#SWEDENGATE

Švedski običaj izazvao brojne rasprave: "Rekao mi je da pričekam u sobi dok oni večeraju"

 Tomislav Kristo/Cropix/
Šveđani koji gostima ne poslužuju hranu pokrenuli brojne rasprave na internetu, evo zašto je to toliko čudno

Posljednjih nekoliko dana na različitim internetskim platformama vode se rasprave na temu nečega što su korisnici prozvali #Swedengate. Riječ je o običaju Šveđana da svojim gostima jednostavno ne ponude hranu, čak ni kada u istoj uživaju sami. Cijela rasprava krenula je, naravno, na Redditu gdje je jedan korisnik pitao koja je najčudnija stvar koju su ostali korisnici doživjeli u tuđim domovima zbog kulture ili religije koju domaćini poštuju. Jedan od odgovora pokrenuo je lavinu komentara.

"Sjećam se kada sam došao u kuću svog prijatelja Šveđana. Igrali smo se u njegovoj sobi, a zatim je njegova mama pozvala na večeru. Rekao mi je da ga pričekam u sobi dok oni uživaju u večeri", napisao je jedan od korisnika Reedita.

Nakon toga #Swedengate se proširio i na društvene mreže, posebice Twitter, te su tisuće korisnika podijelili svoja iskustva i situacije kada su se našli u domovima Šveđana koji ih nisu ponudili baš nikakvom hranom. Šveđani, naravno, brane svoj način života.

Kako piše Independent, praksa da se gostima ne poslužuje baš nikakva hrana prilično je normalna u Švedskoj, a posebice se odnosi na djecu koja dolaze na igru u kuće svojih prijatelja. Razlog je prilično jednostavan. Naime, hrana se ne poslužuje kako se ne bi pokvarili planovi za večeru koje određena osoba ili dijete ima sa svojom obitelji.

"Dijete koje dolazi u kuću možda ima planove za večeru sa svojom obitelji i jednostavno ne želiš pokvariti rutinu i pripreme za taj događaj. Mislim da to nema nikakve veze s činjenicom da Šveđani ne žele nahraniti drugu djecu ili zato što ne žele potrošiti više novaca. To je jednostavno tradicija i želja da se u večeri uživa sa svojom obitelji", objasnila je za Independent Linda Johansson.

Jedan od korisnika društvenih mreža pojasnio je da će Šveđani uvijek rado pripremiti večeru za najavljene goste, ali kako žele unaprijed znati kada će netko večerati s njima.

"U Švedskoj se podrazumijeva da nećeš ostati kod prijatelja na večeri ako dolaziš nenajavljen", dodao je.

Drugi korisnik napisao je kako je u pitanju tradicija i poštovanje tuđih planova te kako su obiteljski ručak ili večera u Švedskoj velika stvar pa se ne bi trebalo uplitati u tuđe obiteljske planove. Stvar je otišla toliko daleko da je na Instagram profilu @loverofgeography osvanula čak i karta na kojoj je prikazano u kojim zemljama će gosti najvjerojatnije biti posluženi hranom. Upravo su Norveška, Švedska i Finska na toj karti označene kao zemlje u kojima je vrlo rijetka pojava da će vam domaćini pripremiti nešto za pojesti.

S druge strane, za usporedbu, jedna od korisnica društvenih mreža napisala je kako u Indoneziji obitelji kuhaju više hrane za ručak i večeru nego što je potrebno u slučaju da u kuću svrate prijatelji, obitelj ili susjedi.

"Takvo što se ne događa u azijskim obiteljima. Ako ništa drugo, domaćin će ostati gladan samo kako bi više hrane ostalo za gosta", napisao je drugi korisnik.

Ono što je korisnike društvenih mreža posebno iznenadilo jest činjenica da se drugu djecu poziva na igru bez da se planira nahraniti ih, dok je dobro poznato da djeca u cjelodnevnoj igri itekako ogladne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 21:53