BOLJA BUDUĆNOST?

Svjetski chefovi kampirali na jezeru u Andaluziji bez signala zbog rasprave o vječnoj temi

 Micaela Muro-lara/
Najutjecajniji chefovi na svijetu promišljali što učiniti za učinkovitiju održivost i odgovornijem pristupu u gastronomiji

Vjerojatno najbolji i najutjecajniji chef posvećen održivosti je Ángel León, glava kuće Aponiente koji se nalazi na samom jugu Španjolske u Cadizu. Ranije ovog mjeseca okupio je oko 80 domaćih i stranih kuhara kako bi "skupili glave" i promislili što zajedno mogu učiniti za učinkovitiju održivost, bolju iskoristivost namirnice i odgovornijem pristupu u gastronomiji pa je tako organizirao skup pod nazivom Despesques. Tako su neke od najvećih njuški iz svijeta gastronomije otišle u pustoš jezera Wakane, obukli se u hudice, vjetrovke, skupili bilješke i svoje ideje i tri dana brejnstormali gdje vide budućnost gastronomije i kako je učiniti svjetlijom. Samo neki od uzvanika bili su Mauro Colagreco, Dabiz Muñoz, Dominique Crenn, Ana Roš, Virgilio Martinez, Andoni Luis Aduriz i brojni drugi. Jezero Wakana izuzetno je povijesno značajno. Datira iz vremena neolitika, a i dan danas se mogu naći impresivni ostaci drvene povijesti u oslikanim špiljama (Tajo de las Figuras). Pogrebne strukture koje štite feničke ostatke nalaze se u dnu špilja, a Wakana je nekadašnje feničko trgovačko središte gdje su Grci trgovali s Tartešanima. Istraživač Alberto Porlan vjeruje da bi tarteški mitski grad Atlantida bio smješten na riječnom otoku upravo na području jezera Wakana! Uz tako bogatu povijest, posjetitelji Wakane često je opisuju kao pravi izvor energije i hram plodnosti i prirode.

image

Rasmus Munk i Dominique Crenn

Micaela Muro-lara/
image

Braća Camanini i Andoni Luis Aduriz

Micaela Muro-lara/
image

Dominique Crenn

Micaela Muro-lara/
image

Andoni Luis Aduriz

Micaela Muro-lara/

Program su upotpunili umjetnici Jorge Pardo, Lin Cortés, Malva Vela i Marina Sabadell. Razgovore su vodili antropolog Juan Luis Arsuaga, kuhar Andoni Luis Aduriz i neuroznanstvenik Mariano Sigman.

Žene iz lokalne zajednice Santiaga u Jerez de la Frontera iznenadile su prisutne kuhare ciganskim gulašima. Nakon ručka svi su uživali u flamenco showu.

image

Angel Leon s lokalnim gospođama koje su kuhale ciganski gulaš za chefove

Micaela Muro-lara/

“Za mene su to bez sumnje bili najposebniji Despesques. Mislim da smo se uspjeli distancirati od ove paklene svakodnevice i osloboditi pritiska kojem smo izloženi. Mislim da smo pokrenuli razmišljanje kako doći do boljeg svijeta, braniti i promovirati lokalne proizvođače i ulagati vrijeme u edukaciju naše djece, kako kuhati kod kuće, jer dobre prehrambene navike pomažu u očuvanju teritorija i dobrobiti našeg zdravlja. Riječ ‘održivost‘ treba redefinirati, ali o tome ovdje nismo govorili. Razgovarali smo o prirodi prenoseći pozitivnu poruku: još uvijek je moguće omogućiti budućim generacijama da žive u boljoj, zdravijoj okolini. Za mene je bilo nevjerojatno dovesti u Cadiz najutjecajnije kuhare na svijetu, dotaknuti se problema i sa znanstvenog aspekta.” izjavio je Angel Leon

Susret je uključivao različite gastronomske, znanstvene i umjetničke performanse, na jezeru Wakana, koje je na nekoliko dana postalo veleposlanstvo prirode, povijesti, kulture i gastronomije Andaluzije. Svi su se govornici složili oko težine trenutne situacije, ali su prenijeli poruku nade jer, ako promijenimo svoje navike, sve se može popraviti. Ovih dana govorili su o druženju, trudu, radu, kompromisu, solidarnosti, velikodušnosti, vrijednostima koje moramo prakticirati kako bismo postali bolji ljudi i zajedno radili prema zajedničkom cilju.

image

Angel Leon, Ana Roš, chef Camanini, Virgilio Martinez

Micaela Muro-lara/
image
Micaela Muro-lara/
image
Micaela Muro-lara/
image
Micaela Muro-lara/

Posebno oduševljene izazvalo je predavanje Emilija Duróa Imperfectxosa o konceptu sreće, koji se nastavio zajedničkom večerom velikana kao što su: Jordi Roca, Rafa Zafra, Francis Paniego, Nacho Manzano i Luis Lera. Predavanje je održao i oceanograf Carlos Duarte, koji je govorio o rekonstrukciji morske bioraznolikosti te alpinist Sebastián Álvaro Lomba koji je progovorio o vrijednostima alpinizma kao što su žrtva ili napor primjenjivim u svakodnevnom životu te liječnik Mario Alonso Puig koji je istaknuo važnost vrednovanja onoga što jesmo, a ne onoga što imamo.

image
Micaela Muro-lara/

„Dar koji su nam dali Ángel i njegovi ljudi, njegova posada je dar koji dira našu dušu. To je dar koji također poklanjamo sebi. Nama koji smo užurbani i pod stresom. Omogućiti nam ovu stanku na nekoliko sati, nekoliko dana, nešto je prekrasno i jedinstveno”, rekao je Mauro Colagreco

“Vjerujem da sama ideja okupljanja 80 najutjecajnijih kuhara svijeta koji nekoliko dana kampiraju bez signala u potpuno drugačijem okruženju doista nezaboravna. To je ono što svi nosimo sa sobom, osobno i humano iskustvo” zaključio je Ángel León.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:28