GOST I DAVID SKOKO

Svjetski poznati chef snimio epizodu u Hrvatskoj, raspametile su ga školjke kunjke i soparnik

 Prt Scr Video/
Sergio Herman je izuzetno priznat chef u svijetu gastronomije, a epizoda posvećena Hrvatskoj važna je reklama

Nizozemski kuhar Sergio Herman posjetio je Hrvatsku. Bilo je to u svibnju 2021. godine za potrebe snimanja prve epizode nove sezone njegova serijala "Sergio Over de Grens". Radi se o seriji poznate produkcijske kuće Geronimo, a prošlu sezonu pratilo je nešto više od 2 i pol milijuna gledatelja, uglavnom s područja Nizozemske i Belgije. Novu sezonu otvara epizoda snimana u Hrvatskoj, a projekcije su da će sličan broj gledatelja pratiti i drugu sezonu. Radi se o putopisnom serijalu koji je prepun vizura pitoresknih mjesta i prirodnih ljepota koje su posjetili za vrijeme snimanja s naglaskom na lokalna autohtona jela, namirnice i recepture.Hrvatska je kao turistička destinacija vrlo poželjna stanovnicima spomenutih zemalja pa ne čudi da su i našu zemlju odlučili prezentirati kroz ovaj televizijski format.

image

Duke Official page

Duke Official Page/

Inače, Sergio Herman je izuzetno popularan u svijetu gastronomije. Strast o kuhanju naslijedio je od oca s kojim je kuhao u restoranu Oud Sluisu koji je za njegovog angažmana zaradio treću Michelinovu zvjezdicu i našao se na najprestižnijoj listi najboljih restorana na svijetu - Worlds 50 Best Restaurants. Nakon zatvaranja matičnog restorana 2013. godine, Herman se preorijentirao na druge projekte poput restorana La Chapelle koji je preimenovan u The Jane (jedan od najljepših na svijetu, smješten u bivšoj vojnoj bolnici u Antwerpenu gdje u trenutno stažira naš chef Ante Udovičić). Osim toga Herman ima i izdavačku kuću Minestrone, a poznata je i njegova linija dizajnerskog posuđa Serax s kućom Duke.

image

Duke Official page

Duke Official Page/

Razgovarali smo s Hrvojem Hrvatinom, jednim od ključnih ljudi za produkciju emisije u Hrvatskoj. Svoju karijeru Hrvatin je izgradio u marketinškom svijetu. Ovaj pasionirani kuhar u slobodno vrijeme, sve je ozbiljnije počeo doživljavati svoju strast pa je nam je tako u razgovoru otkrio kako je kuhao s poznatim chefovima poput Davida Skoke, Hrvoja Zirojevića i Janeza Bratovža. Emisija se neće prikazivati u Hrvatskoj jer je zamišljena za tržište zemalja Beneluksa što je jedna od najvažnijih reklama za hrvatski turizam nakon dolaska Anthony Bourdaina i Gordona Ramseyja.

"Naš inicijalni popis lokacija bio je mnogo širi, ipak zbog logističke kompleksnosti, epidemiološke situacije i kratkih vremenskih rokova, planovi su bitno smanjeni. U samo šest dana prošli smo cijelu obalu od krajnjeg juga do sjevera. Na popisu su bile lokacije i na kontinentu koji je također vrlo zanimljiv, no jednostavno je bilo neizvedivo sve objediniti" otkrio nam je Hrvoje.

Prve kadrove snimili su na Pelješcu prilikom posjete vinariji Edivo koja svoja odležavavina u moru. Chef Sergio Herman i televizijska zvijezda Jeroen Meus nisu imali prethodno iskustvo s ronjenjem pa se brzi tečaj ronjenja pretvorio u dnevnu dozu humora za cijelu snimateljsku ekipu. Uslijedila je destinacija Ston i degustacija čuvenih stonskih kamenica. Hrvatin nam je otkrio kako Hermana nisu osobito raspametile kamenice, ali zato su ga kunjke u potpunosti osvojile. Naime, na samom kraju putovanja Herman je priredio nekoliko jela za goste među kojima je bio i David Skoko, a između ostalog odlučio je prirediti i kunjke. Hrvatin nam kaže kako je Skoko bio potpuno oduševljen Hermanovim načinom pripreme kunjki koje je poslužio u njihovoj prirodnoj ljušturi s malo vinaigrettea (umak) od kumkvata, kremom od skute i krastavcima.

Za potrebe snimanja posjetili su splitsku peškariju, pazar, Dioklecijanovu palaču, a Kući Kamena u Pakovom selu im je Frane Raknić priredio peku. Ono što je glavne protagoniste posebno osvojilo bila je tradicionalna izrada kultnog soparnika Mire Kuvačić te lov na žabe u dolini Neretve. U Istri su posebno uživali u lovu na tartufe sa psima u koji ih je povela Mirjana Kotiga te berbi šparoga sa Skokom. Osim navedenog, Hrvatin izdvaja i labinjonske krafe kao jelo koje im se jako svidjelo.

Jednosatna epizoda posvećena je otkrivanju gastronomskog bogatstva, tradicionalnih tehnika pripreme pomalo zaboravljenih jela, lokalnih namirnica i prirodnih ljepota. U nastavku donosimo cijelu epizodu dostupnu na Vimeo platformi:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:10