RADIMO ZIMNICU!

Svi recepti koje ćete trebati za pripremu zimnice!

 Getty Images/iStockphoto
Pekmez od šljive, ajvar, domaći kečap, kiseljeni krastavci...mi smo se bacili na pripremu zimnice!

Nadamo se da ste kupili sve što vam je potrebno za pripremu zimnice, a ako niste sigurni što vam je sve potrebno provjerite ovdje.

Ljetna zimnica zvuči kao oksimoron, ali nije. Brzo ukiseljeno povrće izvrsna je, ukusna, osvježavajuća, zdrava, lako pripravljiva, na razne načine uporabljiva hrana. Korejci, primjerice, tvrde da ih je upravo povrće fermentirano u soli – njihov glasoviti kimchi – učinilo energičnom, učinkovitom, vrlo uspješnom nacijom. Glavni su sastojci kimchija kupusarke, poglavito takozvani kineski kupus, sada dostupan i kod nas, i u svježem izdanju. Važno je naglasiti da se kimchi prodaje u staklenkama i limenkama.

Ukradite nam recepte za zimnicu!

Izbor namirnica bitan je i u dobroj mjeri određuje konačnu varijantu jela. Mrkva je uz neki kupus uobičajeni drugi sastojak. Češnjak, poriluk i luk također. Đumbir je praktično obavezan. Razne vrste rotkvi i rotkvica također. U Aziji je daikon vrlo raširen. Ima ga i kod nas, no naša bi mu odlična zamjena – k tomu jeftina – mogla biti bijela ili crna rotkva. I drugo domaće i egzotično korjenasto povrće podobno je za propitivanje raznolikosti i finesa brze ljetne zimnice, ljute papričice također. Mame nas na propitivanje i različite gljive, uzgojene i samonikle, svježe i suhe. No, prije svih tih mogućih i nemogućih inovacija, vrijedi još malo proučiti uvriježene postupke.

Ukradite nam recepte za zimnicu!

Od svježih začina lovorov list i ljuta papričica. Potom jedna, dvije slane srdele, a u rasol se može slobodno nakapati i malo domaće kvasine. Za finu su obradu dobro došle kapare, zrna svijetle i tamne gorušice, svježi majoran, majčina dušica ili origano, nekoliko kriški domaćeg limuna, pa čak i žličica meda. Priroda će potom učiniti svoje, no nestrpljivi ne moraju čekati konačne učinke fermentacije. Mariniranje svih ovih sastojaka brzo ostavlja tragove. Već će drugi dan prožimanje aroma biti upečatljivo, a sadržaj izvrstan kao preljev raznim oblicima tjestenine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:58