Žele samo domaće

Talijani na korak od zabrane hrane uzgojene u laboratorijima, Europa negoduje

 Photo Beto/Getty Images
Vlada je već odobrila nacrt zakona kojim će se tako uzgojena hrana zabraniti, čeka se da ga odobre oba doma parlamenta

Talijanska vlada odobrila je nacrt zakona kojim bi se zabranila hrana uzgojena u laboratorijima, uključujući umjetno meso, jer nastoji "očuvati nasljeđe nacije". Prema zabrani, koju još trebaju usvojiti oba doma parlamenta, oni koji proizvode, izvoze ili uvoze hranu uzgojenu iz životinjskih stanica suočili bi se s kaznama do 60.000 eura i riskirali bi zatvaranje svojih proizvodnih pogona, piše The Guardian.

Coldiretti, najveća talijanska udruga poljoprivrednika, lobirala je za zabranu, tvrdeći da domaće proizvode treba zaštititi od "napada multinacionalnih kompanija".

Proizvodnja ovakve hrane, za koju pristaše tvrde da smanjuje i izbjegava potrebu za ubijanjem životinja i da je bolja za okoliš, još nije zaživjela u Europi i očekuje se da će proći još koja godina prije nego što se takvi proizvodi pojave na policama supermarketa.

Potez Italije da zabrani ovu praksu "temelji se na načelima predostrožnosti", rekao je ministar zdravstva Orazio Schillaci tijekom konferencije za novinare. “(Jer) još nema znanstvenih studija o učincima sintetičke hrane. Želimo očuvati nasljeđe naše nacije i našu poljoprivredu temeljenu na mediteranskoj prehrani.”

Ovakva odluka ide u smjeru koji je obećan. Naime, talijanska desničarska vlada koju vodi Giorgia Meloni obećala je zaštititi talijansku prehrambenu industriju od tehnološkog napretka kada je došla na vlast u listopadu.

Francesco Lollobrigida, ministar poljoprivrede, rekao je da je cilj prijedloga zakona "zaštititi kulturu i tradiciju, uključujući hranu i vino". Rekao je: “Laboratorijski proizvodi, po našem mišljenju, ne jamče kvalitetu, dobrobit i zaštitu naše kulture, naše tradicije.”

image

Za sad se jedino pileće meso proizvedeno u laboratoriju našlo na tržištu u Singapuru

Firn/Getty Images/istockphoto

Oporba i udruge za prava životinja kritizirale su taj potez. Riccardo Magi, predsjednik male ljevičarske stranke Più Europa, rekao je, pak, da je vlada "stvorila novi zločin".

"Ovaj put se iživljavaju na sintetskoj hrani i radije nastavljaju sa svojom nepromišljenom zabranom umjesto da istražuju i razvijaju tehnologiju koja bi nam mogla omogućiti da manje zagađujemo i ubijamo", rekao je Magi.

Podsjetimo, iako je posljednjih godina došlo do napretka u uzgoju umjetnog, odnosno mesa iz laboratorija, proizvodnja je i dalje mala. Do danas je Singapur jedina zemlja koja je dopustila prodaju uzgojene piletine, dok su dvije tvrtke u SAD-u dobile regulatornu dozvolu.

Europske zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Nizozemsku i Španjolsku, najavile su ulaganja u istraživanje i razvoj stanične hrane.

"Italija je ovdje u biti potpuni izuzetak", rekla je Alice Ravenscroft, voditeljica politike u Good Food Institute Europe, nevladinoj organizaciji koja pomaže u izgradnji održivijeg prehrambenog sustava. "Ono što vidimo u ostatku Europe je da su druge vlade željne iskoristiti neke od prednosti uzgojenog mesa i stoga podržavaju."

Ravenscroft je rekla i da talijanski razlozi za zabranu "izgledaju krajnje pogrešni". "Važno je naglasiti da uzgojeno meso ima mnogo potencijalnih prednosti i da bi donošenje takvog zakona u biti zatvorilo Italiju od napretka", rekla je.

Citirajući istraživanje, Ravenscroft je istaknula da bi uzgojeno meso moglo uzrokovati do 92% manje emisija nego konvencionalno meso, smanjiti onečišćenje zraka povezano s proizvodnjom mesa do 94% i koristiti do 90% manje zemlje. “Mogli bismo zadovoljiti potražnju za mesom uz zaštitu okoliša”, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:57