Izvor vijesti: Fine Dining Lovers
Ako pomislite na broj 100, sigurno vas neće posjetiti na okus lagano kuhanih punjenih raviola, hrskavog povrća i mekanih fileta ribe. A ipak, broj 100 ima krucijalnu ulogu u ovim jelima. Pada li vam što na pamet? Točno, temperatura kipuće vode. Kada dostigne temperaturu od 100 stupnjeva, ova divna tekućina se pretvara u paru i postaje omiljena metoda pripreme hrane mnogih.

Prednosti kuhanja na pari
Dvije su glavne prednosti kuhanja na pari. Prva je ta što voda prilikom ovakvog kuhanja u dodir s hranom dolazi u plinovitom obliku, hrana se u vodi ne potapa što omogućuje da temperatura cijelo vrijeme ostaje konstantna. Druga je ta da para kuha hranu uz zadržavanje vlage iz nje. Teško je i zamisliti bolji i prirodniji način pripreme hrane od kuhanja na pari. Budući da nema potapanja hrane u kipuću vodu sve hranjive tvari ostaju u hrani umjesto da se rasprše u vodi.

Pravilno kuhanje na pari
I prilikom kuhanja hrane na pari je moguće pogriješiti. Prvo, bilo bi odlično kada biste nabavili košaru za parenje koju ćete stavljati iznad lonca s kipućom vodom. Budite sigurni da ste u lonac stavili prilično puno vode. Na taj način zadržavate konstantnost temperature. Drugo, nemojte soliti vodu. Ona ni na koji način neće utjecati na okus hrane već će samo usporiti proces isparavanja. Hranu začinite kad je gotova.

Birajte namirnice koje ćete pariti pažljivo. Crveno meso, na primjer, ne podnosi parenje dobro. U takvim uvjetima najbolje funkcioniraju povrće, riža, piletina, krumpir i riba. Brokulu pripremite na pari i nećete vjerovati koliko je ukusna. Također, filete ribe pripremite tako da u vodu dodate bijelo vino, listove majčine dušice, kadulje i zrna svježeg papra.
Uvijek imajte na umu da kuhanje na pari traje kratko, svega nekoliko minuta.
Pripremili smo za vas i recept savršen za kuhanje na pari:
Trebat će vam:
| 1 kg cvjetače 100 g crnih maslina 3 fileta inćuna grillani vrganji i artičoke 100 g zelenih maslina 50 g kapara 50 g bosiljka |

Cvjetaču narežite na komade i parite oko 10 minuta. Stavite komade u zdjelu, dodajte nasjeckane zelene i crne masline, inćune, vrganje i artičoke. Dobro začinite maslinovim uljem, limunom, solju i paprom. Ostavite salatu u hladnjaku par sati i kada ju planirate poslužiti dodajte listiće bosiljka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....