Dugi purpurni patlidžani

Ova vrsta kod nas je rijetka, zovu ih još kineskim patlidžanima, a okus im je isti kao i u "običnih". Mogu se peći cijeli i servirati kao prilog mesu ili ribi, začinjeni samo solju i maslinovim uljem. Koriste se u mnogim kineskim jelima i slažu se sa svim začinima. Narezani na kolutiće obogatit će i najobičniju kajganu ili tjesteninu aglio olio, a mogu se dodati u salate prethodno kuhani ili kratko ispečeni na maslinovu ili kokosovu ulju.
Okruglasti bijeli, žuti i prugasti

Razlikuju se samo u boji, okus je kod svih isti. Najbolje ih je rezati na kolutove i kao takvi mogu poslužiti kao zamjena krumpiru u musaki ili kao podloga za razne složence. Odlični su za punjenje, a mogu se i ukiseliti za zimu i čuvati u ulju, postupak je vrlo jednostavan i sličan onome za kiseljenje tikvica, a kao takve ih možete koristiti za razne zimske meze, sendviče i bruskete.
Duguljasti patlidžan

Ovo je napoznatija i najrasprostranjenija vrsta, kod nas ga još zovu modri patlidžan, melancan, malancan, a koristi se za apsolutno sva jela. Zbog svog oblika pogodan je za rezanje na duge široke ploške koje se mogu grilati i puniti raznim nadjevima i namazima te rolati poput palačinki. Odličan je za pohanje i kao takav može glumiti kruh u nekom sendviču s naprimjer mozzarellom i pršutom ili šunkom. Odličan u lazanjama, zapečen s tjesteninom u umaku ili zapečen prepolovljen i napunjen raznim mesnim i povrtnim nadjevima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....