The World‘s 50 Best

Svake godine ovaj bar se penje na ljestvici s dobrim razlogom: spremaju fantastične koktele koji tjeraju na razmišljanje

Posjetili smo u 16. najbolji baru na svijetu kako bismo provjerili vrijedi li uzbuđenja

Nalazimo se u Rimu i pod škrtim svjetlima listamo ukoričene stranice na kojima se nalaze geometrijski likovi, brojni grafikoni i natpisi kao što su Isox, Magma ili Hypothesis. Ne, nismo na nekom otkačenom znanstvenom simpoziju nego u Drink Kongu, 16. najboljem baru na svijetu prema popisu The World‘s 50 Best Bars. Smješten na uglu Piazze di San Martino ai Monti u četvrti Monti, svega desetak minuta pješice od rimskog glavnog kolodvora Termini, gotovo je neprimjetan, iako se ustvari proteže kroz tri odvojene prostorije i zauzima prizemlje zgrade koja omeđuje mali trg na kojem se nalazi. Mračni ambijent u Drink Kongu povezuju s japanskim uličnim barovima, a obilježava ga taktički postavljena rasvjeta i neonski detalji raspoređeni po prostorijama. Zatamnjenih stakla, ne biste primijetili da se u njemu nešto zbiva da svako malo netko ne izađe ispred bara zapaliti cigaretu.

image
Privatna arhiva

Mjesto u baru moguće je rezervirati preko službene stranice Drink Konga, što je i uputno ako se tamo želite uputiti na dane vikenda, no taj smo utorak u 23 sata provirili u bar i s veseljem zauzeli mjesta za šankom, bez rezervacije. Budući da Rim živi cijeli tjedan, bar se nastavio puniti i nakon našeg dolaska, jednim dijelom mladima koji boravkom u ovom baru svakako žele potvrditi svoj cool faktor, ali i poslovnjacima koji su nakon večere svratili na opuštanje uz dobro promišljene koktele.

image

Bar Drink Kong u Rimu, 2022 proglašen 16. najboljim barom na svijetu

Privatna Arhiva/

Najbolje što možete učiniti jest zauzeti mjesto za barom jer ćete upravo tamo dobiti najbolju uslugu. Prije nego uopće prelistate koktel-kartu (ili pak jelovnik sa sitnim zalogajima kao što su tacosi, gyoze i slična jela za dijeljenje, koja smo ovom prilikom preskočili), pred vama će se naći čaša vode s ledom, koju će tijekom cijelog vašeg boravka revno nadopunjavati. Koktel-karta je vizualno atraktivna, a kokteli nose nazive koje ne možete povezati s klasicima miksologije. Bez brige, ako ih zatražite, rado će vam za barom složiti vaš omiljeni koktel koji nije dio njihove ponude, ali preporučujemo da riskirate.

image
Privatna arhiva

Uzmite si vremena za proučavanje karte - njihovi barmeni su navikli da gostima treba da se snađu u apstraktnom prikazu koktela. Svako piće predstavljeno je s nekoliko ključnih riječi kao što su, primjerice, gladak, bogat, sjajan, staložen, kompleksan i slično, malim grafikonom koji to piće smješta na razmeđi između slatkoće, gorčine, kiseline i takozvanog Kong faktora u rasponu od 1 do 5, na stranicama još navode i u kojoj se čaši poslužuje, kao i dva do tri glavna sastojka. Na kraju karte nalazi se i detaljniji opis svih koktela iz dvije kategorije koje nude, a to su Perimetro e forma (s i bez alkohola) ili pak Drink Kong‘s Classics, što svakako vrijedi proučiti ako ne volite naručivati naslijepo.

image

Isječak iz koktel-karte Drink Konga

Privatna arhiva

Vlasnik bara je Patrick Pistolesi, Talijan irskih korijena, čiji je cilj od samog početka gostima pružati iskustvo, a ne samo odlična pića. Dok je prvotno zadatak njegovih barmena bio pitati goste za raspoloženje i boju kako bi pomoću tih informacija složili primjereno piće, trenutna karta je znatno kompleksnija. Svoj aktualni koncept opisuju na sljedeći način: "Zamišljamo piće kao poligonalno tijelo: varijacije na jednoj ili više strana mijenjaju njegov oblik, pretvaraju ga, definirajući mu novi opseg. To je subjektivno viđenje, nikada objektivno, pri čemu reorganizacija i kombinacija višestrukih oblika istražuje nove granice, stvarajući tako kratke spojeve po pitanju okusa, otvarajući nove i bezgranične mogućnosti".

image
Privatna arhiva

U Drink Kongu pazi se na svaki detalj, od podmetača i ubrusa pa do velikih kocki leda u koje utiskuju logo samog bara, stilizirane crte lica velikog majmuna (naziv bara vam sve govori). Uigrana ekipa za šankom pred nama je izbacivala koktele u visokim, niskim i coupe čašama, uz pokoju šalicu koja priziva ritual ispijanja japanskog čaja.

