KREMASTI RECEPT PASTRY CHEFICE

TARTOVI PO RECEPTU IVANE ČULJAK: Vječni izazov kuhara je kako na poseban način pripremiti jaje, a evo kako ga je doživjela Ivana!

Marko Miščević

Vječni izazov većine kuhara je kako na poseban način pripremiti ovu savršenu namirnicu, a mi vam donosimo recept pastry chefice Ivane Čuljak

''Zadanoj temi uvijek pokušavam pristupiti na neki drugi/svoj način. Temu jaja nisam vidjela kao doslovno integriranje jajeta u desert, nego sam ga odlučila vizualno dočarati s ganacheom od bijele čokolade i orange curda. Ideja je, naravno, došla sasvim slučajno dok smo se vozili iz Šibenika prema Zagrebu. Iako možda na prvi pogled desert izgleda komplicirano, doista nije i nadam se da će se čitateljima svidjeti!'' - rekla je Ivana.

Marko Miščević
 

PRHKO TIJESTO:

250 g maslaca
150 šećera u prahu
1 jaje
1 žumanjak
350 g brašna
60 g rižinog brašna
prstohvat soli

Maslac i šećer miksati. Dodati jaje i žumanjak. Miksati i zatim postepeno dodavati prethodno pomiješane suhe sastojke. Zamijesiti rukom i ostaviti u hladnjaku na sat vremena da se ohladi. Razvaljajte tijesto i oblikujte male tartove, a pecite ih na 170°C kojih 15 min.

GANACHE OD BIJELE ČOKOLADE:

200 g bijele čokolade
100 g vrhnja za šlag
50 g maslaca

Na laganoj vatri rastopiti navedene sastojke.

Marko Miščević
 

LEMON ORANGE CURD:

2 naranče
3 limuna
100 g šećera
5 žumanjaka
2 jaja
200 g maslaca

Iscijediti naranče i limun. U lonac staviti sok, maslac i šećer da zakuhaju. Zasebno izmiksati žumanjke s jajima i dodati u smjesu maslaca, soka i šećera. Kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Puniti u male kalupe i zamrznuti. Ako nemate kalupe, curd možete normalno staviti u tart.

MASCARPONE KREMA S MEDOM:

500 g mascarponea
100 g meda
250 g vrhnja za šlag

Izraditi mascarpone s medom. Odvojeno Izraditi vrhnje za šlag. Sve skupa primiješati u jednu kompaktnu kremu (paziti da se ne premiksa). Male tartove ili jedan veći puniti ganacheom od bijele čokolade, zatim curdom, te na kraju ukrasiti mascarpone kremom.

Izdvajamo

Iz drugih medija