NOVI MENI

Svratili smo u Tekku i saznali što su novo i uzbudljivo pripremili za jesen!

Restoran Tekka.
 Marko Miščević/Cropix
U Radničkoj cesti 37b već godinama veoma uspješno posluje Tekka, poznati zagrebački japanski restoran...

Ne može se reći da vlasniku Mariju Minderu događaji povezani s koronom nisu pomrsili račune, barem što se tiče osvježavanja menija jer je ono bilo u planu već na proljeće, no sada čeka jesen i povratak s godišnjih odmora kako bi zagrebačkoj publici ponudili nešto novo iz njihove otvorene kuhinje u kojoj kuhari pod maskama spremaju sve od različitih vrsta sushija, robata grilla, raskošnih juha i salata do woka i kobe odrezaka. Osim kuhara i svi su konobari cijelo vrijeme pod maskama, a jelovnik sada možete pronaći isključivo u digitalnom obliku na Tekkinoj službenoj i Facebook stranici.

image
Restoran Tekka.
Marko Miščević/Cropix

Svratili smo u restoran oko 16 sati, što je idealno vrijeme za sve koji žele malo privatnosti i intimu, budući da je Tekka restoran koji svoj najveći promet zapravo radi u vrijeme ručka. Trenutno su na ljetnoj shemi rada, što znači da se u 17 sati zatvara kuhinja, a u 18 sati sam restoran pa tako pripazite ako ste planirali uskoro otići na večeru u njihovom ugodnom ambijentu. Do 23. kolovoza morat ćete se zadovoljiti dnevnim gozbama koje u jutarnjoj smjeni spremaju četiri kuhara od ukupno sedam koji rade u Tekki. Od chefova smo tražili pregled najpopularnije ljetne hrane u kojoj uživaju zaposlenici obližnjih poslovnih zgrada, koji i čine glavninu Tekkine dnevne publike. Upravo je sushi i dalje najpopularnija vrsta hrane po koju u Tekku dolaze ljudi, i to ne samo iz Radničke nego i iz drugih dijelova grada.

image
Restoran Tekka.
Marko Miščević/Cropix

S tri vozila u Tekki i sami razvoze narudžbe kako bi se osigurali da je prezentacija njihovih jela primjerena, a usto nam je zadovoljni voditelj smjene Neven Kobukovac povjerio da su se u sam restoran počeli vraćati i turisti. A zašto i ne bi uživali u restoranu koji već dvije godine zaredom dobiva preporuku Michelinovih inspektora, a nosi i tablu Gault & Millaua. Obrok smo započeli s velikom platom sashimija na kojoj možete isprobati više od osam vrsta ribe i plodova mora, među kojima su nezaobilazna tuna i losos, ali i orada, hobotnica, čvršća sipa s nori algama, riblja ikra, kozice, gof i brancin. Pritom umjesto tipičnog đumbira uz sashimi stiže ribani daikon koji je neutralnog okusa pa osvježava i ispire usta. Ovakva je plata 175 kuna i idealna je za dijeljenje.

image
Restoran Tekka.
Marko Miščević/CropiZagreb, 060820. Restoran Tekka. Foto: Marko Miscevic/Cropix -dobra hrana-x

Lagana salata od daikona, rikule i cikorije s prženom kožom lososa predstavlja zanimljiv splet tekstura i okusa, pa će vas tako salata osvježiti, pečena koža će joj dati dozu hrskavosti i blagu masnoću, ikra slatkoću, menta prizvati ljeto, a jestivo cvijeće na mahove iznenaditi bojom i nježnim okusom. Za salatu s kožom lososa izdvojit ćete 58 kuna, ali će vas zato kombinacija sastojaka držati zainteresiranim sve do kraja. Posljednje jelo koje smo probali bio je Wafu biftek koji je bio pečen kao rare, a ukusno meso s konceptom restorana povezivao je umak od wasabija, soje i mirina koji se pomiješao sa sokom samog mesa i dao mu blagu notu ljutine, dok je ribani daikon ponovno služio kao predah od mesnih aroma ovog jela koje biste platili 138 kuna.

image
Restoran Tekka.
Marko Miščević/Cropix

Čaša na stolu uz hranu nikada nam nije bila prazna jer pomno paze na svaki stol, a na zahtjev daju i preporuke po pitanju odabira hrane, kao i vina koja najbolje odgovaraju odabranom jelu pa se tako uz sushi najčešće traži graševina, malvazija ili pak sauvignon, dok na vinskoj listi možete pronaći oko 150 etiketa iz cijelog svijeta, nekoliko maceriranih orange vina i izbor vina koja se toče na čaše i to u rasponu od 32 kuna za čašu bijelog vina kao što je škrlet do 100 kuna za čašu pjenušca, što je idealno za sve koji si, unatoč dobrom društvu, ne mogu dopustiti da iskape cijelu bocu usred radnog vremena.

image
Restoran Tekka.
Marko Miščević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:48