best of the best

Testirali smo ajvare, mozzarelle, sirne namaze, čvarke, tuna konzerve i maslace, ovo su najbolji

Redakcija Dobre hrane provodi testiranja proizvoda široke potrošnje, a ovo su naši favoriti koje uvijek želimo imati kod kuće

Najbolji ajvari

Isprobali smo 21 blagi ajvar, a o ukusima ne treba raspravljati, a niti o omiljenim ajvarima. Dok neki štuju samo one koje naprave sami ili su obožavatelji bakinih, noninih, tetinih i ostalih ajvara iz kućne radinosti, drugi, pak, uglavnom oni koji uvijek imaju manjak vremena (ali i priprema ajvara nije baš posao od pola sata), imaju svog favorita na policama dućana. A, ako ga još niste stekli pa ste u potrazi, obišli smo veće trgovačke centre, dućane zdrave hrane i male delikatesne dućane. S polica smo birali blage ajvare (osim jednog ljutog, koji se prikrao u košaricu), a testirali smo na slijepo, odnosno članovi žirija nisu znali od kojeg proizvođača kušaju ajvar.

image
Marko Miscevic/cropix/

Bakina tajna, domaći ajvar blagi
300 g, 32,99 kn, Konzum
Sastojci: pečena crvena paprika, suncokretovo ulje, sol, alkoholni ocat. Proizvođač: Atlantic Štark, Beograd

image
Biljana Blivajs

Izgled obećavajući: kao domaći ajvar, možda malo preintenzivne boje (doznali smo kasnije da je napravljen samo od crvenih preprženih paprika). Nakon kušanja, ostali smo vrlo zadovoljni. Veliki komadići paprike podsjećaju na prave domaće ajvare, a prema teksturi, ne nedostaje patlidžana. Jedino, osjeti se na okusu... kao da je laganiji od ostalih ajvara koje smo kušali. - Mmmm, već se zamišljam kako ga jedem uz dobru pljeskavicu - rekla je jedna članica žirija.

K plus ajvar blagi, makedonska receptura
550 g, 29,99 kn, Konzum
Sastojci: pečena crvena paprika, pečeni patlidžan, ulje, šećer, sol, ocat. Proizvođač: DIM komerc, Valandovo, Makedonija

image
Robert Tomić/cropix/

Izgled nas je oduševio: kao domaći ajvar, a gotovo crne mrvice dale su naslutiti da je zaista izrađen od pečenog povrća na otvorenoj vatri. Kad smo ga zagrabili žličicom za kušanje, bili smo zadovoljni njegovom punom, kremastom strukturom. - Fini je, dapače, vrlo fini. Da ga se isprazni iz ove i stavi u drugu staklenku, moglo bi ga se podvaliti pod domaći ajvar, koji bismo željeli obilato namazati na kruh i uživati u njemu. S velikim smo ga uživanjem kušali.

Najbolji sirni namazi

Iz izbora smo izuzeli sve namaze s dodanim okusima, poput jogurta, vlasca, šunke, tune, čilija i slično te smo se fokusirali na osnovne odnosno klasične sirne namaze koje bismo poslužili na kruhu, kombinirali u sendvičima ili pak koristili u pripremi kolača. Svaki od odabranih namaza morao se oglašavati kao sirni namaz ili krem sir, iako se zapravo ovaj drugi radi od vrhnja. Tek smo pri detaljnijem pregledu sastojaka pojedinih kandidata otkrili tu pojedinost, ali zakon dopušta da ga se naziva krem sirom pa tko smo mi da sudimo o nazivima! Drugi kriterij bio je postotak mliječne masti koja je bila u rasponu između 55 i 70 posto, za razliku od pravih mliječnih namaza koji je imaju i upola manje. Pritom se ne dajte smesti, namazi koji su se pokazali kao najmasniji u ustima nisu bili nužno oni s najviše mliječne masti. Proveli smo slijepo kušanje sirnih namaza bez dodataka, šampion na testu je pravo iznenađenje

Za svačiji ukus: PILOS CREAM SPREAD CLASSIC

Cijena: oko 9 kuna
Dućan: Lidl
Količina: 200 g
Udio mliječne masti: 60%

image
Marko Miscevic

Najviše ima miris po siru, jako ukusan. Kremast, ali nema prejake začine niti je premastan. Može ga se kombinirati uz različitu drugu hranu.

