TEST DOBRE HRANE

Testirali smo 27 kupovnih maslaca (da ne morate vi) i pronašli najbolji!

Testiranje maslaca
 Robert Tomić/Cropix
Ovih 28 testiranih skupili smo u nepuna dva sata, većinom na policama velikih trgovačkih lanaca, a nešto i u malim dućanima sa zdravom hranom...

Visokovrijednoj mliječnoj namirnici, poznatoj najmanje tri tisuće godina, agresivna je kampanja desetljećima pretpostavljala margarin kao zdraviju alternativu, iako je danas jasno da je upravo obrnuto. Maslac je vrlo važan za zdravlje čovjeka, vjerojatno važniji od bilo kojeg drugog mliječnog proizvoda, ali ovdje se nećemo baviti znanstvenim činjenicama.

Maslac se dobiva se bućkanjem kiselog ili slatkog vrhnja, a nezamjenjiv je u gastronomiji. Danas postoji cijela scena artisan maslara koji bez obzira na dosta visoku cijenu uspješno plasiraju i prodaju svoj proizvod. Dok se nekima i dalje sviđa mazivost konzumnih margarina kao i to što su često obogaćeni dodanim vitaminima ili omega-3 masnim kiselinama, maslac je kao prirodni proizvod danas neizostavna namirnica sve većem broju ljudi koji paze što i kako doručkuju.

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Pa je tako i na policama trgovina popriličan izbor. Kod mljekarica na tržnicama više nije sveprisutan kao nekad, vjerojatno zbog velike potražnje za domaćim sirom i vrhnjem, koji nisu bili obilježeni sličnom stigmom, pa se većina vrhnja proda u toj kombinaciji i ne preostane ga za proizvodnju maslaca. Ovih 28 testiranih skupili smo u nepuna dva sata, većinom na policama velikih trgovačkih lanaca, a nešto i u malim dućanima sa zdravom hranom. Peteročlani kušački tim sve ih je isprobao naslijepo, na komadiću bijelog kruha, ne znajući o kojem se pojedinom proizvodu radi. Manji broj njih bio je s dodanom soli, a svi su bili od kravljeg mlijeka. Ponegdje, rijetko, mišljenja su sukobljavala ovisno o osobnom ukusu, pa je nekima, recimo, smetala stanovita kiselost kod pojedinih dok je drugima bila privlačna svježina koju ona donosi. Konačne su ocjene donesene zajednički, uzimajući u obzir sve argumente za i protiv, a demokratski je izbor iznjedrio rezultate koji slijede u nastavku. Veliki domaći brendovi uglavnom su prošli vrlo dobro, a najbolje ocijenjen bio je domaći maslac s malog OPG-a, pa ćemo ubuduće i njima morati posvetiti više pažnje (mali mljekari koji prozvodite maslac, javite se!).

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Bez obzira na to jedete li kruh i putar za doručak, ili ga koristite u kolačima, ili u umacima, ili na njemu pirjate ili pržite, nemojte se lišiti jedne od temeljnih namirnica čitavog čovječanstva. S obzirom na to da kvaliteta maslaca uvelike ovisi o prehrani mliječnih krava, naravno da je idealno, ali realno i nemoguće široj publici, priuštiti si maslac od mlijeka krava iz slobodnog uzgoja, pa se inspirirajte našim laičkim istraživanjem dostupnih proizvoda na tržištu. Možda otkrijete svoje favorite.

DUKAT MASLAC 19,99 kn
Ocjena: 4

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Maslac koji miriši po - maslacu. Baš je dobar. Kad se zatvore oči, odmah za njim dolazi miris svježeg kruha. Pa jedna kriška, gore maslac i obavezno pekmez. Od marelica... a neki bi više voljeli onaj bakin, preprženi od šljiva. Ovako, bez pekmeza, namazan “solo” na kruh, odaje malo kiseline i slanosti, ali ne pretjerano. Poslije smo doznali da se radi o najraširenijem industrijskom maslacu, ali neki članovi žirija su na početku kušanja odlučno tvrdili da je to 100 posto domaći uradak!

