S NAŠE WISH LISTE

Svi u Londonu žele isprobati njezin burek, a sada je napisala i kuharicu inspiriranu balkanskom kuhinjom, izgleda top

Britanka makedonskih korijena koja je London upoznala s dobrim burekom sada ima novi projekt. Njezinu kuharicu odmah smo stavili na wish listu

Kuharice su jedna od onih stvari koje redovito dodajemo na svoj popis želja, a posljednja na koju smo naišli vrlo brzo mogla bi se naći u našoj košarici, a potom i poštanskom sandučiću. Riječ je o kuharici "Doma", koju je napisala Spasia Pandora Dinkovski i koja je prepuna recepata za balkanska jela kakva su nekada pripremale naše bake, ali na malo drugačiji način.

U knjizi se nalazi 80 recepata za poznata jela, Spasijini eksperimenti s tradicionalnim okusima i formama i, čini nam se, recepti za nešto što bismo svakako i sami kod kuće voljeli kuhati. Iako rođena u Engleskoj, Spasia korijene vuče iz Sjeverne Makedonije pa su jela koja je pripremala za kuharicu inspirirana upravo tamošnjom kuhinjom, no nama zvuče prilično poznato i podsjećaju nas na hranu u kakvoj smo uživali od malih nogu. Primjerice, u kuharici se mogu pronaći recepti za nekoliko jela nalik bureku, napravljena od kora za savijače, a tu su i hrskave salate, ukiseljeno povrće kao što su nezaobilazni krastavci te bogati deserti.

Naravno, sva jela u kuharici donose neku vrstu pomaka u odnosu na tradiciju, što ih čini još zanimljivijima. Osim recepata, u knjizi se nalaze i priče o hrani.

"Ovo je najiskrenije bila najteža godina u mom životu. Pisala sam knjigu, vodila svoj posao i otvarala lokal, ali uspjela sam", napisala je na svom Instagramu autorica kuharice "Doma".

Dodala je i kako je stvaranje kuharice i pričanje priča o hrani, hvatanje trenutka u vremenu i prezentacija kulture na koju je toliko ponosna za nju bio intenzivan i težak zadatak, ali kako je uz potporu prijatelja, obitelji i suradnika uspjela te je danas iznimno sretna.

image
Mysticburek Instagram/

Spasia Dinkovski inače je svojevremeno u Londonu osnovala klub Mystic Borek, putem kojeg nudi usluge pripreme hrane i dostave, čega drugog, nego jela inspiriranih burekom. Spasia je kroz godine vodila i nekoliko pop up restorana u Londonu s istom tematikom, a inače i kao chefica radi posljednjih 15 godina. Njezin Mystic Borek proglašen je jednim od najboljih pop-up restorana prema izboru Eater magazina, a o njoj su pisale i publikacije kao što su Olive magazine, Time Out, Telegraph, Guardian i The Times. Danas također nudi usluge cateringa i vodi svoj lokal u Londonu.

image
Mysticburek Instagram/

Kuharicu "Doma" Spasije Pandore Dinkovski naručiti možete putem Amazona, a dostupna je na još nekoliko adresa, poput primjerice Worderyja, gdje trenutno košta 23,99 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:19