StoryEditor
SVINJETINA OD PREDJELA DO DESERTA

SVINJARIJA U MUNDOAKI: "Međimurska kuhinja je ultimativni comfort food!"

Jučer je u čakovečkoj Mundoaki održana tematska večera koju su osmislili Marko Palfi, Igor Gudac, braća Čučković, a suho grlo zalilo se premjerno predstavljenim ciderom Buzdovan.
 Tomislav Krišto / CROPIX

Dobar komad svinjetine i reske jabuke su u neraskidivoj vezi. To su nam potvrdili i majstori svinjarija, najpoznatiji hrvatski mesari, braća Čučković, Goranin Igor Gudac te glavni chef čakovečke Mundoake, Marko Palfi na sinoć održanoj tematskoj večeri Svinjar i ja, za oko 60-ak gurmana, upravo u njegovom restoranu. Nijedna dobra večer svinjetine ne može proći bez dobre kapljice za koju su se ovog puta pobrinuli Denis Perčić i Tomislav Veseljak, strastveni kreativci, gurmani, enolozi i umovi iza pravog hrvatskog cidera  premijerno predstavivši Buzdovan.

Cakovec, 200217. 
Mundoaka.
Sljubljivanje Buzdovan cidera i mesa od Cuckovica u restoranu Mundoaka.
Na fotografiji: Danijel Cuckovic s pomocnicima.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
 

''Buzdovan je aromatičan, svjež i pjenušav cider koji nastaje od ručno branih, 100% domaćih jabuka koje fermentiraju u Međimurju. Ideja ove večeri je bila spojiti najbolje od svinjetine i jabuka te širu publiku upoznati s karakteristikama pravog cidera.'' – rekli su nam Denis i Tomislav.

Svi gurmani željni dobro poznatih okusa na tanjuru na malo drugačiji način, uključujući i nas, uživali su u meniju od sedam sljedova, a svaki od njih je sadržavao barem neki dio svinje te bio služen s domaćim ciderom Buzdovanom. Ništa nije bilo obično kada su bili u pitanju tanjuri koji su izlazili iz kuhinje. Braća Čučković su se pobrinula za izlazak prvog slijeda pripremivši svinjski repić i carsko meso s domaćim zeljem, a pratio ih je Marko Palfi s palačinkama od heljde, svinjskim jezikom i krasuljicom. Kao treći slijed je bila poslužena poznata ''Čučković terina'' koju su dečki slagali čak sedam sati.

Cakovec, 200217. 
Mundoaka.
Sljubljivanje Buzdovan cidera i mesa od Cuckovica u restoranu Mundoaka.
Na fotografiji: Igor Gudac, Dejan i Danijel Cuckovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
 

''Ova terina je slagana u kalup dva sata, a kuhana čak pet sati. Za majonezu od bučinog ulja i čips od pastrnjaka koji su posluženi uz terinu ne gledajte nas, to je sve Palfijevo djelo.'' – nasmijala su nas braća Čučković.

Cakovec, 200217. 
Mundoaka.
Sljubljivanje Buzdovan cidera i mesa od Cuckovica u restoranu Mundoaka.
Na fotografiji:
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Terina braće Čučković
 

Terinu je slijedila štrudla od svinjske glave koju je pripremio Igor Gudac te ju poslužio s kremom od batata i kikirikija s pjenicom od mente.

Cakovec, 200217. 
Mundoaka.
Sljubljivanje Buzdovan cidera i mesa od Cuckovica u restoranu Mundoaka.
Na fotografiji:
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Štrudla od svinjske glave koju je pripremio Igor Gudac
 

''Ja sam ipak pripremio pjenicu!'' – dobacio je Igor braći Čučković koji su izjavili da se pjenicama ''ne bave''.

Cakovec, 200217. 
Mundoaka.
Sljubljivanje Buzdovan cidera i mesa od Cuckovica u restoranu Mundoaka.
Na fotografiji: Igor Gudac.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
 

Kažu da recept nema dušu, da kuhari receptu moraju udahnuti dušu. To se upravo dogodilo s Palfijevim petim slijedom, pohanim buncekom i kalapajsanim krumpirom sa zelenjavom. Soul food na n-tu. Poznati okusi na drugačiji način koji griju dušu.

''Međimurska kuhinja je ultimativni comfort food.'' – izjavio je Marko.

Cakovec, 200217. 
Mundoaka.
Sljubljivanje Buzdovan cidera i mesa od Cuckovica u restoranu Mundoaka.
Na fotografiji:
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Palfijev pohani buncek i kalapajsani krumpir sa zelenjavom
 

Nakon bunceka nam je bila poslužena porchetta braće Čučković, pečena tri i pol sata, s narezanim Granny Smith jabukama, pire od pečenog krumpira i umak od pečenja. Ako ste bili uvjereni da će desert moći proći bez svinjetine, prevarili ste se. Igor Gudac je servirao svoj slavni desert od svinjske masti sa sladoledom od vanilije, keksom od čvaraka i bijelom čokoladom.

Ovo je bila večer dobre hrane, dobre atmosfere i dobre kapljice. Četiri ljubitelja svinje i dvojica ljubitelja domaćeg cidera su odradili sjajan posao vrativši se korjenima i spojivši pravi hrvatski cider Buzdovan i ukusnu domaću svinjetinu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 13:56