ZVIJEZDA TRAVNJA

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O SIPI: Ona je najdelikatniji jadranski glavonožac. I sada je u sezoni!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Bez nje nema crnog rižota

LOV

Iako ih se lovi na različite načine, lov pomoću vrša pokazao se kao najbolja metoda jer je najmanje stresan za njih pa će tako ulovljene sipe imati puno više crnila nego one ulovljene koćama.

Zagreb, 210319.
Jela s sipom pripremili su Zoran Simunic i ekipa ia Gastronomada; crni rizoto, punjena sipa s tri vrste zitarica i sipa na salatu s holandez umakom.
Rizoto u fazama pripreme kao i holandez umak.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

KRALJICA S TRI SRCA

Sipa, kao i hobotnica, u svom tijelu skriva tri srca, od kojih dva dovode kisik iz škrga, a treće omogućuje dotok krvi u tkivo. Sama životinja je plave krvi jer u sebi ne sadrži hemoglobin, kao većina životinja, nego hemocijanin, bjelančevinu koja služi za prijenos kisika i to pomoću bakra koji uzrokuje tu specifičnu boju. Kako bakar slabije veže kisik od željeza, sipe imaju brži krvotok od većine drugih morskih životinja.

Zagreb, 210319.
Jela s sipom pripremili su Zoran Simunic i ekipa ia Gastronomada; crni rizoto, punjena sipa s tri vrste zitarica i sipa na salatu s holandez umakom.
Rizoto u fazama pripreme kao i holandez umak.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

CIJENJENA TEKUĆINA

Osim što sipa i njezino crnilo omogućuju pripremu posebno ukusnog crnog rižota, njeno se meso može peći na gradelama, pripremiti kao brudet, ali i sušiti, kako se nekada njeno meso čuvalo za zimu. Samo crnilo sipe možete iskoristiti i za pripremu tjestenina, njoka i tijesta za kruh specifične crne boje. Pripremate li sipu za zamrzavanje, a želite sačuvati i njeno crnilo, najbolje ga je prvo pomiješati s maslinovim uljem pa onda tek staviti u zamrzivač.

Zagreb, 210319.
Jela s sipom pripremili su Zoran Simunic i ekipa ia Gastronomada; crni rizoto, punjena sipa s tri vrste zitarica i sipa na salatu s holandez umakom.
Rizoto u fazama pripreme kao i holandez umak.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

KAPITALCI

Sipe koje se mogu naći u Jadranskom moru dosežu dužinu do 60 centimetara, a teže i više od tri kilograma. Njihova veličina ovisi o području gdje žive, prehrani i brzini sazrijevanja, a poznati su slučajevi u Australiji u čijim morima određene vrste sipe dosežu težinu i veću od 10 kilograma.

Zagreb, 210319.
Jela s sipom pripremili su Zoran Simunic i ekipa ia Gastronomada; crni rizoto, punjena sipa s tri vrste zitarica i sipa na salatu s holandez umakom.
Rizoto u fazama pripreme kao i holandez umak.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

MORSKO GROŽĐE

Mriješćenje sipe odvija se tijekom ožujka i travnja pri čemu sipa svoja oplođena jajašca, koja se nazivaju još i morsko grožđe, ostavlja na morskom bilju. Ovisno o veličini, jedna ženka može izleći čak do dvije tisuće jajašaca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:20