Sam bar otvoren je 2018. godine, a iz godine u godinu napreduju, što dokazuje i činjenica da su posljednje tri godine na listi 50 najboljih barova u svijetu. Kako nam je objasnio ljubazni barmen, svoj su boravak na listi započeli 2020. godine na 45. mjestu, da bi već naredne preskočili više stepenica i dosegnuli 19. mjesto, dok su na listi The World‘s 50 Best Bars 2022. godine zauzeli visoko 16., što je najviša pozicija koju je te godine zauzeo neki talijanski bar.

image
Privatna arhiva

Prilikom svoje posjete isprobali smo četiri različita koktela pod nazivima Hypothesis (14€), Isox (16€), Magma (16€) i Paradox (15€), svaki baziran na drugoj vrsti alkohola.

Isox je bio konkretan koktel baziran na single malt škotskom viskiju, slatkom vermutu i poznatom talijanskom amarettu. Oduševio nas je kombinacijom šljive i kadulje koja se javlja u kordijalu jer šljiva njegovoj slatkoći daje karakter, a kadulja herbalnost. Koktel je jako lijepo izbalansiran pomoću limunske kiseline koja daje protutežu slatkoći i samom alkoholu.

image

Koktel Isox na bazi single malt škotskog viskija, slatkog vermuta i amaretta s kordijalom od šljive i lovora.

Privatna arhiva

Magma je neprozirni koktel koji dolazi u keramičkoj šalici, a prvo što vas zapljusne je miris rajčice i ljeta koje on predstavlja. Osnova koktela je tekila, a za dojam rajčice, prvo u mirisu, a zatim i u okusu, zaslužan je kordijal na bazi kokosovog mlijeka i rajčice te liker od rajčice, ali i čili papričica! Okusom koktel podsjeća na consomme od rajčice, umjerene je slatkoće i tek neznatne kiseline, a u ustima stvara ugodan osjećaj topline, za koji je zaslužan čili. Kokosovo mlijeko u jednom trenutku dođe do izražaja i nakratko stvara tupast okus u ustima, no ubrzo ponovno preuzima rajčica. Ilustracija koja prati koktel u karti doista to i pokazuje, i to sivom plohom koja je javlja na prikazu, a samo je piće obilježeno riječima Thai-tasty-unexpected, što je doista i bilo, neočekivano ukusno i pomalo egzotično.

image

Koktel Magma na bazi tekile s likerom od rajčice i čili papričica, kao i kordijalom od kokosovog mlijeka i rajčice

Privatna arhiva

Uslijedio je Paradox, prozirni koktel koji u svojoj osnovi ima džin, ali se tu javljaju još i vermut i talijanski gorki liker. Kao i kod drugih koktela, za kompleksnost je zadužen kordijal koji je ovdje pripremljen od cikorije, grejpa i lovora. Grejp je koktelu dao svježinu, a lovor aromatiku, a cijelo piće ima nekoliko izvora gorčine što ga ustvari čini osvježavajućim pa je idealan za ljetne večeri.

image
Drink Kong/Facebook

Hypothesis poslužuju u coupe čaši, a bazira se na votki i vermutu koji daje slatkoću, dok ga citrusna kiselina čini iskričavim. Dodatak kordijala od maline i rukole daje mu crvenkastu boju, dominantan miris maline i suptilnu ljutinu rukole. Cijelo piće je svježe, a opisuju ga još i kao oštro i špičasto, za što je odgovorna kiselina, a svakako zove na novu čašu.

image

Koktel Hypothesis na bazi votke i vermuta s kordijalom od maline i rukole

Privatna arhiva

S obzirom na to da svi putevi vode u Rim, a Rim nije samo slavni narančasti spritz, idući put kada se nađete u tom velegradu, nemojte propustiti doživljaj Drink Konga. Bar je otvoren od 18:30 pa do 2 ujutro svaki dan, a želite li sjediti za jednim od stolova pa nešto sitno i prigristi, ne zaboravite rezervirati.

image
Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 02:11