KERRY GOLD, PURE IRISH BUTTER 24,99 kn
Ocjena: 2+/-3

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Najprije miris: nakon njuškanja nastala je tišina. Hmmm, njuškamo li mi to maslac ili margarin? Jer, miris je totalno “margarinski”. Više je žut nego što bi se očekivalo pa smo pretpostavili da se malo dulje nalazi na policama dućana ili nije pravilno skladišten. Jedan član žirija zaželio ga je potpuno izbaciti iz testiranja. Okus, nakon mazanja na kruh: težak! Nešto nije bilo u redu s tim maslacem!

FRANCIA BURRO 19,99 kn
Ocjena: -3

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Jedini maslac upakiran u takozvani masni papir. Proizvodi se u Italiji, a nosi naziv Francuski maslac, zaključili smo poslije, kad smo nakon kušanja vidjeli ambalažu, a tako ga pakiraju da izgleda autentičnije. Lijepe je boje, svijetle, mora da je i fin, dodali su neki članovi žirija. Miris? Složili su se svi kako ne miriši na maslac, nego više na kajmak. Težak i kiselkast. Nakon razmazivanja po kruhu rijetki su ga poželjeli opet probati, a kamoli kupiti.

DEUTSCHE MARKENBUTTER 17,99 kn
Ocjena: 3+

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Ovaj je maslac dokaz da čovjeka ne treba suditi po odijelu, odnosno, pardon, maslac po njegovu pakiranju, onome što piše na njemu, koliko stoji i otkuda dolazi. Poslije smo doznali da se radi o uvoznom maslacu iz Njemačke. Naime, po mirisu, boji i okusu bio je vrlo sličan prvom maslacu, tako da je i prva pomisao nekima bila da je domaći! Neutralan, jestiv, maslac koji neće oduševiti, ali nije ni odbojan za konzumaciju.

MARINA, OPG BISTROVIĆ 26,50 kn
Ocjena: 5

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Opet dokaz kako su neke naše bake imale krivo. Kad se radilo o maslacu, uporno su tvrdile da mora biti žut! Ovaj je bio svijetao, gotovo bijel, a mirisao je na mozzarellu. Zapravo, kad bolje razmislimo, mirisao je na svježe tučeno vrhnje, kako bi i trebalo biti, jer maslac se dobiva od tučenog vrhnja, zar ne? Svi su se članovi žirija složili: ovo je pravi domaći maslac, kremast, željeli bi ga jesti svaki dan, uz pekmez, med ili sam na kruhu! Čista petica!

ZAGREBAČKI PUTER 27,00 kn
Ocjena: 4

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Maslac koji je opet zbunio žiri. Prethodni je bio gotovo bijeli, a ovaj je intenzivno žut. Sa strahom smo ga ponjušili... Možda je ustajao, pitali smo se. Ne, miris je bio ugodan, nježan - upravo kako maslac mora i mirisati. Nakon mazanja na kruh zaključili smo da je vrlo sličan prvom maslacu koji smo kušali - takav da mu se veseliš za doručak i žao ti ga je potrošiti u većim količinama. Maslac koji bismo voljeli imati u hladnjaku!

BIO SÜSSRAHM TEE BUTTER 35,90 kuna
Ocjena: -5

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Kad smo ga ugledali, odmah nam je bio drag. Ni previše svijetao, ni prežut pa nas boja nije zbunila. Takve je boje - maslac, zaključili smo. Miris - neutralan, pravi mliječni, bez zamjerke. Baš ga se poželi namazati na kruh, što smo i učinili. Kušanje, pa tišina, a onda prve riječi - da, ovaj maslac je dobar. Mora da je domaći (opet smo bili u zabludi jer dolazi iz Njemačke). Složili smo se da je okusom vrlo blizu samom vrhu ljestvice.

