VLADA NESTAŠICA

Talijanski restorani u Velikoj Britaniji prisiljeni su raditi pizze bez umaka od rajčice

 Bembodesign/Getty Images/istockphoto
Zbog nestašice svježe, pa i konzervirane rajčice, brojni talijanski restorani mogli bi zatvoriti svoja vrata

Cijena rajčice od prošle je godine u Velikoj Britaniji skočila s 5 na 20 funti po kutiji, dok se cijena konzervirane rajčice udvostručila, objavila je udruga kuhara Federazione Italiana Cuochi UK (FIC). To je, naravno, veliki problem za tamošnje restorane koji su fokusirani isključivo na talijansku kuhinju. Stvar je otišla toliko daleko da upravo navedeni restorani s menija miču, primjerice, jela s tjesteninom i rajčicama u različitim formama, a pizze rade samo s bijelim podlogama od ricotte ili tikvica.

"Bijela pizza, bijeli umaci za tjesteninu i manje rajčice. Pokušavamo stvoriti novi trend, cijene su jednostavno previsoke i vlada nestašica", složni su vlasnici restorana.

Enzo Olivari, predsjednik FIC-a, komentirao je kako je nastupilo iznimno teško razdoblje i kako bi posljedica mogla biti propast mnogih restorana. Većina njegovih kolega rajčicu obično nabavlja iz Italije, Španjolske i Maroka, no s obzirom na to da je nastupila nestašica, rajčice u Veliku Britaniju jednostavno ne dolaze. Inače, rajčice ulaze u skupinu voća i povrća koje su najviše pogođene nestašicom, zbog čega su police u tamošnjim supermarketima već neko vrijeme prazne. Vlada je za to okrivila loše vrijeme u južnoj Europi i Sjevernoj Africi, no zanemariv faktor nisu niti cijene električne energije koje su pogodile proizvođače i dobavljače u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Kako je ispričao za The Guardian, Olivari trenutno radi na umanjivanju štete, stupio je u kontakt s velikim proizvođačima kako bi osigurao određene količine konzerviranih rajčica, no i tu je teško doći do većih količina.

Antonio Alderuccio, vlasnik londonskog vegetarijanskog restorana Plant Club, komentirao je kako su cijene passate u posljednjih godinu dana narasle za 70 posto, dok je chef Theo Randall komentirao kako nije očekivao ovakve poteškoće s rajčicom te kako mu se dogodilo da je naručio 10 konzervi rajčice, a dobio samo tri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:38