VIRALNI HIT

Svi je rade! Božićna varijanta omiljenog tiramisua trenutačno je veliki hit, zvuči baš dobro

Kombinacija je to omiljenog božićnog deserta, panettonea i kremastog tiramisua

Ako je suditi prema društvenim mrežama, ovogodišnji je blagdanski hit među slasticama - panettone tiramisu. Ta bi svečana slastica zasigurno mogla postati zvijezda blagdanskog stola i obiteljskih okupljanja. Kombinacija je to omiljenog božićnog deserta, panettonea i kremastog tiramisua. Više je to od običnog načina da se iskoristi ostatak panettonea, jer je zaista ukusna verzija dvaju klasičnih talijanskih deserata.

image
Pexels/

Odlična je vijest da je priprema jednostavna. Ako kod kuće imate panettone bilo kojeg okusa, npr. onaj s komadićima čokolade, orašstim plodovima ili s kandiranim voćem, možete ga razrezati i između slojeva suhog panettonea dodati sočnu kremu za tiramisu i tako dobiti ovaj hit blagdanski desert.

Drugi je način narezati panettone na manje komade, poput kruha, poslagati ih u posudu baš kao što biste učinili s piškotama za tradicionalni tiramisu, a zatim slagati sloj kreme, pa još jedan sloj panettonea, i na kraju još kreme. Komade panettonea prije toga umočite u kavu pomiješanu s nekim likerom ili rumom.

Na isti način možete napraviti i deserte u čašicama.

Kada pravite kremu za tiramisu, ako i nemate mascarpone, kako nalaže originalni recept, možete iskoristiti slatko vrhnje ili ricottu. Slično pravilo vrijedi i za alkohol: možete koristiti marsalu, sherry, vermut, amareto, rum ili liker od kave.

Recept za panettone tiramisu

Trebat će vam:
4 veća žumanjka
100 g običnog bijelog šećera
175 ml slatkog vrhnja
227 g mascarpone sira
400 ml espresso kave
2 jušne žlice konjaka ili ruma
2 jušne žlice nezaslađenog kakao praha
oko 300 g panettonea
čokolada za ribanje
Priprema:
Mikserom izradite žumanjke s 50 g šećera dok ne dobijete blijedo žutu kremu približno udvostručenog volumena. U drugoj zdjeli izradite vrhnje za šlag u 50 g šećera, zatim umiješajte mascarpone dok ne dobijete homogenu smjesu. Tako dobivenu smjesu premjestite u smjesu sa žumanjcima. Pomiješajte espresso i rum ili konjak u plitkoj zdjeli i ostavite sa strane. Kroz malo sito protresite kakao u prahu, a pleh koji bi trebao odgovarati bi trebao biti dimenzija 20 X 20 cm. Svaki komad panettonea umočite u espresso s konjakom ili rumom. Slažite ih tako što ćete ispuniti cijeli pleh namočenim panettoneom, a zatim premazati Mascarpone kremom, ponovno ćete ponoviti red s namočenim panettoneom, i na vrhu ide ponovno mascarpone krema. Krajnji sloj kreme pospite kakaom u prahu, a možete dodati i sitno naribane čokolade. Tako pripremljeni kolač pokrijte prianjajućom folijom, a zatim pustite najmanje četiri sata da odmori. Najbolje bi bilo kad bi kolač mogao odmoriti preko noći ili 24 sata prije služenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 16:30