Šampion testiranja: DENNREE FRISCHKÄSE NATUR

Cijena: oko 16 kuna
Dućan: Bio&Bio
Količina: 150 g
Udio mliječne masti: 70%

image
Marko Miscevic

Prisutna sirutka na površini namaza. Lijepo se maže. Jako fin, mekan, nije pregust, dovoljno slan. Puna su ga usta. Podsjeća na selo i kumice s placa koje prodaju domaći sir.

Najbolji pekmezi od šljiva

Pravilnik o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu... koji je Ministarstvo poljoprivrede objavilo u Narodnim novinama u kolovozu 2019., jasno kaže što je što, pa nismo imali dvojbi. Ako je, naime, riječ o šljivama, marmeladu isključujemo jer ona mora sadržavati samo agrume. Druga je stvar gdje smo i što smo u prošlosti kako zvali, pa je i na tegli pekmeza od marelica znalo pisati marmelada od kajsija. Sad više nema mrdanja. Dakle, da citiramo Pravilnik: "Džem je proizvod odgovarajuće želirane konzistencije koji sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća, šećer i vodu". A "pekmez je proizvod odgovarajuće ugušćene konzistencije proizveden ukuhavanjem voćne pulpe i/ili voćne kaše jedne ili više vrsta voća, s ili bez dodatka šećera. Količina šećera koju je dozvoljeno dodati u pekmez iznosi najviše do 25% u odnosu na ukupnu količinu voća." Točka. Sad znamo. Mislili smo dosad da je jednostavnije: da džem nužno sadrži komadiće voća, a pekmez ih može sadržavati, ali ne mora. Sakupili smo ih 29, od kojih 15 pekmeza, devet džemova, a pet je proizvoda pripadalo u ostale kategorije (namaz, kaša i sl.). Jedan smo diskvalificirali zbog sumnje u ispravnost, tako da smo ih kušali 28.

image
Biljana Blivajs/cropix/

Najbolji glatki pekemez: Dida Boža, pekmez od šljiva
240 g
300 g voća na 100 g proizvoda
27,99 kn, Konzum

image
Biljana Blivajs/cropix/

Bez dodanog šećera. Kompaktan i čvrst, dosta ukuhan. Ima jako dobru teksturu i lijepo je maziv, a nije pregust. Nema puno vidljivih komadića voća. Ima izražene kiseline, ali i doista dobar šmek. Jako je dobar, s izraženim i finim okusom šljive. Jedan dobar glatki pekmez.

Najbolja vrijednost za novac: Regina Adriatica, šljiva ekstra namaz
400 g
130 g voća na 100 g proizvoda
oko 20 kuna, Plodine

image
Biljana Blivajs/cropix/

Tamnije boje i čvršće teksture. Lijepe je strukture. Ima drugačiji okus, kao da su pečene šljive u pitanju. Baca čak malo i na sušene šljive. Ima i kiselina. Jako dobar, fin i zreo pekmez.

Šampion testiranja: Alnatura, pflaumenmus kaša od šljiva
450 g
200 g voća na 100 g proizvoda
oko 27 kuna, Müller

image
Biljana Blivajs/cropix/

Jako lijepo izgleda na prvi pogled. Ima komadića voća, ali je i gladak. Malo stišće usta, prvo je sladak, a onda se počne razvijati kiselina. Mogli bismo ga jesti na žlicu. Najviše se osjeti prava šljiva, njezina prirodna kiselina. Bogate arome. Odličan i za palačinke i za kruh.

