Sve soli koje ćete ikad trebati

Zagreb, 290415. Razne vrste soli. Foto: Berislava Picek / CROPIX
 / CROPIX
Nabavili smo više od deset vrsta soli u zagrebačkoj Harissi. Evo što s njima!
Nabavili smo više od deset vrsta soli u zagrebačkoj Harissi. Evo što s njima!

snima: Berislava Picek

Stari Kinezi koristili su je kao sredstvo plaćanja, rimski vojnici dobivali su je kao plaću, Egipćani su njome mumificiarli, a Grci mijenjali robove za sol. Duboko je ukorijenjena u čovjekovu kulturu i danas vam predstavljamo više od deset vrsta koje smo uspjeli nabaviti samo u zagrebačkoj prodavaonici začina Harissa.

Gornji red:

1. Krupna chilli sol (sasvim lijevo gore)- kombinacija je sušenog chillija i krupne morske soli, idealna za mlinac, a najbolje paše uz meso, gulaš, jela od jaja, rižu, wok i chilli con carne

2. Kala Namak-poznatija kao crna sol specijalitet je u indijskoj kuhini. Zbog velikog udjela željeza crvenog je odsjaja. Hrani daje lagano sumporni okus, a poželjan je u voćnim salatama, chutneyu, chaatu i ribiljim jelima.

3. Perlasta (sredina) – Autentična za Južnu Afriku gdje valovi tako udaraju o stijene da se kristali formiraju u perlasta zrna, a hrani daju bogat i snažan okus.

4. Kamena sol se naziva dijamantom među solima zbog svoje čistoće i prozirnosti, a vadi se u Pakistanu. Može se svakodnevno koristiti u kuhinji.

5. Mediteranska sol je mješavina morske soli, paprike, luka, majčine dušice, estragona, gorušice i još brojnih začina, a upotrebljava se za jela s grilla, umake, salate i marinade

Desni rub:

6. Celerova sol može se dobiti od lišća i bobica. Jedan je od osnovnih sastojaka američkog hot doga, a dobro se sljubljuje i s Bloody Mary koktelom.

7. Crna havajska sol poprima crnu boju kad se pomiješa s aktivnim ugljenom koji je inače poznat kao dodatak hrani sa antitoksičnim učinkom. Vizualno vrlo privlačna.

8. Himalajska sol dolazi s brda sjevenog Pakistana, a daljnja prerada se vrši u Karachiju po strogim pravilima. Ručno je skupljana i dobra za organizam jer posjeduje elemente istovjetne onima u ljudskom tijelu (veći komad ružičastog kristala)

9. Piramidasta sol može se dobiti prirodnim putem ali češći slučaj je iskuhavanjem ili evaporiranjem. Uglavnom sadrža manje minerala od drugih soli time je slanija, hrskavija i brže se topi

/ /colourbox.com

Donji red:

10. Sol bambusa je zapravo morska sol pečena u bambusovim tubama, a takvo tretiranje poznato je od korejskih budističkih svećenika čija je prvotna namjena bila isključivo medicinske prirode.

11. Vesela sol je kombinacija čilija, paprike, majčine dušice i još brojnih drugih začina. Vizualno je izuzetno privlačna i lijepo će podići posluženo jelo.

12. Perzijska plava sol jedna je od najrjeđih soli. Vizualno je također vrlo privlačna zbog svog plavkastog sjaja. Vadi se iz nekadašnjeg slanog jezera u Iranu, skuplja se ručno i izuzetno je bogata kalijem.

13. Cvijet soli je jedna od najcjenjenijih vrsta soli. Ona se ne dodaje u kuhanju već samo kao začin neposredno prije posluživanja. Ručno se bere i potpuno je prirodna, a dobro ide i uz slatke kombinacije kao što su čokolada i karamel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2025 15:02