Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži značajnu količinu polifenola i manje od 0,8% slobodnih masnih kiselina, a ona koja sadrže do 2,0% istih kiselina deklariraju se kao djevičanska maslinova ulja, dok se ona s većim udjelom nepoželjnih kiselina nazivaju ulje lampante i ne koriste se u prehrani.
Dobivanje
Maslinovo ulje najbolje kvalitete i okusa dobiva se iz pravodobno ručno ubranih plodova masline, metodom hladnog prešanja. Udio ulja u plodu varira, a najčešće je oko 20%. Postoji više od 1000 različitih sorti maslina iz kojih se dobiva ulje.
Osnovni sastav i kvaliteta
Ima visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina s naglaskom na oleinsku masnu kiselinu, a polifenoli poput oleuropeina daju mu karakterističnu gorčinu. Sadrži antioksidanse tokoferole (vitamin E), karotenoide (vitamin A) i klorofil.
Korištenje
Sirovo, uz komad kruha, u salatama kao preljev ili kao završni dodatak kuhanim jelima, u kuhanju, pirjanju, pečenju, pa čak i prženju hrane te u desertima

Boja i aroma maslinova ulja, kao i njegova kvaliteta ovise o vrsti masline, vremenu i načinu branja te načinu prešanja ploda. Oleinska masna kiselina zaštitni je znak maslinova ulja Ova omega-9 masna kiselina, iako prisutna i u avokadu te orašastim plodovima, dobila je ime upravo po maslini. U redu je peći i pržiti na maslinovu ulju Ovo ulje ima relativno visoku tzv. točku dimljenja iznad 200 °C. Zabluda je da se maslinovo ulje smije koristiti samo sirovo. Nutricionistički gledano, važno je naglasiti kako su ljekovita svojstva maslinova ulja najsnažnija kada se koristi hladno ili lagano zagrijano zbog očuvanja arome i boje, fitonutrijenata i protuupalnih spojeva. |
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....