Najbolje sardine

Sardine su definitivno jedna od najomiljenijih namirnica iz konzerve. Štoviše, sardine i jesu samo konzerva, jer srdele u našem jeziku postaju sardine tek kad se iz mora presele u limene kutije. U samo dva sata obilaska trgovina za ovo testiranje prikupili smo ih 29, s tim da u konkurenciju nismo uzimali razne sardine s povrćem, nego samo u ulju (u jednom slučaju u slanoj otopini), eventualno s dodatkom začinskog bilja ili limunova soka. Među njima je bilo i uvoznih, a robne marke pojedinih lanaca uglavnom su proizvod domaćih prerađivača ribe. Peteročlani žiri sastavljen od amatera koji jako vole sardine nije bio posve jednoglasan oko izbora najboljih pa prvo mjesto dijele dvije konzerve različitih, domaćih proizvođača.

image
Darko Tomaš/

Najbolje sardine s limunom: SPAR JADRANSKE SARDELE U BILJNOM ULJU S LIMUNOM
105 g/73,5 g
7,99 kn (Spar)

image
Darko Tomaš/

Imaju okus pravog limuna, on ih je jako omekšao pa se meso ribe baš fino osjeća. Otvoriš, dodaš povrće, imaš salatu. Limuna nema previše, ali se lijepo osjeća, baš kako treba.

Best buy: ARENA JADRANSKE SARDINE U BILJNOM ULJU
100 g/70 g
8,99 kn (Kaufland)

Sočno meso, kompaktno, fino začinjeno. Taman slano, ništa ne odskače. Jako lijepa riba i ostavlja lagan, svjež, baš dobar okus u ustima.

image
Darko Tomaš/

Najbolja na testiranju: MIRELA JADRANSKA SARDINA U BILJNOM ULJU

100 g/70 g

9,99 kn (Spar)

image
Darko Tomaš/

Konzerva se teško otvara. Sardine su dosta male, prave jadranske. Uredno složene u konzervi, izgledaju jako dobro. Baš fina, nimalo suha sardina, sočna i ugodna okusa koji ostaje u ustima. Ovu bismo konzervu nosili i na plažu.

Najbolja na testiranju: ADRIATIC QUEEN SARDINA U MASLINOVOM ULJU

105 g/70 g

11,49 kn (Konzum)

image
Darko Tomaš/

U ovim sardinama čak se malo osjeti maslinovo ulje. Dobre su, sočne, svježe i svakako bismo ih opet kupili. Fino se osjeti riba i ostaje dugo u ustima. Odlične sardine.

Najbolja mozzarella

Kušački tim Dobre hrane prikupio je 24 različite mozzarelle, većinom u supermarketima velikih trgovačkih lanaca, a nešto malo i u manjim specijaliziranim dućanima biranih prehrambenih proizvoda. Odmah smo znali da će biti teže nego da smo se, recimo, odlučili za testiranje trapista ili sireva s plemenitom plijesni - mozzarella svojom blagom naravi ne daje naslutiti velika odstupanja od standarda, pogotovu kad je uglavnom riječ o konfekcijskom proizvodu za široku potrošnju. Prevarili smo se - bilo je još teže, ali su se nekako fine razlike među sirevima ipak brzo izoštrile i postale jasnije.

image
Vedran Peteh/cropix/cropix/

Bomba u malom formatu: Mozzarella di bufala Campana D.O.P.
La Bufala, Mangia salumeria Italiana, 125 g, 25 kn (cijena u vrijeme kupovine)

image
Vedran Peteh/cropix/cropix/

Još jedna mozzarella od bivoljeg mlijeka, sjajne elastične opne, gumenasta - tako da ti se čini da ti ispadne, odbila bi se poput lopte i vratila u ruku - ali iznutra meka i sočna, izraženije slanosti što joj podiže okus, ali nekim je kušačima ipak malo preslana.

Najbolja na testiranju: Mozzarella, K Plus
Konzum, 100 g, 7.49 kn

image
Vedran Peteh/cropix/cropix/

Ova jeftina i izvrsna mozzarella najveće je iznenađenje kušanja: fina, mekana, prozračna, nježno slatkasta, ujednačene teksture, dovoljno čvrsta ali se topi u ustima, idealna za caprese. Nakon pobjede u pripetavanju s nekoliko favorita otkrili smo da je od običnog kravljeg mlijeka, pod Konzumovom robnom markom, a ne dolazi iz Italije, nego iz Njemačke - proizvodi je Bayernland.

Best buy: Mozzarella, K Classic
Kaufland, 125 g, 4.49 kn (na sniženju)

image
Vedran Peteh/cropix/cropix/

Ugodno mliječna, odličnog okusa, prema sudu nekih kušača najbolje teksture. Topi se u ustima i ostavlja vrlo lijep aftertaste. I da nije na sniženju, imala bi, uz pobjednicu, najbolji omjer kvalitete i cijene. I ova je, kako sugerira slogan "nach italianischer Art Classic", opet njemački proizvod.