GOLDBUTTER 19,98 kn
Ocjena: 3

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Opet je najprije krenula rasprava o boji jer nismo znali u kakvom je pakiranju, a boja je bila stvarno žuta. Poslije, kad smo vidjeli ambalažu, krenula je rasprava je li nešto dodano da bude boje zlata, kao što mu je bilo i ime, ili je to način proizvodnje. No, budući da smo laici, nismo se upuštali u daljnje rasprave. Miris: neutralan. Okus također neutralan, pa smo jednoglasno zaključili da je pred nama korektan maslac, ali bez karaktera.

DENNREE SÜSSRAHM BUTTER 31 ,90 kn
Ocjena: 4

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Boja je lijepa, svježa. Odaje dojam da nije dugo stajao na policama dućana. Miris je fin, mliječni, ne odaje da je nešto krenulo krivo, dodali su neki članovi žirija. Nakon kušanja jedna članica je zaključila kako bi od njega rado napravila finu, nježnu kremu za kolač, dok je druga komentirala kako bi joj se idealno slagao s medom na kriški kruha. Zaključili smo da nemamo zamjerki i da je to maslac koji bismo voljeli imati kod kuće.

ÖSTERREICHISCHE TEEBUTTER 19,99 kn
Ocjena: 3

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Boja: blijedožuta. Nekim članovima žirija je malčice kiselkast miris bio odbojan, dok su drugi komentirali da im to ne smeta. Taj ih miris podsjeća na miris maslaca koji kupuješ na tržnici, kod kumica. Nakon mazanja na kruh zaključujemo kako je okus puno bolji nego što smo se nadali. Za doručak jedva, a za kuhanje samo malo jačih jela da se ne uništi aroma, primjerice finog rižota.

ZAGORSKI MASLAC VERONIKA 16 kn
Ocjena: 3

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Miris prilično jak, kako je rekao stručno jedan član žirija: tipičan maslačni miris. Ali, nakon razmazivanja po kruhu zaključili smo kako u ustima ostavlja metalni okus. Čak su neki članovi žirija potiho dodali kako je to sigurno neki iz uvoza jer ne ostavlja dojam domaćeg. Očito su se prevarili jer nakon što smo ugledali pakiranje, zaključili smo kako kvaliteta maslaca ovog proizvođača prilično varira.

DEUTSCHE MARKENBUTTER 17,99 kn
Ocjena: 4

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Opet jedan maslac koji nas je doveo u zabludu. Budući da je bilo slijepo testiranje, nismo znali čiji je, ali već na samom početku bio je dobar: boja klasična za maslac, dapače, čuo se komentar kako je sigurno svjež. Potom okus: odličan. Nenapadan, točno onakav kakav mora biti. Čuo se komentar jedne od članica žirija: “Kuhane, fine mlade, slatke mrkvice, pa prelivene ovim maslacem. Eh, to bih sada jela”. Ovo je dobar maslac!

DANISCHE THISE BIOBUTTER 29,90 kn
Ocjena: -5

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Isti trenutak kad smo ga ugledali, pao je zaključak: stvarno izgleda neodoljivo! Miris neutralan, mliječan, nježan. Tekstura divna, a nakon kušanja: slan. Kao samostalan namaz na kruhu savršeno funkcionira, a da i ne govorimo u sendviču. Onome tko preferira slane maslace, svakako ga preporučujemo, iako se čuo komentar da je mrvicu preslan pa smo mu za jedan “minus” skratili ocjenu.

ZAGORSKI MASLAC VERONIKA S CVIJETOM SOLI 23,00 kn
Ocjena: 3

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Za one koji nisu imali priliku kušati i mirisati, cvijet soli miriše na - more. A kad smo pomirisali ovaj maslac, najprije smo ostali zatečeni jer je miris mora, odnosno miris cvijeta soli “pokrio” miris maslaca, za što smo zaključili da se nije smjelo dogoditi. Tek kad smo ga kušali i osjetili slanost, postalo nam je jasno otkud miris. Nije loše, ali nam je nakon kušanja u ustima ostao metalni okus.

