IZ KUHINJE DOBRE HRANE

Svi pričaju o ovoj jednostavnoj, hrskavoj i slasnoj talijanskoj piti s tikvicama. Isprobali smo je

Napokon je došlo vrijeme da upalimo pećnicu pa smo se bacili na testiranje još jednog popularnog recepata

Proteklih mjeseci naišli smo na barem 20-ak video recepata za scarpacciu, talijansku hrskavu pitu od tikvica. Svakom novom objavom ovog jela, naime, društvene mreže iznova se zapale pa je tako ova superjednostavna, tanka pita, rekli bismo, postala pravi hit ljeta. S ozbirom na veliko oduševljenje svih koji scarpacciu isprobaju, zainteresirali smo se i odlučili je napraviti i mi.

image
Lidija Lončarić/

Za početak, dobro je spomenuti kako scapraccia inače dolazi iz Toskane i, kako navode neki izvori, nekada se posluživala pomorcima. Naziv scarpaccia zapravo znači "loša cipela", a vjeruje se kako je pita ime dobila upravo zato što je tanka kao tanak đon na lošoj cipeli. Drugi izvori, pak, navode da se ovo jelo uspoređuje s lošom cipelom koju nose svi u obitelji i u koje se, baš kao u tu cipelu, može staviti bilo što. Scarpaccia tako može biti slana, ali i slatka.

Radi se od tikvica, no naišli smo na recepte u kojima su među sastojcima nabrojani i različiti sirevi, začinsko bilje te, najčešći dodatak, luk. Mi smo se odlučili za jednostavnu slanu varijantu u koju smo dodali jednu tikvicu, jedan manji luk, sol i papar, bijelo i kukuruzno brašno, svježi bosiljak te po vrhu naribali malo parmezana. Budući da je ovo pravo ljetno jelo, radi se od tek nekoliko sastojaka, a za pripremu vam ne trebaju jaja, niti mlijeko.

Rezultat je hrskava izvana, aromatična pita koja je brzo gotova i najbolje se slaže uz žlicu ili dvije grčkog jogurta ili, još bolje, malo pršuta ili mortadele. Učinilo nam se da bi dobra ideja mogla biti i pred kraj pečenja po vrhu rasporediti finu mozzarellu pa pustiti da se rastopi.

image
Lidija Lončarić/

Scarpaccia je slasna kada je još topla, no prilično je ukusna i kada se ohladi. Čini se kao dobra opcija za druženja s ekipom, ali i za brzi doručak, dodatak uz ručak ili večeru, a kada je napravite previše, ponijeti je možete na posao pa kojim komadom počastiti kolege.

Recept donosimo u nastavku, a svakako bismo još dodali da, ako vam, kao nama, koji komad ostane za doručak, svakako razmislite o tome da ga nakratko stavite na tavu, zapečete te poslužite toplog. Bit će još hrskaviji i slasniji.

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:

130 g brašna
40 g kukuruznog brašna
1-2 tikvice
1 glavica luka
maslinovo ulje
sol i papar
začinsko bilje (ružmarin, bosiljak...)

Priprema:

Tikvice narežite na tanko. Najbolju debljinu kolutića dobit ćete korištenjem mandoline, ali ako vam nije pri ruci, možete ih rezati i nožem. Stavite ih u posudu, posolite i pustite da stoje 20-ak minuta. Potom ih ocijedite i u vodu koja je ostala dodajte brašna, sol, dvije žlice maslinova ulja, papar, ubacite i začinsko bilje pa pomiješajte. Trebali biste dobiti smjesu nešto gušću od one za palačinke. Ako je potrebno, dodajte još vode. U to stavite tikvice i luk koji ste narezali na tanke polumjesece. Sve dobro pomiješajte. Rasporedite po posudi za pečenje koju ste premazali maslinovim uljem, po želji pospite sirom i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na 40-ak minuta ili dok ne poprimi boju. Poslužite toplo ili ohlađeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:48