MARITOZZI SU HIT

Svi pričaju o "krafnama" iz Noela, prodaju se u sat i pol, ljudi stalno zovu i čekaju novu turu

U sat i pol ih se u Noel Bread&Deliju proda više od šezdeset komada, a glavni pekar otkrio nam je kako uskoro izbacuju i nove okuse

Ponedjeljak je, pola 10 ujutro, i u malu pekaru Noel Bread&Deli, naslonjenu na jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, ulazi gospodin srednjih godina i traži "one neke krafne". Ljubazne prodavačice strpljivo odgovaraju: "Mislite na maritozze? Jer krafne nemamo." Na njegovo kimanje nastavljaju: "Morat ćete pričekati kojih pola sata jer smo već rasprodali prvu turu". Dok se gospodin premišlja hoće li pričekati, slastičarka Selest Ulrich vodi nas kroz uski prostor kuhinje sve do praznog Noela. Iako je tim samog restorana na godišnjem i u restoranu se izvode radovi, Noel Bread&Deli radi punom parom.

image
Vedran Peteh/Cropix

Prije samo nekoliko dana u ponudu su dodali spomenute maritozze, talijansko slatko pecivo obogaćeno raskošnom kremom, a nakon objava u medijima i na društvenim mrežama, telefoni im ne prestaju zvoniti. Oduševljenje Zagrepčana ovom kremastom bombicom iznenadila je i samog Nikšu Mandića, glavnog pekara u Noelu.

image
Vedran Peteh/Cropix

Tradicionalnu rimsku poslasticu Mandić je prvi put probao prije nekoliko godina, upravo u talijanskom glavnom gradu, a u želji da kupcima ponudi nešto drugačije, odlučio se okušati u njezinoj pripremi. Maritozzo od rogača s kremom od naranče nastao je u suradnji Nikše i Selest, pri čemu je on s kolegom bio zadužen za razvijanje mekog brioche peciva s rogačem, a ona za sve nadogradnje koje čine njihov maritozzo tako neodoljivim: džem i sirup od naranči, ušećerenu koricu naranči i nezaobilaznu kremu koju u debelom sloju nanose na razrezanu bulu slatkog sourdough peciva.

image
Vedran Peteh/Cropix

No, bez brige. Maritozzo nije mastan kao krafna niti je izrazito sladak, a njegovo uvođenje tek je početak širenja izbora slastica ove male pekarnice: "Stvarno nisam očekivao ovakav bum. Želimo malo pojačati slastičarski dio ponude i učiniti ga raznovrsnijim, pa smo sa slastičarkom Selest, koja nam je došla prije dva mjeseca, krenuli u razvijanje proizvoda. Maritozzo je jedan od njih. Počeli smo na njemu raditi prošli mjesec i malo-pomalo smo ga gradili. Nismo se držali klasika i konvencija po pitanju recepta, nego smo išli raditi kako je nama fino. Isprva nismo koristili rogač, ali nam je Selest predložila da ga dodamo u pecivo jer se odlično slaže s narančom u kremi", ispričao nam je Mandić i sa Selest pojasnio proces koji svaki maritozzo prolazi u pekarnici, od brašna do vitrine.

image
Vedran Peteh/Cropix

"Prvo zamijesimo tijesto i pustimo ga da fermentira u masi četiri sata. Potom od njega oblikujemo mala peciva koja stavljamo u hladnu fermentaciju tijekom noći. Selest radi gorki džem od naranče, sirup i kremu od bijele čokolade, vrhnja i naranči koja se mora dobro ohladiti i odstajati. Ujutro ispečemo peciva, a kada se ohlade, razrežemo ih, premažemo sirupom od naranče, dodamo sloj gorkog džema pa kremu. Svaki maritozzo dovršava se s malo šećera u prahu i kandiranom koricom naranče."

image
Vedran Peteh/Cropix

Nakon uspjeha prve okusne kombinacije, vrijedi pričekati i iduće verzije maritozza, među kojima će se, ispričao nam je Mandić, sigurno naći i brioche pecivo s dodatkom kakaa, a želja im je poigrati se s raznim namirnicama i okusima, tako da svakih nekoliko mjeseci kupci mogu očekivati novosti. Pritom ćete za jednu ovu poslasticu izdvojit 3,80 eura, a činjenica da ih se prije pola 10 ujutro proda više od 60 komada, što predstavlja jednu turu maritozza, govori da su u Noelu našli način kako da se izdvoje na lokalnoj pekarskoj sceni, ali i da se Zagrepčani još uvijek vole počastiti, barem kada je riječ o kremastim desertima.

RECEPT ZA MARITOZZE IZ NOELA

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:57