SVE ŠTO VAM TREBA

Svi su ludi za sirovim i prženim rolicama, a od ove namirnice možete napraviti i lažni burek

Rižin papir sve češće viđamo i na tanjurima domaćih kreatora recepata pa smo odlučili napraviti mali vodič za korištenje

Posljednjih godinu dana na društvenim mrežama, različitim blogovima i publikacijama sve češće nailazimo na fotogenične vijetnamske rolice napravljene od rižinog papira, kroz koje se vide svi sastojci i izgledaju prilično efektno, ali i koje su pogodne za one koji izbjegavaju gluten. Riječ je o proizvodu koji se radi od rižina i tapioka brašna, soli i vode, u izvornom je obliku tvrd i proziran, a kada se koristi za izradu rolica i pita, najprije se umače u vodu kako bi omekšao te kako bi se njime lakše rukovalo, a zatim se prži, peče ili poslužuje sirov.

image
Gmvozd/Getty Images/istockphoto

Kako bi jelo napravljeno na ovaj način izgledalo što efektnije, često se koristi povrće različitih boja pa je upravo proljeće, doba kada se na tržnice vraća sve više povrća, idealno za testiranje ovakvih recepata. Priprema je zapravo prilično jednostavna, a koristiti se mogu kombinacije namirnica koje vam tog trena padnu na pamet ili su vam pri ruci. Povrće može biti sirovo ili kratko obrađeno, ali u trenutku kada nadjevom punite rižin papir, pobrinite se da bude dovoljno ohlađeno. Jednom kada ste odabrali svoju kombinaciju povrća, kojoj uvijek možete dodati i obrađene komadiće piletine, mljeveno meso po izboru, kozice ili neki drugi mesni ili riblji dodatak, rolice možete poslužiti upravo takve, meke i bez obrade, ali ih možete i zapeći na tavi te od njih napraviti najhrskavije slasne zalogaje.

Kako napraviti rolice s povrćem (i drugim dodacima) od rižinog papira?

Za sirove rolice trebat će vam nekoliko listova zelene salate po izboru, 1 srednja paprika, 2 srednje mrkve, 1 šaka tanko rezanog kupusa, krastavac, svježe začinsko bilje po želji (menta se odlično slaže s ovom kombinacijom povrća), a dodati možete i šaku klica. Uz to, trebat će vam i nekoliko listova rižina papira.

Povrće najprije očistite, a zatim ga narežite na duguljaste štapiće, tako da otprilike sve bude iste veličine. U veću posudu ili dublji i širi tanjur stavite hladnu vodu. U vodu stavite rižin papir i pustite da stoji 30-60 sekundi kako bi omekšao. Maknite iz vode, stavite na tanjur i pripazite da se na papiru nije zadržalo previše vode. Na svaki list rižina papira stavite dio salate, a zatim dodajte i drugo povrće. Zarolajte i krajeve utaknite prema unutra. Poslužite odmah uz umak po želji.

Dobra ideja bit će umak od kikirikija koji možete napraviti tako da pomiješate 2 žlice kikiriki maslaca, 1 žlicu limunova soka, pola žlice soja sosa, 2 žličice javorova sirupa, malo tople vode kako biste dobili lijepi, svilenkasti umak, a po želji dodati možete i ljuti umak.

Ako rolice želite zapeći, povrće, meso, ribu ili što god dodajete u svoje rolice najprije kratko obradite u wok tavi sa začinima po želji. Dobra ideja bit će dodati im i malo đumbira, češnjaka i mladog luka, ribljeg umaka, sezamova ulja, pa čak i žlicu kikiriki maslaca. Nadjev zatim ohladite, stavite ga na rižin papir koji ste također najprije umočili u vodu, a kada ste sve zajedno zarolali, premažite maslinovim uljem. Pecite na tavi ili u pećnici dok rolice ne poprime hrskavu koricu sa svih strana i poslužite uz umak po želji. Odlična ideja bit će sweet chilli umak.

image
Daoleduc/Getty Images/istockphoto
image
Cavan Images/Getty Images/istockphoto
image

Fotografija: @janeecollins

Janeecollins Instagram/

Još jedan način korištenja rižinog papira su i, nama najdraže, pite sa sirom, mesom ili jabukama. Nazivamo ih još i lažnim burekom, iako smo svjesni da bi dežurni gastro ratnici istog časa pronašli nekoliko čvrstih razloga zašto ovakvi zalogaji nemaju baš nikakve veze s burekom. Do sada smo ih pripremali u nekoliko navrata, punili najčešće mješavinom sira i jaja s malo soli, pekli u pećnici i baš uvijek bi se razgrabili u trenu pa svakako preporučujemo da se i vi, ako volite burek sa sirom, pardon, sirnicu, okušate u više nego jednostavnoj pripremi. Oni koji izbjegavaju sir, uvijek koristiti mogu i tofu.

Kako napraviti mini pite od sira?

U većem i dubljem tanjuru pripremite mješavinu mineralne ili obične hladne vode i malo ulja. U posudi pomiješajte sir, jaje, sol i druge dodatke po želji (primjerice, špinat ili blitvu). Rižin papir umočite u vodu i ulje, neka se kratko opusti, a zatim ga stavite na podlogu, uz pola ruba dodajte nadjev od sira i zarolajte. Krajeve utaknite prema unutra i od rolice napravite puž ili ih jednostavno slažite u posudu za pečenje jednu do druge. Premažite s malo ulja i pecite 40-ak minuta na 180 stupnjeva. Detaljan recept po kojem smo u početku radili ove rolice pronašli smo na blogu Kuživancija, a recept za vegansku varijantu s tofuom i špinatom svojevremeno je na svom Instagram profilu podijelila i Marie Wasler.

Osim za rolice i pite, rižin papir može se i pržiti kako bi se od njega dobili hrskavi zalogaji koji se potom mogu poslužiti umjesto, primjerice, krekera, kao podloga za različite nadjeve, kao dekoracija, kada izgled jela želite podići na višu razinu ili jednostavno kao malo drugačija grickalica koju ćete prije posluživanja posipati mješavinom začina po želji. Dobru ideju pronašli smo na Instagram profilu Anje Maršić, koja je u rižinom papiru poslužila tunu. Recept potražite ovdje, a kada ste već tu, svakako provjerite i njezin recept za vijetnamsku pizzu s jajima i rižinim papirom.

image
Lauripatterson/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:18