NOVI IZAZOVI

Teško da ste dobro jeli na Korčuli, a da niste čuli za Mahe. Ivan Marelić otvara bar na otoku

Braća Marelić neizostavna su imena na hrvatskoj gastro sceni, a upravo su objavili kako će Ivan Marelić Maha otvoriti bar na Korčuli

Ivan Marelić Maha otvara bar na Korčuli koja je svakako jedna od najzanimljivijih gastronomskih destinacija u Hrvatskoj. Svoju posebnost Korčula može zahvaliti terroiru, ali i ljudima koji poštuju lokalne namirnice i pričaju priču otoka kroz svoja jela. Govoriti o Korčuli, a ne spomenuti braću Marelić, a prepoznatljivog nadimka Maha, bila bi velika pogreška budući da su upravo oni neka od najvažnijih kulinarskih imena tog područja. Zašto? Ranč Maha svojevrsno je seosko domaćinstvo smješteno sedam kilometara od grada Korčule prema Veloj Luci. Iako biste prema klasifikaciji očekivali “seoski ranč”, zapravo dolazite u prelijep vrt okružen maslinama unutar dalmatinskog krša, s decentno postavljenim stolovima, a gastronomska ponuda je na razini fine dinnig restorana. Ranč Maha je utemeljen prije 20-ak godina kao obiteljski restoran domaćinstvo Željka Marelića, a prvotna se ponuda temeljila na “klasicima” - dobrim gradelama, specijalitetima ispod peke i domaćim jelima. Ali, kako su godine prolazile, njihova se ponuda dopunjavala i mijenjala, za što su zaslužni sinovi Ivan i Jakša, koji su prvotni ranč transformirali u restoran koji koketrira s fine dinningom, ali ne robuje pretencioznim kremicama, listićima i drugim “kerefekama”, nego se zasniva na iskrenim okusima namirnica iz okolice.

image
Ivan, Željko i Jakša Marelić
Mario Kucera/

Ivan Marelić Maha gostovao je i na webinaru Dobre hrane kad je s kolegama iz industrije komentirao prognoze za nadolazeću sezonu. Za vrijeme prošlogodišnjeg lockdowna nisu mirovali već su Ivan i Jakša snimali zanimljive video recepte od lako dostupnih namirnica. Osim jela, našli su se tu i recepti za koktele što ne čudi budući da je Jakša je školovani sommelier i koktel-majstor.

image
Korcula 26042019 KORCULANSKE PJATANCE 2019 Foto Mario Kucera
Mario Kucera/

Ranč Maha je već godinama mjesto vrijedno posjete i gdje možete biti sigurni da dobivate vrijednost za novac. Njihova hrana nije dosadna, ambijent je divan, a sam pristup gostu gostoljubiv i iskren. Ipak, ondje ne bi trebalo propustiti meso na gradelama, naš suradnik Zoran Šimunić Šime mjesecima nakon obilaska pričao nam je o Mahinim janjećim kotletima s gradela.

Na društvenim mrežama objavljeno je kako će naziv mjesta biti Maha bar. Radi se o lokalu gdje ćete moći popiti dobar koktel ili vino, marendat, obidavat, a Ivan Marelić najavljuje još i puno lijepih stvari. Još uvijek nije poznat točan datum otvaranja. Vjeruje kako će biti spreman za sezonu i da će mu epidemiološka situacija ići na ruku. Prostor imaju, entuzijazma mu ne nedostaje, a koncept mami na bukiranje barem jednog produženog vikenda na Korčuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 15:16