Za krokete ste sasvim sigurno već čuli i probali ih, no španjolski croquetas, koje svi obožavaju, nešto su ipak drugačije. Nije to samo ukusna vrsta tapasa, već i simbol španjolske kulture jer prikazuju španjolsku snalažljivost prilikom koje se ostaci hrane mogu pretvoriti u nešto zaista posebno.
Ovi tradicionalni španjolski zalogaji pripremaju se s kremastim bešamelom, koji se dobro ohladi te zatim oblikuje u okruglice ili cilindrične oblike, zatim se premazuje jajem i krušnim mrvicama te se prži dok kroketi ne postanu hrskavi i zlatni.
Iako su nastali kao štedljivo jelo koje je koristilo ostatke sastojaka, danas su klasik koji se često poslužuje kao tapas uz piće.
Razlika između francuskih i španjolskih kroketa
Iako su kroketi francuskog podrijetla i prvi su put osmišljeni u toj zemlji još u 16. stoljeću, danas su španjolski croquetas jedno od omiljenih jela na svijetu. Oni su svoje croquetas napravili u 19. stoljeću koristeći lokalne sastojke za stvaranje ovog jedinstvenog jela.
Iako se čini da se radi o sličnim jelima jer oba imaju hrskavi, prženi vanjski sloj s krušnim mrvicama, slične su veličine i oblika, no sva sličnost tu zapravo prestaje. U tradicionalnoj osnovi recepta, francuski kroketi imaju nadjev na bazi pire krumpira, koji je ponekad pomiješan i s drugim sastojcima. Oni španjolski se, dakle, obično prave s gustim i kremastim bešamel umakom pomiješanim s drugim ukusnim dodacima. Španjolski se kroketi dodatno mogu puniti s usoljenim bakalarom, lignjama, rakovima, sirom, gljivama, kobasicom, piletinom ili pršutom.
Zamrzavanje croquetasa
Jedan španjolski proizvođač zanatskih proizvoda, Congelados Orma iz San Sebastiana, tvrdi kako je jedan njihov redoviti kupac bio toliko impresioniran kroketima pa je došao na ideju da ih zamrzne i prodaje u svojem lancu supermarketa. Ističe da je za njihove krokete, tj. bešamel u njima, glavni sastojak svježe mlijeko sa seoskih farmi, zbog čega oni podsjećaju na bakinu kuhinju.
Španjolski croquettes se prave tako da se nadjev premaže jajetom, a zatim uvalja u krušne mrvice. Kako bi se sačuvala svježina, takvi se kroketi odmah zamrznu, a kupci ih potom prže u ulju.
Španjolski kroketi se mogu naći na jelovnicima tapas i pintxos barova diljem Španjolske. Poslužuju se topli, često i na sobnoj temperaturi, no rijetko hladni, a često se sparuju sa španjolskim pivima i vinima. Mnogi ih vole jesti s majonezom od češnjaka, salsom ili nekim drugim umakom. Neki su restorani specijalizirani isključivo za krokete pa se nazivaju ‘croqueterias‘.
Kako sami možete napraviti španjolske krokete
Uz dobar recept i kvalitetne sastojke, i sami možete napraviti ukusne španjolske krokete. Javier De La Hormaza, profesionalni kuhar iz Baskije, često rado dijeli dva prepoznatljiva recepta za krokete: croquetas de bacalao i croquetas de pollo.
U prvom receptu nadjev je kombinacija kremastog bešamel umaka s dodacima bakalara, dok se drugi recept pravi s ostacima pečene piletine, posebice s batkom i zabatkom.
Recept Javiera De La Hormaza
Kako smo već napisali, kuhar Javier De La Hormaza podijelio je svoja dva najbolja recepta za croquetas, a mi prenosimo njegov recept za one s bakalarom, croquetas de bacalao.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....