MASLAC, DALMATINSKI SIREVI 17 kn
Ocjena: 2

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Kad smo ga pomirisali, odmah smo zaključili da nešto nije u redu s ovim maslacem. Mirisao je kao ne baš čisti ovčji sir, ali sir koji je napravljen od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka, sigurno. Čuo se komentar da su se možda u proizvodnji pomiješala mlijeka, ali nismo htjeli prerano suditi. Nije ostavio dobar dojam, a čudan okus se motao po ustima i nismo ga se mogli riješiti, pa smo prije sljedećeg kušanja pojeli veću količinu kruha.

ROOMBOTER 33,90 kn
Ocjena: -4

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Miris neutralan, gotovo i ne postoji. Nakon mazanja na kruh zaključili smo da je i okus blag. Nekim članovima žirija čak je bio i preblag. “Kao da ga je netko isprao, toliko očistio da je nestalo karaktera”, izgovorio je jedan član žirija. Maslac je korektan, ali ne ostavlja poseban dojam, a nakon kušanja iz usta brzo nestaje okus maslaca. Svidjet će se onima koji žele pojesti kvalitetan maslac, ali bez dominantnog, pravog okusa.

MEGGLE PREMIUM BUTTER 20,98 kn
Ocjena: 4+

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Boja lijepa, ni prebijela, ni prežuta. Baš onakva kakva bi trebala biti. Nakon što su ga članovi žirija namazali na kruh čulo se nekoliko komentara kako je na prvu dosta kiseliji od ostalih maslaca. Međutim, kiselina mu je upravo i dala karakter pa smo se složili da nam previše ne smeta. Dapače, ne znajući koji maslac kušamo, zaključili smo da je sigurno domaći pa bismo ga preporučili kao namaz i za pripremu kolača.

GLIGORA MASLAC 26,99 kn
Ocjena: 3+

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Za razliku od prethodnog maslaca, ovaj je bio žut - onako kako smo navikli da izgledaju domaći maslaci. Mirisao je na svježe mlijeko, a nakon kušanja usta kao da su ostala zalijepljena viškom masti. Međutim, na kraju je nadvladala svježina u njegovu okusu pa je žiri zaključio da bi ga preporučili onima koji vole intenzivnije domaće maslace (što se i potvrdilo kada smo nakon kušanja vidjeli ambalažu).

PRESIDENT LA MOTTE 32,48 kn
Ocjena: 4

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Iznenadio nas je najprije izgled: bio je kao prošaran. Miris nije odavao da se nešto čudno s njim dogodilo, ali kad smo ga probali, sve je bilo jasno. Radi se o slanom maslacu, a prošarani dijelovi su, pretpostavljamo, nastali zbog soli. Okusom je bio korektan, nije bio preslan - dobar za jedan prosječan sendvič, ali pod dojmom pretprošlog slanog maslaca te njegova odličnog okusa i teksture ovaj nije imao šanse za veću ocjenu.

PREMIUM SPAR MASLAC 18,99 kn
Ocjena: 3

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Miris je bio neutralan, kao i boja. Maslac kao maslac, zaključili smo na početku, a onda požalili što smo donijeli ovakav zaključak. Naime, nakon kušanja žiri je jednoglasno zaključio kako se, iako je to nemoguće, doima da je ovaj maslac dvostruko masniji od ostalih. Možda zato što nije dominirao nikakav okus, negdje je nestala mliječna aroma. Osim masnoće, u ustima nije bilo nikakvog okusa, pa smo zaključili da bi s njime jedino kuhali.

K PLUS MASLAC 18,49 kn
Ocjena: 2

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Istog trenutka kad smo ga pomirisali, razočarao nas je. Svi su se članovi žirija složili kako bismo, da ne znamo da kušamo maslac, tvrdili da se radi o margarinu. Ali, ne treba suditi prije kušanja, što smo i učinili. Nije se popravio dojam. Nakon svih prethodnih maslaca, od kojih su neki bili stvarno savršenog okusa, ovaj je potpuno razočarao. Neki su komentirali da ga ne bi koristili ni za kuhanje, a od margarina ga dijeli samo kiselost.