Najbolje konzerve tune

Tuna, ili tunj, široko je rasprostranjena konzervirana riba. Za razliku od ipak najpopularnije sardine, ova skuplja konzerva nosi i dašak luksuza. U ovom kušanju usredotočili smo se na konzerve deklarirane kao fileti i komadi tune, koje se mogu nabaviti u velikim trgovačkim lancima - komadiće nismo uzeli u obzir kao ni razne tuna-salate. U blic-obilasku Konzuma, Lidla, Interspara i Kauflanda skupili smo 24 konzerve. Svaka od tih trgovina ima svoje robne marke, ali neki proizvodi zastupljeni su na svim policama. Kušanje je bilo naporno, trebao bi nam poslije njega slobodan dan za post. Kušanje je provedeno naslijepo, a komentari su sukus zajedničkog prosuđivanja.

ADRIATIC QUEEN fileti tune u maslinovu ulju
105 g/21,99 kn u Konzumu

image
Robert Tomić/cropix/

Tuna ima neprirodnu blago narančastu boju i pod vilicom je čvrsta. Ipak, nakon kušanja zaključili smo da je ukusna, dovoljno slana i nikako ne suha. Maslinovo ulje zadovoljava

DESPAR PREMIUM žutoperajna tuna u maslinovu ulju
125 g/29,99 kn u Intersparu (cijena u vrijeme kupovine)

image
Robert Tomić/cropix/

Izgledom jedan od najljepših fileta tune intenzivne ružičaste boje. Tekstura mesa ribe je mekana i ugodna, a jedina zamjerka je maslinovo ulje lošije kvalitete koje kvari ukupni dojam. Ali, ništa što se ne može popraviti cijeđenjem i začinjavanjem.

Najbolji čvarci

Prikupili smo 18 brendiranih uzoraka, što u supermarketima, što u rinfuzi u mesnicama na zagrebačkim tržnicama. Mogli smo ih uzeti još dvostruko više, ali nam je zdrav razum nalagao da ne treba pretjerati. Riječ je ipak o teškoj hrani i znali smo da bi stvari mogle lako izmaknuti kontroli.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

IGOMAT, OTRUŠEVEC
300 G - 43 KN (VRBIK)
(cijena u vrijeme kupovine)

Čvarci su dobro izgledali, veliki, ujednačeni i dobro stisnuti, kao čips. Finog mirisa, osjetio se luk, ali taman, nije bio pretjerano prepržen. Čvarci su bili hrskavi, a ipak su imali mesa. Fino slani i dovoljno masni. Jako dobri čvarci. Ove čvarke mogli bismo ponijeti u kino umjesto kokica.

Najbolji jabučni sokovi

Usredotočili smo se na uživanje u čaši dobrog, mirisnog, prirodnog soka od svježe tiještenih jabuka, pokušavajući ustanoviti koji je najfiniji. Potražili smo ih u zagrebačkim trgovinama zdrave hrane, u supermarketu i na tržnici, a svi dolaze od malih proizvođača, odnosno OPG-ova. Većinom smo se odlučili za mutne (bocu obavezno protresti prije konzumiranja), jer smo željeli što puniji okus. Kušanje je provedeno naslijepo, odnosno jedino je poslužitelj znao koji nam sok toči u čaše. Komentari kušača bili su prilično usklađeni - pokazalo se, naime, da smo svi redom skloniji manje slatkim sokovima, odnosno umjereno kiselima.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Jabučni sok 100% domaći Vrtovi voća, Novo Čiče
31,99/3 l, Spar (cijena u vrijeme kupovanja)

Lijepe je boje, kao da su jabuke sad cijeđene. Fino miriše, ništa ne iskače. Okus nije naporan, dapače, vrlo je dobro balansiran, niti sladak, niti kiseo. Kao da jedeš sočne, fine, hrskave jabuke. Vrlo je pitak, čak i za utaživanje žeđi. Toliko je osvježavajući da se dobiva dojam kao da je hladan. Kakav je onda kad je dobro ohlađen! Naime, sve smo sokove kušali sobne temperature - da bude pravedno!

