BISTE LI PROBALI?

Šveđani proizvode mlijeko od krumpira, proglasili su ga najboljom veganskom opcijom

 Northstar203
U potrazi za rješenjem koje u najmanjoj mjeri šteti planeti, Švedski proizvođač došao je na ideju proizvodnje neobičnog mlijeka

Do sada smo već naučili kako, osim mlijeka životinjskog podrijetla, omiljeni dodatak kavi možemo proizvesti i od orašastih plodova poput badema, lješnjaka i indijskih oraščića, pa čak i zobi i riže, no vijest o proizvodnji mlijeka od krumpira, priznajemo, prilično nas je iznenadila. Kako piše The Guardian, švedski brend Dug nedavno je na tržište izbacio biljno mlijeko u potpunosti nastalo od krumpira, kao alternativu napicima od orašastih plodova za koje se, kada je u pitanju proizvodnja, potroši puno više resursa nego je to slučaj kod uzgoja krumpira.

Mlijeko od krumpira tako su prozvali boljim za planetu i zdravlje, napitkom koji ne sadrži uobičajene alergene te je najbolji odabir za one osjeljive na laktozu, gluten ili orašaste plodove. Navode i kako sadrži manje šećera i masnoća, a bogato je kalcijem te vitaminom D.

"Koristiti krumpir kao bazu naš napitak čini super održivim", rekao je za Thomas Olander iz tvrtke Veg of Lund koja proizvodi Dug mlijeko.

Dodao je i kako je sam napitak neutralnog okusa te se može konzumirati samostalno, koristiti za kuhanje, ali i dodati pahuljicama, kavi ili od njega napraviti pjena. Dolazi u tri varijante; original, nezaslađeno i barista, a pod sastojcima su, između ostalog, navedeni krumpir, voda i protein graška.

Cijena mlijeka od krumpira trenutno se kreće oko 2 i 4 funte, odnosno oko 18 i 35 kuna za litru, a naručiti se može i putem Amazona. Cijena pakiranja s 3 vrste napitaka iznosi 11 funti (oko 97 kuna), pakiranje od šest napitaka 13,50 funti (oko 120 kuna), a pakiranje od 12, 20 funti (oko 176 kuna). Mlijeko od krumpira pokušali smo naručiti upravo putem Amazona, no čini se kako još uvijek ne dostavljaju u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:34