickalicu kod kuće, u uredu ili na putu.

Smoothie od lisnatog kelja i banane

1 banana
2 šalice narezanog kelja
pola šalice sojina ili bademova mlijeka, nezaslađenog
malo meda, agavina ili javorova sirupa
1 žlica sjemenki lana

Sve sastojke staviti u blender i izraditi dok se ne dobije glatka smjesa, odnosno sok. Ako vam je pregusto, dodajte još malo mlijeka ili vode.

Pikantni kelj pupčar

300 g kelja pupčara
150 g mesnatijeg špeka
malo čilija
1-2 češnja češnjaka
sol, papar
maslinovo ulje

U kipuću vodu staviti kelj pupčar i kuhati dok malo ne omekša, pazite da se ne prekuha jer će se raskašiti i bit će gorkast. Na maslinovu ulju kratko popeći nasjeckan špek, dodati ocijeđen kelj, nasjeckan češnjak i kratko ostaviti na laganoj vatri da se sve prožme. Posuti peršinovim listom i začiniti solju i paprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 13:13