OKUSI ZAVIČAJA 13,59 kn
Ocjena: 5

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Izgled odličan, kremast, podatan, baršunast, boja taman. Miris baš onakav kakav bi maslac trebao imati. Nakon nanošenja na kruh žiri je jednoglasno zaključio kako se radi o odličnom maslacu. Čak se čuo komentar da je tako fin kao da se radi o kremi pa da bi se mogao jesti žlicom. Svakako bismo ga htjeli imati u hladnjaku i jesti za doručak s domaćim pekmezom, od njega raditi najfinije kolače i kremaste rižote te sjajne umake.

PRESIDENT FRENCH BUTTER 29,90 kn
Ocjena: 2

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Kad smo ga pomirisali, netko je viknuo iste riječi kao na početku ovog kušanja: miriši na margarin. Jednostavno, negdje je nestao onaj lijepi miris po maslacu. Zbog nejednake boje zaključili smo da je malo dulje stajao na polici dućana ili nije bio dobro skladišten. Pojedini članovi žirija, koji zaziru od margarina, nisu ga niti htjeli probati, dok su ga ostali ipak namazali na kruh. Nije baš izazvao preveliko oduševljenje, što dokazuje i ocjena.

Z BREGOV, VINDIJA 19,98 kn
Ocjena: 4+

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Miris pravi, mliječni, po maslacu, onakav kakav treba biti. Jedan član žirija je počeo pričati kako ga okus podsjeća na djetinjstvo kad mu je mama mazala maslac na krišku kruha koju je svako jutro doručkovao uz kakao. Nakon mazanja na kruh zaključili smo kako se radi o vrlo dobrom, korektnom maslacu kojim bismo rado pekli kolače, radili kreme, dodavali ga u divne, kremaste rižote... Ovo je maslac koji bismo htjeli imati u hladnjaku.

ZDENKA MASLAC 19,98 kn
Ocjena: 4+

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Najprije miris: fini. “Tjera te da ga probaš, da ga namažeš na kruh”, rekao je jedan od članova žirija. To smo i napravili i počeli potvrdno klimati glavama. Zajednički je zaključak bio da se radi o jako dobrom maslacu koji bismo koristili za najfinija jela bez ikakvog straha da će ih pokvariti kiselinom ili nekim drugim okusom. Jedna članica žirija komentirala je kako bi bio odličan za čokoladnu kremu jer bi joj dao baršunastu kremoznost.

S BUDGET BUTTER 11,99 kn
Ocjena: 3

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Znamo da se maslac dobiva od mlijeka, točnije od vrhnja, ali ovaj na prvu toliko miriše po mlijeku, i to svježem, da se žiri nije mogao oteti dojmu kako miriše čašu svježe natočenog. Ipak, treba postojati neka razlika u mirisu svježeg mlijeka i maslaca jer to su dva različita proizvoda. Okus nas nije previše oduševio, ali nije niti razočarao. Ovo je prosječan maslac za kojim ne bismo uzdisali, ali niti ga izbjegavali po svaku cijenu.

MOJA KRAVICA MASLAC 12,98 kn
Ocjena: 4+

image
Testiranje maslaca
Robert Tomić/Cropix

Miris pravi, nježan, kakav treba biti - po kvalitetnom maslacu. Boja lijepa, već na pogled da poželiš razmazati po kruhu, rekao je jedan od članova žirija. Okus nas je podsjetio na najbolje maslace koje smo kušali toga dana, bez izraženih kiselina tako da ga preporučujemo ne samo za razmazivanje po kruhu, nego i za izradu finih kolača te francuskih umaka kod kojih je okus i kvaliteta maslaca itekako važna. Željeli bismo ga imati u hladnjaku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:04