EVO KAKO IH NAPRAVITI

Svi su ludi za španjolskim croquetas! Nastali su kako bi se iskoristili ostaci, a danas su jedan od najslasnijih zalogaja na svijetu

Nije to samo ukusna vrsta tapasa, već i simbol španjolske kulture. Svatko tko ih isproba, itekako im se rado vraća, evo i zašto...

Za krokete ste sasvim sigurno već čuli i probali ih, no španjolski croquetas, koje svi obožavaju, nešto su ipak drugačije. Nije to samo ukusna vrsta tapasa, već i simbol španjolske kulture jer prikazuju španjolsku snalažljivost prilikom koje se ostaci hrane mogu pretvoriti u nešto zaista posebno.

image
Unsplash/

Ovi tradicionalni španjolski zalogaji pripremaju se s kremastim bešamelom, koji se dobro ohladi te zatim oblikuje u okruglice ili cilindrične oblike, zatim se premazuje jajem i krušnim mrvicama te se prži dok kroketi ne postanu hrskavi i zlatni.

Iako su nastali kao štedljivo jelo koje je koristilo ostatke sastojaka, danas su klasik koji se često poslužuje kao tapas uz piće.

Razlika između francuskih i španjolskih kroketa

Iako su kroketi francuskog podrijetla i prvi su put osmišljeni u toj zemlji još u 16. stoljeću, danas su španjolski croquetas jedno od omiljenih jela na svijetu. Oni su svoje croquetas napravili u 19. stoljeću koristeći lokalne sastojke za stvaranje ovog jedinstvenog jela.

Iako se čini da se radi o sličnim jelima jer oba imaju hrskavi, prženi vanjski sloj s krušnim mrvicama, slične su veličine i oblika, no sva sličnost tu zapravo prestaje. U tradicionalnoj osnovi recepta, francuski kroketi imaju nadjev na bazi pire krumpira, koji je ponekad pomiješan i s drugim sastojcima. Oni španjolski se, dakle, obično prave s gustim i kremastim bešamel umakom pomiješanim s drugim ukusnim dodacima. Španjolski se kroketi dodatno mogu puniti s usoljenim bakalarom, lignjama, rakovima, sirom, gljivama, kobasicom, piletinom ili pršutom.

image
/Santerra Arhiva

Zamrzavanje croquetasa

Jedan španjolski proizvođač zanatskih proizvoda, Congelados Orma iz San Sebastiana, tvrdi kako je jedan njihov redoviti kupac bio toliko impresioniran kroketima pa je došao na ideju da ih zamrzne i prodaje u svojem lancu supermarketa. Ističe da je za njihove krokete, tj. bešamel u njima, glavni sastojak svježe mlijeko sa seoskih farmi, zbog čega oni podsjećaju na bakinu kuhinju.

Španjolski croquettes se prave tako da se nadjev premaže jajetom, a zatim uvalja u krušne mrvice. Kako bi se sačuvala svježina, takvi se kroketi odmah zamrznu, a kupci ih potom prže u ulju.

Španjolski kroketi se mogu naći na jelovnicima tapas i pintxos barova diljem Španjolske. Poslužuju se topli, često i na sobnoj temperaturi, no rijetko hladni, a često se sparuju sa španjolskim pivima i vinima. Mnogi ih vole jesti s majonezom od češnjaka, salsom ili nekim drugim umakom. Neki su restorani specijalizirani isključivo za krokete pa se nazivaju ‘croqueterias‘.

image
Unsplash, Nacho Carretero Molero/

Kako sami možete napraviti španjolske krokete

Uz dobar recept i kvalitetne sastojke, i sami možete napraviti ukusne španjolske krokete. Javier De La Hormaza, profesionalni kuhar iz Baskije, često rado dijeli dva prepoznatljiva recepta za krokete: croquetas de bacalao i croquetas de pollo.

U prvom receptu nadjev je kombinacija kremastog bešamel umaka s dodacima bakalara, dok se drugi recept pravi s ostacima pečene piletine, posebice s batkom i zabatkom.

Recept Javiera De La Hormaza

Kako smo već napisali, kuhar Javier De La Hormaza podijelio je svoja dva najbolja recepta za croquetas, a mi prenosimo njegov recept za one s bakalarom, croquetas de bacalao.

Croquetas de bacalao

Trebat će vam:

Za nadjev:

60 g maslaca

40 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

6 komada mladog luka (samo bijeli dio, sitno nasjeckan)

1/2 zelene paprike (sitno nasjeckana)

100 g glatkog brašna

1 litra punomasnog mlijeka

300 g ostataka bakalara

1 žlica peršina (sitno nasjeckan)

Za pohanje

brašno

3 jaja

krušne mrvice

biljno ili suncokretovo ulje za prženje

sol i papar, količina po ukusu

muškatni oraščić, količina po ukusu

Priprema:

Zagrijte mlijeko u loncu.

U drugom velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i maslac na srednje jakoj vatri. Kad se maslac otopi, dodajte nasjeckani češnjak, mladi luk i zelenu papriku te kuhajte na laganoj vatri 10 minuta dok ne omekšaju i postanu prozirni. Dodajte brašno i dobro promiješajte drvenom kuhačom. Nastavite miješati na laganoj vatri oko 3 minute dok se brašno ne skuha. Dodajte polovicu mlijeka i pojačajte vatru na srednje jaku, neprestano miješajući žlicom ili pjenjačom. Zakuhajte smjesu i dodajte preostalo mlijeko. Kuhajte, neprestano miješajući žlicom ili pjenjačom, oko 5 minuta ili dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Smanjite vatru na srednju i kuhajte, neprestano miješajući kako biste spriječili stvaranje grudica, oko 5 minuta ili do zgušnjavanja. Dodajte usoljeni bakalar, nasjeckani peršin, lagano začinite solju. Sada možete naribati malo muškatnog oraščića. Kuhajte još 3 minute na laganoj vatri, a zatim sadržaj lonca ulijte u prethodno namašćenu posudu. Po njoj ravnomjerno rasporedite smjesu, ostavite da se malo ohladi, a zatim pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje četiri sata, ili preko noći, da se smjesa dobro stisne.

Razmutite jaja, a u drugi tanjur rasporedite krušne mrvice.

Uz pomoć dvije žlice oblikujte smjesu s bakalarom i bešamelom do veličine oraha. Uvaljajte svaki kroket u krušne mrvice, a zatim u jaje pa ponovno u krušne mrvice.

Tako pripremljene krokete prije prženja ohladite 30 minuta.

U posudu za prženje ulijte ulje i zagrijte na jakoj vatri. Kad se ulje gotovo počne dimiti, ubacite krokete u ulje, lagano ih pritisnite da cijeli urone i pržite okrećući dok ne porumene sa svih strana.

Šupljikavom žlicom izvadite krokete i ocijedite višak ulja pa ih stavite na pladanj obložen papirnatim ručnicima da se dobro ocijede.

Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 11:07