Posebno gostovanje

Svjetski poznati koktel majstor oduševio gostovanjima na kojima je koristio poznati hrvatski liker

 Press
Luca Cinalli, jedan od poznatijih talijanskih miksologa, oduševio je posjetitelje svojim umijećem iza šanka
Luca Cinalli, jedan od poznatijih talijanskih miksologa, oduševio je posjetitelje svojim umijećem iza šanka

Maraschino Legacy Week prvi je put održan u Hrvatskoj kao tjedan posvećen promociji jednog od najprepoznatljivijih domaćih likera s bogatom tradicijom dugom pet stoljeća. Tijekom ovog događanja, hrvatski barovi i festivali ugostili su vodeće svjetske stručnjake iz područja miksologije, koji su kroz radionice, predavanja i bar takeovere približili publici povijest, inovacije i suvremene trendove u pripremi koktela.

image
Press

Među gostima ovogodišnjeg Maraschino Legacy Weeka posebno se istaknuo Luca Cinalli, međunarodno priznati koktel majstor i konzultant. Cinalli je karijeru započeo u Italiji, a iskustvo je stjecao u Švicarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, gdje je radio u Michelinovim restoranima i renomiranim barovima.

image
Press

Iza sebe ima više od dva desetljeća iskustva u ugostiteljstvu, s radnim postajama u Michelinovim restoranima diljem Europe te vodećim barovima Londona. Bio je ključna figura u usponu kultnog Nightjara, koji je 2015. uvršten na treće mjesto liste World‘s 50 Best Bars, a zatim je preuzeo upravljanje Orioleom, luksuznim barom smještenim u sklopu Smithfield Marketa. Danas djeluje kao nezavisni konzultant i Master Trainer, fokusirajući se na izazove personalizacije, prezentacije i inovacije u koktel sceni.

Tijekom Legacy Weeka, Cinalli je održao nekoliko masterclassova usmjerenih na suvremeno bartending umijeće i koktele sa spomenutim zadarskim likerom, a vodio je i bar takeover događaje u zadarskom Picnicu i šibenskom Vintageu.

image
Press

Nakon Zadra i Šibenika, program se nastavio u Rovinju na Weekend Food Festivalu gdje je Cinalli održao dva masterclassa s fokusom na suvremeni bartending. Dodatno, Slaven Macura i Igor Županić održali su predavanje o povijesti i utjecaju ovog našeg likera na razvoj koktela.

Završetak gostovanja obilježen je guest shiftom u riječkom Apotheca baru, gdje su Cinalli, Slaven Macura i Tomislav Biluš pripremali koktele za okupljene goste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 21:25