ROLICE ILI SLATKI KRUH?

Svi u Splitu trenutno pričaju o samo jednom desertu - cimet rolama Tee Mamut

Ako vam je Split predaleko, uvijek možete napraviti meko tijesto po Teinom receptu te ga napuniti nadjevom od oraha ili cimeta...

Uz blagdanske kolače i kekse, ponekad je sve što nam na hladnije zimske dane treba samo komad toplog, slatkog dizanog tijesta. Srećom, u splitskoj slastičarnici Oš kolač, iza koje stoji uspješna i talentirana Tea Mamut, nedavno su u ponudu uveli najsočnije cimet rolice u gradu, pa je sada i to moguće.

Kako su najavili na svom Instagram profilu, cimet role su u ponudi svakog dana od 10 sati ujutro, a naručiti se mogu i putem dostavnog servisa po cijeni od 3,50 eura za komad. Osim toga, u Oš kolaču trenutačno nude i krafne s vanilijom, Tein mramorni kolač te nekoliko klasika kao što je baskijska torta, Šjor limun, Čikolata i Barba Čičak, koji su upravo ovih dana, uz Teinu pomoć, pripremali i kandidati kulinarskog showa Masterchef. Više informacija potražite na njihovom Instagram profilu.

Ako vam je Split ipak predaleko, dobra ideja može biti i priprema meke, aromatične dizane savijače s orasima po receptu Tee Mamut, koji nam je ustupila za jedan od prošlih Božića. Osim orasima, uvijek je napuniti možete i nadjevom od maslaca, cimeta i šećera. Ostavljamo ga u nastavku.

image
Sasa Buric/Cropix

Za dvije štruce će vam trebati:

12 g svježeg kvasca
100 g mlijeka
100 g jaja (2 kom)
1 žumanjak
50 g maslaca (1), sobne temperature
430 g glatkog brašna
50 g šećera
8 g soli
115 g maslaca (2), sobne temperature

Nadjev:

300 g mljevenih oraha
50 g šećera
50 g maslaca
ribana korica naranče
80 g 55% čokolade
20 g kakaa

Priprema:

Dan prije u mlakom mlijeku razmrvite kvasac, dodajte malo šećera i brašna, promiješajte i pustite da se nadigne. U samostojećem mikseru povežite brašno, šećer, jaja, žumanjak, maslac (1) i mješavinu kvasca. Miksajte nastavkom za tijesto dok se ne poveže u tijesto zatim postepeno dodajte komadić po komadić maslaca (2) dok ne postane sjajno i elastično. Ovaj cijeli proces traje oko 20 minuta. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite preko noći u hladnjaku. Idući dan napravite nadjev tako što ćete zakuhati mlijeko, šećer i maslac te dodati sve ostale sastojke. Prohladite nadjev. Svaki komad tijesta razvaljajte kvadratasto na dimenzije ovisno koliki vam je pleh (najbolje peći u duguljastom kao za kruh). Premažite svaki ravnomjerno s nadjevom, zarolajte i prerežite na pola. Isprepletite i stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Stavite da se diže na toplom sat vremena. Pecite oko 35 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:01