Veliko priznanje

Teran Il Primo prvi je naš teran s osvojenih 95 bodova prestižnog Wine Enthusiasta

 Merlo De Graia A.k.a. Neven Jurj Press/
Wine Enthusiast dodijelio visokih 95 bodova motovunskoj Vinariji Fakin za vino berbe 2019. godine

Wine Enthusiast, vodeći američki stručni magazin u vinskoj branši i jedan od najutjecajnijih na svijetu, ocijenio je Teran il Primo iz berbe 2019. istarske Vinarije Fakin s visokih 95 bodova čime se slavi i promiče inovativnost pojedinaca i tvrtki koji su značajno pridonijeli uspjehu vinskog svijeta.

Ovim vrijednim priznanjem Fakinov Teran il Primo iz berbe 2019. prvi je teran na tržištu SAD-a s osvojenih 95 bodova te je i uvršten u Wine Enthusiast Buying Guide za svibanj 2023. što je još jedno veliko postignuće Marka Fakina i njegove mlade autentične obiteljske vinarije iz sela Bataji podno Motovuna u Istri, kojim nastavlja graditi svoj uspješan put na američkom i domaćem tržištu i pozicionirati autohtonu sortu teran kao vrhunsko svjetsko vino dokazavši dosljednu kvalitetu istarskog vinarstva: "Iznimno sam počašćen što je Wine Enthusiast, jedan od najrelevantnijih svjetskih vinskih časopisa, čije ocjene imaju veliki utjecaj na formiranje vinskog poretka na svjetskom tržištu, naš Teran il Primo iz berbe 2019. ocijenio s visokih 95 bodova. Posebno sam sretan jer je upravo teran, moj životni projekt i najveći ponos te najpoznatija sorta Motovunskog vinogorja, ostvario ovakav respektabilan uspjeh kao jedno od najnagrađivanijih hrvatskih vina u svijetu", istaknuo je Marko Fakin.

Teran Il Primo elegantno je, vrhunsko vino svjetskog karaktera koji svoju izravnost i pouzdanost okusa te punoću i bogatstvo tijela osigurava preciznom selekcijom najkvalitetnijeg ručno ubranog grožđa iz vinograda čiji korijeni sežu od 1972. godine. Svoje iskustvo i unikatnost, Il Primo dobiva procesom sazrijevanja u bačvama od hrasta u trajanju od 24 mjeseca.

Osim izvanrednog uspjeha Il Prima, Marko Fakin svome opusu u ovogodišnjem ocijenjivanju Wine Enthusiasta može dodati i visoka 93 boda za Teran iz berbe 2021. te 90 bodova dodijeljenih Malvaziji La Prima iz 2020.

Dobitnici nagrada Wine Star za 2023. godinu uistinu predstavljaju široke vidike razmišljanja o budućnosti vinske industrije diljem svijeta. To su vinari vizionari, sommelieri te vinorodne regije koji strašću i talentom utječu na ono što svakodnevno stavljamo u naše čaše.

Uz podršku Croatian Premium Wine Imports, tvrtke koja uvozi i distribuira hrvatska autohtona vina u SAD, suosnivačica tvrtke i i ambasadorica hrvatskih vina u SAD-u gospođa Mirena Bagur strateški obrazuje tržište o hrvatskim autohtonim sortama stvarajući tako kategoriju hrvatskih vina u američkim trgovinama i restoranima.

Vinarija Fakin svoju ljubav prema vinogradu i lozi gaji i njeguje već dugi niz godina, što uz specifičnost motovunskog tla, pogodnu klimu s puno sunca i vjetra te veliko poznavanje vlastitog grožđa, čini preduvjet za vrhunsko vino i kulturu proizvodnje unikatnih vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 21:14