S KLOBASICOM U EU

Sveti Petar u Šumi ovog vikenda ugostit će najbolje proizvođače kobasica iz cijele Hrvatske

 Goran Sebelic/Cropix
Sajam koji je okupio kobasičare i pršutare iz Istre, Slavonije i drugih dijelova Hrvatske otvorila je ministrica Marija Vučković

Sveti Petar u Šumi ovog vikenda ugostit će najbolje proizvođače kobasica iz cijele Hrvatske na sada već tradicionalnoj manifestaciji i međunarodnom sajmu „S klobasicom u EU“. Sajam koji je okupio mnoge kobasičare i pršutare prije svega iz Istre i Slavonije, ali i drugih dijelova Hrvatske otvorila je u petak ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Kao i svake godine, tako i ove biraju se najbolje kobasice te šampion sajma. Ove godine to je Histris iz Svetog Petra u Šumi.

image

Marija Vučkovic i Marin Bratulić

Goran Sebelic/Cropix
image

Marija Vučkovic i Marin Bratulić

Goran Sebelic/Cropix

- U našoj općini, prostorno jednoj od najmanjih, ali po mnogo čemu najživahnijih i najvitalnijih u Istarskoj županiji, 2013. godine utemeljena je manifestacija “S klobasicom u Europu”. Pokrenuli smo je sa željom i vizijom da se velikoj europskoj obitelji predstavimo onim najboljim što imamo, a to su domaći proizvodi koji odišu drevnom tradicijom, vrhunskom kvalitetom, i umijećem prenošenim s koljena na koljeno. Kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta, ali kako svaki kraj naše domovine ima svoj vlastiti oblik i recept tradicijskih kobasica, a također i skoro svaki kraj Europe, kobasice su i naš medij za stjecanje novih prijateljstava, za uspostavu ne samo manifestacijske nego i gospodarske, kulturne i svake druge suradnje. Našim sajmom uspjeli smo okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija, pa i iz susjednih država, u zajedničkoj želji da se jedni drugima predstavimo, ne samo svojim proizvodima nego i cjelokupnim svojim nasljeđem, i da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme kako za valorizaciju tradicijskih proizvoda, tako i za gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora - poručio je tamošnji načelnik Mario Bratulić.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

Ove godine, nakon dvije godine pauze zbog krize izazvane korona virusom sajam je preselio na novu lokaciju - Hrvatsku kuću od kobasica. Tako se u suvremenom multimedijalnom centru i muzeju kobasica i njegovom okruženju prezentiraju najbolji izvorni standardi počevši od same istarske kobasice u fantastičnim izdanjima i brojnim kulinarskim iznenađenjima. Velike kuharske zvijezde Tomaž Kavčič, Tomislav Špiček i Branko Ognjenović pripremaju tradicijska i moderna originalna jela temeljena na kobasičarstvu i suhomesnatim proizvodima domaće i svjetske scene.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

Sajam “S klobasicom u Europu” od 2013. godine organizira općina Sveti Petar u Šumi, u suradnji s Istarskom županijom, Turističkom zajednicom središnje Istre i ostalim partnerima i pokroviteljima. Na sajmu se predstavljaju proizvođači kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, ali i proizvođači sira, vina, rakija, slastica, suvenira, te proizvoda ekološke poljoprivrede. Osnovni cilj sajma je promovirati i poticati proizvodnju i prodaju kobasica i ostalih tradicijskih proizvoda, predstaviti gastronomske mogućnosti domaćih kobasica, poticati potrošače na potrošnju i uživanje u tradicijskim istarskim kobasicama, te stvoriti samosvijest o kvaliteti i potrebi konzumiranja tradicionalnih istarskih proizvoda sa sloganom: “U svaku istarsku hižu dopeljimo domaće klobasice”.

image
Goran Sebelic/Cropix
image

Tomislav Špiček i Branko Ognjenović

Goran Sebelic/Cropix

Svake godine partner sajma je po jedna regija s respektabilnom kobasičarskom tradicijom, a dosad su to bile Vukovarsko-srijemska županija (2013.), Brodsko-posavska županija (2014.), Osječko-baranjska županija (2015.), Požeško-slavonska županija (2016.), Asocijacija kobasičarskih udruga i manifestacija srednje Europe (2017.), Grad Zagreb (2018.) i Osječko-baranjska županija (2019.).

image
Goran Sebelic/Cropix
image

Dr. sc. Dubravko Viduč i Mario Bratulić

Goran Sebelic/Cropix
image

Silva Wendling i Mario Bratulić

Goran Sebelic/Cropix
image

Enzio Pincan

Goran Sebelic/Cropix
image

Marija Vučković

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 21:48