SAVRŠENO I ČOKOLADNO

Taman ima novu liniju čokolade, kakaovac dolazi iz Indonezije, kušali smo ih i najbolje su do sada

Brend Taman chocolates bogatiji je za tri nove čokolade iz njihove edukativne serije i dva okusa koja će biti hit

U studenom 2020. godine poznati hrvatski čokolatijer Stiv Kahlina i njegova supruga Sanja Vladović, certificirana kušačica i sutkinja za čokoladu, održali su prvo edukativno kušanje novih čokolada koje su odlučili plasirati na hrvatsko tržište. Riječ je bilo o najpromišljenijem domaćem projektu izrade bean-to-bar čokoladica za koje su sami birali kakaovac, a osnovni cilj bio je istražiti važnost terroira pri odabiru osnovne sirovine i njegov utjecaj na finalni proizvod - čokoladu kompleksnog okusa u kojem se može promišljeno uživati. Kao i kod grožđa koje daje specifične arome vinu ovisno o tome gdje je raslo i u kojim uvjetima, kako ga se bralo i na koji način je obrađeno, kod kakaovca vrijede ista pravila. Upravo su zato Sanja i Stiv kakaovac pažljivo birali i nabavili s plantaža u Peruu, Ekvadoru, Gvatemali, Kolumbiji, ali i na Madagaskaru i Filipinima te od njih pripremili dvije uspješne serije po tri čokolade koje su se zbog svoje jedinstvenost i odličnog okusa rasprodale u kratkom roku.

image
Tri čokolade iz nove serije Taman chocolates izražene od kakaovca iz Indonezije
Taman Chocolates

Nedavno održana treća degustacija u nizu bila je posvećena posljednjoj seriji njihovih bean-to-bar čokolada koja je upravo izašla na tržište, s Indonezijom kao zemljom podrijetla kakaovca. Idejno zamišljena kao prva, ova je serija čokolada zbog logističkih poteškoća na red došla zadnja, no nije zbog toga ništa manje ukusna ni zanimljiva. Kakaovac su ovaj put dobavili s tri različita lokaliteta u Indoneziji - iz pokrajine Zapadna Papua u Novoj Gvineji, s otoka Sumba nedaleko Balija i iz regije Berau u pokrajini Istočni Kalimantan na Borneu. U izradi sve tri čokolade, koje možete naručiti preko webshopa na službenoj stranici Taman Chocolates, koristili su se istom metodom, ali s potpuno različitim rezultatima, upravo kako bi pokazali koliki utjecaj na čokoladu ima osnovna sirovina i način na koji je uzgajana, ali i obrađena, sušena i skladištena prije nego dođe u ruke čokolatijera.

image
Lokacije plantaža kakaovca u Indoneziji
Neda Batinić/

Sama Indonezija nekada je bila treća zemlja na svijetu po obujmu proizvodnje kakaovca, ali se kakaovcu pristupalo isključivo kao sirovini koju su prodavali u velikim količinama po niskim cijenama. Nakon što su 1990-ih indonezijske plantaže bile gotovo uništene kao posljedica bolesti biljke, a urodi značajno smanjeni, Indonežani su se odlučili fokusirati na kvalitetu samog kakaovca, ali i unaprijediti procese njegove obrade. Upravo zato su na dobrom putu da postanu relevantan izvor sirovina za izradu specijalnih čokolada, poput onih koje su za hrvatske kupce izradili u Taman Chocolates. Iako je njihov brend u Hrvatskoj postao sinonim za kvalitetne proizvode, a čokolade iz nove serije predstavljaju sjajan dodatak njihovoj ponudi, Stiv i Sanja svejedno su istaknuli da je važno biti otvoren i bez predrasuda kada se kušaju ovakvi uratci. Svoje nano serije bean-to-bar čokolada zamislili su prvenstveno kao alat pomoću kojeg kupcima mogu pokazati kako je oznaka države preopćenito obilježje iz kojeg se ne može puno saznati i da je upravo zato važno znati točno odakle kakaovac zapravo dolazi. Upravo se kroz proučavanje mikrolokaliteta može osvijestiti koliko je svijet čokolade bogat, raznolik i prepun mogućnosti.

image
Sandra Simunovic/Cropix

Kako sami kažu, čokolade koje su pripremili nisu najbolje moguće koje se mogu dobiti iz sirovina koje su nabavili pa stoga tim impresivnija činjenica da su na ocjenjivanju londonske Akademije čokolade čak četiri čokolade iz tog edukativnog serijala osvojile broncu za kvalitetu. I dok su tri od nagrađene četiri čokolade već rasprodane, čokolada Ransiki West Papua iz Indonezije tek kreće u prodaju. No, budite brzi jer se, kao i kod prethodnih serija, radi o ograničenom broju od 125 komada po okusu, a prodaju se u obliku 45-gramskih čokolada po cijeni od 43 kune. Čokolade se mogu naručiti na spomenutom webshopu, ali i u dućanu Muzeja čokolade Zagreb u Varšavskoj 5.

image
Gianduja čokolade Taman chocolates
Taman Chocolates

Dodatna novost koja će razveseliti sve obožavatelje čokolade su čak dvije Gianduja čokolade izrađene s pastom od pijemontskih lješnjaka koje su također odlučiti izbaciti na tržište. Mliječna i tamna Gianduja čokolada prve su čokolade svoje vrste izrađene u Hrvatskoj, a zbog iznimne kvalitete lješnjaka koji su koristili u njihovoj proizvodnji, čokolade imaju izražen miris i intenzivan okus mnogima omiljenog orašastog ploda. U Taman Chocolates rade ih po tradicionalnoj talijanskoj recepturi s većim udjelom orašida i masti zbog čega je gianduja čokolada kremasta, ali i osjetljivija na promjenu temperature od prosječne čokolade. Upravo će zato biti dostupna isključivo na njihovom webshopu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:36