TRADICIONALNO KUŠANJE

TEKUĆA PITANJA: Iako su neka imena izostala, En primeur je opet bio zanimljiv. Kako zbog provjerenih imena, tako i zbog novog vala vinara!

 Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA
Iako su izostala imena poput Claija, Brečevića, Coronice, En primeur je i opet bio zanimljiv – kako zbog provjerenih imena poput Kozlovića, Matoševića, Kabole, Benvenutija, tako i upravo zbog tog novog vala istarskih vinara za koje ćemo tek čuti

Već tradicionalno prvo kušanje mladih malvazija, održano i ove godine u organizaciji Vinistre u zagrebačkom hotelu Esplanade, dalo je naslutiti kakva nas vina čekaju barem kad je o Istri riječ. Iako će do buteljiranja proći još nekoliko tjedana, već sad znamo da velikih iznenađenja neće biti – 2018. bila je za istarske vinogradare meteorološki povoljna godina, s visokim temperaturama u doba vegetacije, doduše i zahladnjenjem u rujnu, dakle u vrijeme dozrijevanja.

Zagreb, 110219.
Hotel Esplanade.
Promocija vina En Primeur, premijerno kusanje mladih vina sorte malvazija istarska.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

No, spomenute visoke temperature zapravo su ubrzale berbu, koja je bila ranije nego što je uobičajeno, pa taj rujanski pad temperature nije nikome naštetio. Aromatika istarske malvazije iz protekle je berbe naglašenih sortnih obilježja, uz dominantan voćni miris, boje tipično limun žute uz blage nijanse zelene, ovisno o tome iz kojega dijela Istre dolazi. Sve redom lijepa i ugodna vina visoke kvalitete, uzor koji je ostatku Hrvatske nametnuo standarde koji se više ili manje uspješno slijede.

Zagreb, 110219.
Hotel Esplanade.
Promocija vina En Primeur, premijerno kusanje mladih vina sorte malvazija istarska.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Među više od šezdeset istarskih vinarija koje su na ovogodišnjem En primeuru predstavile svoje nove malvazije, dvije bismo etikete ipak posebno istaknuli. Riječ je o vinima dviju vinarija iz Rovinjštine: Collis Jurja Mastilovića i Lunika Daniela Bastijančića.

Zagreb, 110219.
Hotel Esplanade.
Promocija vina En Primeur, premijerno kusanje mladih vina sorte malvazija istarska.
Na fotografiji: Jure Mastilovic.
Collis.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Ove mlade vinare vodi zajednička ideja – organsko-ekološki uzgoj s elementima biodinamike. Možda su to bile i jedine dvije vinarije na ovom En primeuru koje svoje malvazije ne žele učiniti dopadljivima svakome. Za svoja vina koriste samo autohtone kvasce, a sumpor je prisutan u najmanjoj mogućoj mjeri. Pritom, s vinima se i ozbiljno eksperimentira, što donosi i neke jako zanimljive rezultate.

Zagreb, 110219.
Hotel Esplanade.
Promocija vina En Primeur, premijerno kusanje mladih vina sorte malvazija istarska.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Primjerice, malvazija Bastijančićevih dolazi s tri lica: prva je macerirana dva dana, druga deset dana, treća čak šest mjeseci. Dakle, posljednja će na bobicama biti još koji tjedan, dok je njihova deset dana macerirana malvazija najuzbudljivije vino koje smo na ovogodišnjem En primeuru probali.

Zagreb, 110219.
Hotel Esplanade.
Promocija vina En Primeur, premijerno kusanje mladih vina sorte malvazija istarska.
Na fotografiji: Tamara i Damir Bastijancic.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Zagreb, 110219.
Hotel Esplanade.
Promocija vina En Primeur, premijerno kusanje mladih vina sorte malvazija istarska.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Iako su izostala imena poput Claija, Brečevića, Coronice, En primeur je i opet bio zanimljiv – kako zbog provjerenih imena poput Kozlovića, Matoševića, Kabole, Benvenutija, tako i upravo zbog tog novog vala istarskih vinara za koje ćemo tek čuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:50