POSTANI STRUČNJAK

TEHNOLOGIJA U GASTRONOMIJI: Sous vide u pećnici i ručak skuhan tri puta brže!

Kako vrhunskim chefovima uvijek uspijeva savršeno ispeći steak, dobiti savršeno ružičast komad mesa, ne samo u sredini, nego od ruba do ruba, okružen samo najtanjom koricom, ili pripremiti najsočniju piletinu?

Znaju li možda neki trik koji im, osim što su vrhunski profesionalci i kreativci, pomaže da im svaki put baš sve bude vrhunsko? Tajna fantastičnih rezultata je iznenađujuće jednostavna, ali moćna tehnika koja se zove kuhanje sous vide (francuski izraz za “u vakuumu”).

Beefsteak in olive oil with rosemary and lemon in vacuumed package. Sous-vide.
Getty Images/iStockphoto

Što je suos vide i zašto je ta metoda revolucionarna?

Pri kuhanju i pripremanju namirnice problem je uvijek termička obrada i temperatura zbog koje, ako je preniska, riskiramo bakterije i trovanje, a ako je previsoka naš komad, primjerice mesa, može ispasti nejestiv, spržen i suh. Sous vide metoda omogućava sigurno spremanje hrane pri niskoj temperaturi, a da se pritom sačuvaju svi okusi, boja i tekstura namirnice.

Beefsteak in olive oil with rosemary and lemon in vacuumed package. Sous-vide.
Getty Images/iStockphoto

Hrana se sprema u posebne plastične vrećice koje se vakuumiraju a potom uranjaju u posebne vodene kupke koje održavaju temperaturu na kojoj se namirnica savšeno kuha. Iako je namirnica u vodenoj kupelji, nije u dodiru s okolinom pa je zapravo pečemo.

Donedavno je opcija pripreme mesa, povrća i ribe bila moguća samo ako imate posebnu aparaturu, ali sous vide tehniku možete koristiti i u svojim pećnicama. Najlakši način da svoju hranu učinite još ukusnijom je korištenjem parne pećnice.

U sous vide vrećicu za vakumiranje dodajte sve sastojke i začine i zatvorite ju aparatu za vakumiranje. Stavite ju u pećnicu na lagano kuhanje na pari i uživajte u hrani prepunoj okusa.

Savršen odrezak

Da biste dobili savršeno pečen odrezak, njegova temperatura u sredini trebala bi biti 52,5 stupnjeva, što je najniže (i iz zdravstvenih rizika) i idealno, a sous vide tehnikom na jednostavan način možete postići “savršenstvo”.

Indukcija - brži put do ručka!

Indukcijska tehnologija sa svojstvom prepoznavanja posude zagrijava samo zonu neposredno ispod dna posude. Na taj način dolazi do bržeg zagrijavanja i manje potrošnje energije. Cijela površina ploče koja nije u kontaktu s posudom ostaje hladna i sigurna na dodir.

Zbog trenutnog odaziva, kad se posuda makne sa zone indukcijske ploče za kuhanje, ista zona prestaje s zagrijavanjem, a temperatura se vrlo brzo smanjuje.

Savršene su za izradu omiljenih prženih krumpirića jer će vam se ulje na takvoj ploči zagrijati za tren, postižete željenu toplinu u trenu, ali ju i vrlo lako možete kontrolirati.

Iskoristite posebnu priliku

Kupnjom seta ploča + pećnica na poklon dobivate Electrolux Salt Block – ploču za pečenje od himalajske soli. Akcija traje od 19.03.2018. do 30.06.2018. ili do isteka zaliha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:14