100% jabučni sok OPG Ivković
30 kn/5 l, Vrtni centar Ivković, Zagreb (cijena u vrijeme kupovine)

Boja mu je lijepa, privlačna. Miris: jabuka, čista jabuka. Klasičan jabučni sok koji u ustima ostavlja pomalo trpak okus, što nije loše. Štoviše, svi se slažemo da mu je to vrlina. Mogli bismo popiti i čašu više, a s obzirom na cijenu, zaključili smo kako bi bilo lijepo da se tako dobar sok uvijek nađe pri ruci i u hladnjacima. Jedino je šteta što dolazi isključivo u obiteljskom pakiranju od pet litara.

Najbolji maslac

U nepuna dva sata skupili smo 28 maslaca, većinom na policama velikih trgovačkih lanaca, a nešto i u malim dućanima sa zdravom hranom. Peteročlani kušački tim sve ih je isprobao naslijepo, na komadiću bijelog kruha, ne znajući o kojem se pojedinom proizvodu radi. Konačne su ocjene donesene zajednički, uzimajući u obzir sve argumente za i protiv, a demokratski je izbor iznjedrio rezultate koji slijede u nastavku. Veliki domaći brendovi uglavnom su prošli vrlo dobro, a najbolje ocijenjen bio je domaći maslac s malog OPG-a, pa ćemo ubuduće i njima morati posvetiti više pažnje (mali mljekari koji prozvodite maslac, javite se!).

image
Robert Tomić/Cropix
image
Robert Tomić/Cropix

MARINA, OPG BISTROVIĆ 26,50 kn (cijena u vrijeme kupovine)

image
Robert Tomić/cropix/

Opet dokaz kako su neke naše bake imale krivo. Kad se radilo o maslacu, uporno su tvrdile da mora biti žut! Ovaj je bio svijetao, gotovo bijel, a mirisao je na mozzarellu. Zapravo, kad bolje razmislimo, mirisao je na svježe tučeno vrhnje, kako bi i trebalo biti, jer maslac se dobiva od tučenog vrhnja, zar ne? Svi su se članovi žirija složili: ovo je pravi domaći maslac, kremast, željeli bi ga jesti svaki dan, uz pekmez, med ili sam na kruhu! Čista petica!

OKUSI ZAVIČAJA 13,59 kn (cijena u vrijeme kupovine)

image
Robert Tomić/cropix/

Izgled odličan, kremast, podatan, baršunast, boja taman. Miris baš onakav kakav bi maslac trebao imati. Nakon nanošenja na kruh žiri je jednoglasno zaključio kako se radi o odličnom maslacu. Čak se čuo komentar da je tako fin kao da se radi o kremi pa da bi se mogao jesti žlicom. Svakako bismo ga htjeli imati u hladnjaku i jesti za doručak s domaćim pekmezom, od njega raditi najfinije kolače i kremaste rižote te sjajne umake.

MOJA KRAVICA MASLAC 12,98 kn (cijena u vrijeme kupovine)

image
Robert Tomić/Cropix

Miris pravi, nježan, kakav treba biti - po kvalitetnom maslacu. Boja lijepa, već na pogled da poželiš razmazati po kruhu, rekao je jedan od članova žirija. Okus nas je podsjetio na najbolje maslace koje smo kušali toga dana, bez izraženih kiselina tako da ga preporučujemo ne samo za razmazivanje po kruhu, nego i za izradu finih kolača te francuskih umaka kod kojih je okus i kvaliteta maslaca itekako važna. Željeli bismo ga imati u hladnjaku!

ZDENKA MASLAC 19,98 kn (cijena u vrijeme kupovine)

image
Robert Tomić/Cropix

Najprije miris: fini. “Tjera te da ga probaš, da ga namažeš na kruh”, rekao je jedan od članova žirija. To smo i napravili i počeli potvrdno klimati glavama. Zajednički je zaključak bio da se radi o jako dobrom maslacu koji bismo koristili za najfinija jela bez ikakvog straha da će ih pokvariti kiselinom ili nekim drugim okusom. Jedna članica žirija komentirala je kako bi bio odličan za čokoladnu kremu jer bi joj dao baršunastu kremoznost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:01