BRŽE I BOLJE NE MOŽE

Temperature su pale, jesen je tu i vrijeme je za pripremu najjednostavnijeg domaćeg kruha

 Rawpixel
U pitanju je kruh koji se ne mijesi i kojeg mogu napraviti čak i najveći amateri u kuhinji

Kruh koji se ne mijesi nije nas prestao oduševljavati otkad smo ga prije nekoliko godina prvi puta otkrili. Odlična je brzinska ideja za one dane kada u kuhinji nestane kruha, ali i sjajan način za zagrijavanje kuhinje u nadolazećim jesenskim danima. Priprema ne može biti jednostavnija, a sve što vam je potrebno je tek jedna zdjela u kojoj ćete pomiješati sve sastojke te posuda za pečenje. Kruh možete peći u klasičnom kalupu za kruh, a ubacite li ga u gusanu posudu i držite poklopljenog tijekom pečenja, a zatim otklopite tek pred sam kraj, dobit ćete i lijepu, hrskavu koricu.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Također, u nastavku donosimo recept za kruh s bijelim brašnom, no svakako se možete zaigrati i s drugim vrstama, važno je tek da tijesto na kraju bude mekano i lagano te da ne dodate previše brašna. U ovakav kruh možete ubaciti i sjemenke po želji, a dobra ideja bit će premazati ga uljem, a zatim uvaljati u, primjerice, sezam, mak ili čak proso. Osim zanimljivijih okusa, dobit ćete i divnu teksturu.

U našem receptu tijesto se diže dva puta i preklapa se kako bi u njega ušlo što više zraka, no u slučaju da ste u žurbi, taj korak možete preskočiti. Ipak, u tom će slučaju kruh biti nešto gušće strukture. Također, pripremate li kruh dan ranije, kada ga zamijesite, možete ga staviti u hladnjak i pustiti da se polako diže kroz noć.

Nakon što ste ga ispekli, prebacite ga na rešetku za hlađenje pa tek onda režite. Poslužite ga uz omiljeni namaz, domaću paštetu, pekmez ili neko drugo jelo po želji.

image
Alle12

Sastojci:

500g glatkog brašna

350ml mlake vode

7g suhog kvasca

10g soli

Sol‐10 g

7 jušnih žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja (3 žlice za tijesto, te dodatno 4 jušne žlice za škropljenje)

Postupak pripreme:

U veću posudu pomiješati brašno, suhi kvasac, sol i maslinovo ulje. Ulijte mlaku vodu i miješajte kuhačom sve dok se sastojci rahlo ne spoje (ne treba previše dugo miješati). Nakon miješanja tijesto poškropiti maslinovim ili običnim uljem, pustiti da se diže sat vremena. Nakon sat vremena dvaput nježno preklopite tijesto i ponovo ga poškropite uljem, pokrite ga prozirnom folijom i pustite da odstoji 30 minuta, taj postupak ponoviti još 3 ‐4 puta. Svakim miješanjem tijesto će imati sve više zraka u sebi. Tijesto za kruh iskrenemo iz posude na posudu za pečenje na kojoj je papir za pečenje te po tijestu pospemo malo brašna. Kruh pečemo na 220 stupnjeva celzijusa, 30-40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:51