Postoji li ljepši zadatak za kuhara od pripremanja jela za manje grupe, bez užurbanosti i pritiska koji vladaju u restoranima i hotelima, ako pritom dobije i dovoljno vremena za istraživanje ne samo hrvatske, nego i kuhinje određene strane zemlje? Chefu Igoru Gudcu ova godina počela je baš takvim zadatkom. Naime, upravo je Igor Gudac postao službeni kuhar Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj.

Igora Gudca javnost poznaje po njegovu nekadašnjem bistrou Pizza Cut Duck u Teslinoj u samom središtu metropole, gdje je stekao vjerne goste koji su svakodnevno stajali u redu, strpljivo čekajući mjesto za stolom, a danas sudjeluje i u jednom kulinarskom TV showu. Nakon inozemnih ponuda i rada u restoranu Moro Beach Stupe u korčulanskom arhipelagu, pred njim je izazovni angažman drukčije vrste.

Chef Gudac kuhat će jela nadahnuta hrvatskom i švedskom gastronomijom za švedsku veleposlanicu u Hrvatskoj Dianu Madunic i njezine goste, odnosno pripremat će hranu za sva formalna i neformalna zbivanja u službenoj rezidenciji veleposlanstva na zagrebačkom Pantovčaku. Posjetili smo chefa Gudca u kuhinji kako bi nam ispričao nešto više o svojoj novoj ulozi.

- Shvatio sam da sam napravio sve što sam trebao i htio kad je riječ o radu u velikim kuhinjama. Sada mi je ostalo samo igrati se - uz osmijeh nam govori chef Gudac dok u tavi okreće raggmunk, debelu švedsku palačinku od krumpira, koja ga podsjeća na rodni Gorski kotar. Iako je na početku švedske avanture, već je morao prilagoditi pristup posluživanju jela, što smatra dobrodošlom promjenom tempa.

- Naišao sam na neka neočekivana pravila koja su mi isprva bila neobična, kao što je, primjerice, način na koji se slažu tanjuri i njihov izgled, a sada mi je to sjajno! Malo su me ‘zaustavili’ kad je riječ o posluživanju, i to mi je jako zanimljivo - objašnjava.

- Želim da jela budu jednostavna, a ukusna. Šveđani jako vole ribu i divljač, a puno jela pripremaju na masnoći. Ipak je to nordijska kuhinja i sve što se radi prilično je masno. Kako bih to izbjegao, dodatno pročišćavam maslac i radim ghee pa u njemu pržim sve da jela ne bi bila preteška - napomenuo je.

Veleposlanica Diana Madunic Šveđanka je hrvatskih korijena koja je do selidbe u Zagreb živjela u Stockholmu, gdje je ostvarila uspješnu karijeru posvećenu vanjskim poslovima, a u samo godinu i pol, koliko je na svom položaju u švedskom veleposlanstvu, naučila je hrvatski i bolje upoznala našu gastronomiju.

- U Zagrebu je lijepa atmosfera, ugodno je i lako živjeti ovdje. Bila sam oduševljena kad sam vidjela koliko ima lokalnih proizvođača na tržnicama i u dućanima. U Švedskoj je važno da se hrana proizvodi lokalno, da nije putovala preko cijele Europe, da nije smrznuta, nego svježa, pa čak i riba. Jako nam je važna i održiva i organska proizvodnja, a vidim da se na tržnicama prodaje puno toga što raste u samoj regiji - istaknula je švedska veleposlanica.

Upravo će od takvih namirnica menije slagati chef Gudac za događanja u rezidenciji: - Na raspolaganju sam im kad god zatreba, što je u prosjeku dva puta tjedno. Jelovnik ovisi o gostima, a veleposlanica i ja dogovaramo jela zajedno. Ako dođu gosti koji nisu Šveđani, onda pripremam švedska jela, a ako dolaze Šveđani, onda im predstavljamo Hrvatsku - ističe Gudac.

- Budući da je riječ o švedskoj rezidenciji, po protokolu bi trebala biti švedska jela, no sastojci su hrvatski i lokalni. Očekujem da će to biti lijepa kombinacija - nadovezala se veleposlanica. Veleposlanici drugih država u Hrvatskoj, osobe iz švedske i hrvatske javnosti, brojni politički dužnosnici, a ubrzo i švedski parlamentarci koji će biti u Hrvatskoj u sklopu našeg predsjedanja Europskom unijom, u rezidenciji će imati priliku uživati u jelima chefa Gudca.

- Imali smo nedavno na ručku švedskog pisca Davida Lagercrantza, autora novih knjiga u serijalu Millenium, dolazi nam uskoro profesor Jan Gulliksen s KTH Royal Institute of Technology u Stockholmu, koji se bavi istraživanjem umjetne inteligencije... Kad nam dođu gosti iz Švedske, organiziramo druženja kako bismo ih upoznali sa zanimljivim ljudima iz Hrvatske. Time jačamo veze između naših država - ističe veleposlanica. Pritom posebno mjesto na meniju zauzimaju hrvatska vina, koja su zahvaljujući turizmu sve traženija u Švedskoj.

- Više od 300.000 Šveđana svake godine dolazi u Hrvatsku i taj se broj neprestano povećava. Inače se u Švedskoj mogu kupiti hrvatska vina koja prodaje državna tvrtka Systembolaget, a njihova rastuća popularnost rezultat je švedskih posjetitelja koji obilaze hrvatske restorane i kušaju vina pa žele u njima uživati i kad se vrate u Švedsku. Imamo i organizaciju Munskänkarna, koja je jedna od najvećih svjetskih udruženja ljubitelja vina i broji 25.000 članova diljem svijeta te je 2017. Istru proglasila vinskom regijom godine! - ističe veleposlanica, koja za sebe najradije bira bijela vina, i to osobito malvaziju istarsku. Posebno joj je drago kada dobije priliku uživati u čaši malvazije na našoj obali.

- Često posjećujem Trogir i sviđaju mi se restorani uz more u kojima se može pojesti dobra riba i jela od morskih plodova. Idealno uz čašu bijelog vina i s pogledom na more - nasmijala se veleposlanica Madunic. K ad je o švedskim namirnicama i jelima riječ, veleposlanica je zadovoljna zagrebačkom ponudom, no ipak postoje jela oko kojih će se chef Gudac morati posebno potruditi.

- Ovdje se manje-više sve može naći, no ako bih nešto spomenula, to bi bio švedski Kalix Löjrom, riblja jaja koja su specifična za sjevernu Švedsku. Nisam naišla ni na pravi švedski način pripreme mesnih okruglica, no chef Gudac i ja smo već počeli razgovarati o raznim švedskim receptima - govori nam, znakovito pogledavajući chefa kojem eksperimentiranje neće teško pasti, pogotovo jer su mu spomenute okruglice ostale u sjećanju kao specijalitet kojem nema premca.

I dok iz Švedske u Zagreb ponekad donese riblja jaja, veleposlanica obitelj i prijatelje u Švedskoj ner ijet ko ra z veseli maslinovim uljem i čokoladom: - Maslinovo ulje iz Hrvatske je specifično i vrlo kvalitetno. Primijetila sam da se često poslužuje s tartufima i to mi se doista sviđa, a moji u Švedskoj posebno su bili oduševljeni ručno rađenim čokoladnim licitarskim srcima - za kraj je istaknula veleposlanica Madunic.
Losos s raggmunkom i povrćem

Tartar od cikle sa štrudlom od bijele ribe

Brioche s kremom od borovnica

Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....